to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:42 | 18.10.2017

Κοινωνία

Σαμοθράκη: «Ουσιαστική η βοήθεια και αδιάλειπτο το ενδιαφέρον των υπουργείων, αλλά οι ανάγκες μας είναι τεράστιες»

Τι δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σαμοθράκης Θ. Βίτσας


Την εκτίμηση ότι μέχρι το καλοκαίρι είναι εφικτή η προσωρινή αποκατάσταση αρκετών από τις ζημιές που προκάλεσε, σε βασικές υποδομές, η πρόσφατη θεομηνία που έπληξε τη Σαμοθράκη, δεδομένης «της ουσιαστικής βοήθειας και του αδιάλειπτου ενδιαφέροντος που από την πρώτη στιγμή επιδεικνύουν τα υπουργεία Εσωτερικών, Υποδομών και Περιβάλλοντος», εκφράζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος του ακριτικού νησιού, Θανάσης Βίτσας.

Μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε στην αρχή της εβδομάδας στην Αθήνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Σκουρλέτη, τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλο και τον γγ Υποδομών, Γιώργο Δέδε, ο κ. Βίτσας δηλώνει την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των εν λόγω επαφών, διευκρινίζοντας ότι «η σωστή και οριστική αποκατάσταση σε κάποιους τομείς είναι τεράστια υπόθεση ενός μεγάλου σχεδιασμού και πολλών χρημάτων».

Σύμφωνα με το δήμαρχο Σαμοθράκης, ο κ. Φάμελλος θα εξετάσει άμεσα «το μεγάλο θέμα της διαχείρισης δασών, βοσκοτόπων κ.λπ., ο δε υπουργός Εσωτερικών θα επιλύσει, μέσω χρηματοδότησης, την άμεση αποκατάσταση -όχι την οριστική- της ύδρευσης, ενώ εξετάζεται και η δυνατότητα χρηματοδότησης γενικής μελέτης του υδρευτικού της Σαμοθράκης. Τέλος και ο κ. Δέδες, ο οποίος αναμένεται να μεταβεί στο νησί στις αρχές Νοεμβρίου, θα στηρίξει αρχικά το θέμα της εκπόνησης μελετών για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου».

«Η κατάσταση στην οποία περιήλθε το νησί μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα είναι πραγματικά απελπιστική, με πολλά και σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο (κεντρικό και αγροτικό), στην ύδρευση, στο αποχέτευση ενώ αντιμετωπίζουμε και κατολισθητικά φαινόμενα. Λόγω του ότι έχουν πληγεί βασικές υποδομές, υποχρεωθήκαμε να προχωρήσουμε άμεσα σε αναθέσεις (σε γεωτρύπανα, καθαρισμούς γεωτρήσεων, κατασκευές δεξαμενών, προμήθειες σωλήνων, ηλεκτρολογικά κ.ά.) το οικονομικό κόστος των οποίων είναι απαγορευτικό για τα οικονομικά του Δήμου. Τη στιγμή μάλιστα που ακόμη και η δαπάνη των καυσίμων που χρησιμοποιούν τα μηχανήματά μας είναι ήδη ένα πάρα πολύ υψηλή και αδυνατούμε να την καλύψουμε, ενώ είμαστε συνεχώς σε κίνηση. Στη βάση αυτή των αναγκών που έχουν προκύψει στη Σαμοθράκη είναι πολύ σημαντική η χρηματοδότηση του ΥΠΕΣ, το οποίο γνωρίζω ότι δεν έχει πολλούς πόρους διαθέσιμους», εξηγεί ο κ. Βίτσας, συμπληρώνοντας πως το αρχικό ποσό των 150.000 ευρώ που διατέθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών ξοδεύτηκε σε 48 ώρες.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο δήμαρχος Σαμοθράκης και στη δυσκολία που αντιμετωπίζει ως προς την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών και την τεκμηρίωση των αιτημάτων βοήθειας προς τα υπουργεία, δεδομένου ότι πρέπει να προηγηθούν οι απαραίτητες εκτιμήσεις για τις οποίες ο δήμος δεν διαθέτει ούτε τους μηχανικούς ούτε τα χρήματα για την πραγματοποίησή τους με ανάθεση. «Μετά την τελευταία συνάντηση με τον κ. Δέδε έχουμε την υποστήριξη του υπουργείου Υποδομών και στο θέμα της εκπόνησης μελετών. Την Παρασκευή “ξανάρχεται” στη Σαμοθράκη η Εγνατία Οδός Α.Ε. και μάλιστα με πιο ανοικτό ορίζοντα που δεν περιορίζεται μόνο στα οδικά αλλά αγγίζει ένα ευρύτερο φάσμα», συμπληρώνει ο κ. Βίτσας.

«Υπάρχει δραστηριοποίηση, ενδιαφέρον από πλευράς αρμόδιων υπουργείων και εντός των επόμενων τριών-τεσσάρων εβδομάδων ελπίζω ότι θα έχουμε και πιο συγκεκριμένα στοιχεία. Σκοπός μας είναι να αρχίσουν να κλείνουν κάποιες από τις έκτακτες πληγές. Είναι ένα ολόκληρο νησί που μπορεί γεωγραφικά, πληθυσμιακά να είναι μικρό, αλλά σε πρόβλημα και σε συσσωρευμένη ανάγκη είναι πολύ μεγάλο, τόσο που μας ξεπερνούν κατά πολύ οι ανάγκες μας», καταλήγει ο κ. Βίτσας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)