to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:14 | 17.04.2016

πηγή: tvxs.gr

Πολιτισμός

Σαν σήμερα έσβησε η φωνή του Δημήτρη Μητροπάνου

Στις 17 Απριλίου του 2012 φεύγει από την ζωή ο Δημήτρης Μητροπάνος.


Γεννημένος στην Αγία Μονη, συνοικία έξω από τα Τρίκαλα, στις 2 Απριλίου του 1948 μεγάλωσε μόνο με τη μητέρα του. Τον πατέρα του, τον γνώρισε στα 29 του χρόνια. Μέχρι τα 16 του νόμιζε ότι είχε σκοτωθεί στον εμφύλιο, έως που ήρθε ένα γράμμα να τον ενημερώσει ότι ζούσε στη Ρουμανία.

Ο μεγάλος μουσικός δούλευε τα καλοκαίρια ως σερβιτόρος, ή αργότερα στις κορδέλες κοπής ξύλων για να βοηθήσει την οικογένειά του. Μετά την Γ' Γυμανασίου, το 1964, κατεβαίνει στην Αθήνα για να ζήσει με ένα θείο του. Μένει στην οδό Αχαρνών. Προτού τελειώσει το Γυμνάσιο ξεκίνησε το τραγούδι.

Όταν τελείωνε το Γυμνάσιο, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης ακούγοντάς τον να τραγουδάει σε μια συγκέντρωση της εταιρίας του θείου του, τον παρότρυνε να επισκεφτεί τη Δισκογραφική Εταιρία "Κολούμπια". Εκεί γνώρισε τον Γιώργο Ζαμπέτα με τον οποίο αργότερα θα δουλέψει στα "Ξημερώματα". Ο Ζαμπέτας ήταν ο μεγάλος δάσκαλος και ο 2ος πατέρας για τον λαϊκό τραγουδιστή. " Ο Ζαμπέτας είναι ο μόνος άνθρπωος στο τραγούδι που με βοηθήσε χωρίς να περιμένει κάτι" είχε πει ο Δ. Μητροπάνος.

Το 1966 ο Μητροπάνος συναντάται για πρώτη φορά με τον Μίκη Θεοδωράκη και ερμηνεύει μέρη από τη Ρωμιοσύνη και το Άξιον Εστί σε μια σειρά Συναυλιών στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο πρώτος 45άρης δίσκος με το τραγούδι "Θεσσαλονίκη" ηχογραφείται το 1967. Πριν από αυτό είχει προηγηθεί η ηχογράφηση του τραγουδιού "Χαμένη Πασχαλιά" το οποίο όμως λογοκρίθηκε από τη Χούντα και δεν κυκλοφόρησε ποτέ.

Η συνέχεια της πορείας του ήταν λαμπρή. Συνεργάστηκε με πολύ σημαντικούς συνθέτες, ποιητές  στιχουργούς και άλλους καταξιωμένους καλλιτέχνες του χώρου, όπως ο Δήμος Μούτσης, ο Μάνος Ελευθερίου, η Πετρή Σαλπέα, η Δήμητρα Γαλάνη, η Τζούλια Σουγλάκου καθώς και με τους Γιώργο Κατσαρό και Γιώργο Χατζηνάσιο.

Συνεργάστηκε επιπλέον με τους Λάκη Παπαδόπουλο, Νίκο Πορτοκάλογλου, Μάριο Τόκα, Θάνο Μικρούτσικο κ.ά. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)