to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:12 | 05.02.2021

Κοινωνία

Σαν σήμερα το 1930 οι γυναίκες αποκτούν δικαίωμα ψήφου σε δημοτικές και κοινοτικές εκλογές

Σαν σήμερα 5/2/1930 εκδίδεται το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο οι Ελληνίδες αποκτούν δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές. Για αυτό το δικαίωμα χρειάστηκαν δεκαετίες έντονων γυναικείων αγώνων. Η ισότητα των Φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών, στα χέρια αυτής της κυβέρνησης, κινδυνεύουν για άλλη μια φορά


Σαν σήμερα 5/2/1930 εκδίδεται το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο οι Ελληνίδες αποκτούν δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές. Για αυτό το δικαίωμα χρειάστηκαν δεκαετίες έντονων γυναικείων αγώνων.

Οι γυναίκες στην Ελλάδα ψήφισαν πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές στις 11/2/1934 (μόνο όσες είχαν κλείσει τα 30 χρόνια και διέθεταν τουλάχιστον απολυτήριο Δημοτικού), ενώ στις19 /2/1956 ψήφισαν  στις βουλευτικές εκλογές.

Σήμερα, το 2021, η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη στο νέο εκλογικό νόμο για τους ΟΤΑ που ετοιμάζει,  επιχειρεί να μειώσει την ποσόστωση φύλου στα ψηφοδέλτια στο 33% (άρθρο 12 του νέου νομοσχεδίου)  από το 40% (άρθρο 14 ν. 4555/2018-Κλεισθένης) που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Όταν ο ευρωπαϊκός στόχος είναι το 50/50, όχι μόνο στα εκλογικά ψηφοδέλτια αλλά και σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων, η κυβέρνηση των  Κ. Μητσοτάκη και Μ. Βορίδη,  μας οδηγούν χρόνια πίσω.

Η ισότητα των Φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών, στα χέρια αυτής της κυβέρνησης, κινδυνεύουν για άλλη μια φορά. Το φεμινιστικό κίνημα πρέπει να αντιδράσει και τώρα για να μη περάσει η μείωση της ποσόστωσης.

Εκ των πραγμάτων,  με τις συνεχείς επιθέσεις σε καταχτήσεις και δικαιώματα, είναι  αναγκαίο να  εντάξει τους αγώνες του σε ένα προοδευτικό μέτωπο για να φύγει αυτή η συντηρητική και επικίνδυνη κυβέρνηση.

Φωτεινή Κούβελα, πρώην ΓΓ Ισότητας

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)