to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:56 | 11.09.2019

Πολιτική

Σαμαράς μαινόμενος μετά το διπλό «άδειασμα» Μητσοτάκη

Επίθεση του συστήματος Σαμαρά στον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια για τις μετριοπαθείς δηλώσεις του τελευταίου σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών - H ματαίωση της επιδίωξης Σαμαρά να αναλάβει θέση αντιπροέδρου στην Κομισιόν οξύνει το εσωτερικό μέτωπο στη Νέα Δημοκρατία


Φαίνεται ότι άρχισαν τα... όργανα στη ΝΔ μετά το πολιτικό «άδειασμα» που θεωρεί ότι δέχθηκε ο πρώην πρωθυπουργός και διαπρεπής μακεδονομάχος, Αντώνης Σαμαράς. 

Δύο είναι οι πηγές της οργής Σαμαρά, σύμφωνα με δημοσίευμα του tvxs.gr: Η πρώτη είναι η αναζωπύρωση των σεναρίων για κεντροαριστερή υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, είτε πρόκειται για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, είτε για τις Μαρία Δαμανάκη και Άννα Διαμαντοπούλου - σενάρια, τα οποία φρόντισε να επανατροφοδοτήσει την Κυριακή με την συνέντευξή του στην ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις θολές δηλώσεις του περί της προεδρικής εκλογής.

Είναι γνωστές οι βλέψεις του Αντώνη Σαμαρά για την Προεδρία της Δημοκρατίας οι οποίες, σύμφωνα τουλάχιστον με το περιβάλλον του, «δεν υπήρξαν ποτέ… αυτοφυείς» καθώς συνοδεύονταν από προεκλογικές υποσχέσεις που του είχε δώσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εξ ου προφανώς και οι σκληρές βολές που εξαπολύει το «σαμαρικό» site antinews.gr προς το Μαξίμου προειδοποιώντας με «εσωκομματική οργή που θα ξεσπάσει» στην ΝΔ εάν ο Μητσοτάκης προχωρήσει όντως σε κεντροαριστερή επιλογή για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας (βλέπε και παρακάτω).

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σκάνδαλο Novartis: Αντιπερισπασμοί Σαμαρά - Βενιζέλου που επιμένουν στη συνομωσιολογία

Η δεύτερη πηγή της οργής του Σαμαρά είναι ο ορισμός του Μαργαρίτη Σχοινά ως αντιπροέδρου της Κομισιόν, προερχόμενου από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και, εξ αυτού, έχων πλέον υπό την εποπτεία του και μια σειρά ισχυρών χαρτοφυλακίων.

Είναι επίσης γνωστό πως έως και μία εβδομάδα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου ο Αντώνης Σαμαράς ετοίμαζε τις βαλίτσες του για τις Βρυξέλλες και για την θέση του επιτρόπου. Ήταν μια θέση που ο ίδιος θεωρούσε «κλειδωμένη», μαζί με την προϋπόθεση να αναλάβει την θέση ενός εκ των αντιπροέδρων της Κομισιόν. Το ταξίδι όμως ματαιώθηκε οριστικά - και οι προσδοκίες του μεταφέρθηκαν ξανά στην Προεδρία της Δημοκρατίας - στην πρώτη του μετεκλογική συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκεί, σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός του είπε ότι επικοινώνησε προσωπικά με την νέα πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα βαν ντερ Λάιεν και εκείνη του ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν στους σχεδιασμούς της και δεν εξυπηρετούσε τις ισορροπίες στην σύνθεση της νέας Επιτροπής το να δώσει στον επίτροπο της Ελλάδας χαρτοφυλάκιο κύρους και αντιπροεδρία. Ως εκ τούτου, κρίθηκε πως μια μετάβαση Σαμαρά στις Βρυξέλλες σε θέση χαμηλού βεληνεκούς Επιτρόπου «δεν άρμοζε στο πολιτικό κύρος» του πρώην πρωθυπουργού.

Μετά όμως και την ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες πως ο Μαργαρίτης Σχινάς αναλαμβάνει πόστο αντιπροέδρου, ο Αντώνης Σαμαράς θεωρεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον «πούλησε… στεγνά», κατά την ακριβή έκφραση βουλευτή που συνομιλεί καθημερινά μαζί του. Αν αναλογιστούμε, μάλιστα ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν ήταν «αντάξιο» του πρώην πρωθυπουργού Αν. Σαμαρά το χαρτοφυλάκιο του Επιτρόπου που τόσο επιθυμούσε, ήδη από τις 20 Ιουλίου του 2019, το «άδεισμα» φαντάζει ακόμα μεγαλύτερο:

«Από τη στιγμή που δεν ήταν δυνατόν εμείς να εξασφαλίσουμε ένα χαρτοφυλάκιο αντιπροεδρίας στη νέα επιτροπή δεν υπήρχε κανένα ζήτημα ενδιαφέροντος από έναν πρώην πρωθυπουργό. Δεν μπορεί ένας πρώην πρωθυπουργός να είναι απλός επίτροπος σε μία επιτροπή» είχε δηλώσει χαρακτριστικά στον ΣΚΑΪ ο κ. Πέτσας.

Ήξεις - αφήξεις στο briefing της Τετάρτης 11/9

Σε ερώτηση που του έγινε κατά την τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών (11/9/19) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ουσιαστικά επιβεβαίωσε, διά της ασάφειας, το «άδειασμα» στον Σαμαρά:

« Όπως είχαμε πει και τότε, δεν μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε θέση αντιπροεδρίας στη νέα Κομισιόν και γι’ αυτό δεν προχώρησε η σκέψη για οποιαδήποτε υποψηφιότητα ενός πρώην Πρωθυπουργού, όπως ο Αντώνης Σαμαράς. Ήταν στις επιδιώξεις το παραγωγικό χαρτοφυλάκιο. Στην πορεία και μέσα από τις διαπραγματεύσεις εμφανίστηκε η ευκαιρία να έχουμε ένα πλέγμα χαρτοφυλακίων και την αντιπροεδρία. Και αυτή την ευκαιρία την πήραμε. Το θέμα που με ρωτάτε -όπως καταλαβαίνω- είναι το εξής: Εφόσον πήραμε την αντιπροεδρία, γιατί δεν θα μπορούσε να είχε προταθεί ο κ. Σαμαράς. Η καλύτερη απάντηση είναι ότι ο προταθείς από την Ιταλία,  πρώην Πρωθυπουργός Τζεντιλόνι, δεν έγινε αντιπρόεδρος. Έχει ένα απλό χαρτοφυλάκιο, το χαρτοφυλάκιο Οικονομίας. Επομένως, φάνηκε πόσο ρευστό ήταν όλο το ζήτημα στη διαμόρφωση των χαρτοφυλακίων και των αντιπροεδριών της Κομισιόν».

Αυγή: Εφιάλτης στον δρόμο με τις Πρέσπες

Παράλληλα, όπως αναλύει η Αυγή της Τετάρτης σε πρωτοσέλιδο θέμα της, είναι οξεία η επίθεση του συστήματος Σαμαρά στον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια για τις μετριοπαθείς δηλώσεις του τελευταίου σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η εφημερίδα σημειώνει και τους πολεμικοούς τόνους Σαμαρά και για τη Novartis, σε αντίθεση με τις προχθεσινές δηλώσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Απαντώντας σχετικά με την άποψη που είχαν διατυπώσει πολλά στελέχη της ΝΔ, οι περισσότεροι εκ των οποίων συμμετείχαν μάλιστα και στα συλλαλητήρια (Σαμαράς, Βορίδης, Γεωργιάδης Αυγενάκης και πολλοί άλλοι) περί «προδοτικής συμφωνίας», ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να αποδώσει τον τίτλο του προδότη της χώρας σε κανέναν τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «σε αυτήν τη συγκυρία δεν είναι σωστό να μιλάμε για προδοσία». «Αυτά», πρόσθεσε, «γίνονται στο πλαίσιο ενός οξύτατου πολιτικού λόγου, όχι παραδεκτού κατά την άποψή μου, αλλά δεν χρειάζεται κανείς ούτε να τα υιοθετεί, ούτε να τα διατηρεί σαν πολιτική παρακαταθήκη».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Κατρούγκαλος: Μέχρι και ο Άδωνις «είδε το φως το αληθινό» για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Την ίδια στιγμή όμως, σε πλήρη αντίθεση με την επίσημη (πλέον) γραμμή (βλέπε κωλοτούμπα) της κυβέρνησης της ΝΔ εμφανίζεται και ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Μόλις μια μέρα μετά τις δηλώσεις Δένδια, ο Κ. Μπογδάνος, «άδειασε» πλήρως τον ΥΠΕΞ, γράφοντας στο Twitter: «Ο ΥΠΕΞ ορθώς ίσως αποφεύγει τον όρο "προδοσία" με την νομική έννοια του αρ. 143ΠΚ. Εντούτοις, εδώ έχουμε ηθικά μια συμφωνία απολύτως προδοτική της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού σε μια συγκυβέρνηση που ανέβηκε με εθνολαϊκιστικό λόγο και τελικά εκποίησε τη μακεδονική ταυτότητα».

«Η δυναστεία ήρθε για να μείνει…»

Σε αυτό το φόντο, αξίζει να διαβάσει κάποιος αναλυτικότερα τη νέα αντιμητσοτακική έκρηξη του antinews.gr, με άρθρο του υπό τον τίτλο «Διεκπεραιωτής τετελεσμένων με φόντο την πολιτική κυριαρχία», συνοδευόμενο από την φωτογραφία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Αναρωτιόμαστε γιατί το Μαξίμου και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος πανηγυρίζουν για την φετινή ΔΕΘ», γράφει μεταξύ άλλων το antinews.gr προσθέτοντας: «Για τι ακριβώς αισθάνονται αμφότεροι περήφανοι; Για τις οικονομικές εξαγγελίες που επιβεβαίωσαν πλήρως ότι ο Μητσοτάκης πήρε την σκυτάλη των συμφωνηθέντων με τους δανειστές από τον Τσίπρα, κι όταν κι αν θελήσουν θα χαλαρώσουν τα χαλινάρια της λιτότητας;

Για την ωμή παραδοχή ότι επί της ουσίας κορόιδεψε τους ψηφοφόρους με το μακεδονικό και τώρα που έκατσε στην αναπαυτική καρέκλα της εξουσίας δεν μπορεί να κάνει τίποτα καθώς αποτελεί συμφωνία του κράτους;… Για τα ήξεις αφήξεις σχετικά με την απόδοση ευθυνών όσον αφορά τα εγκλήματα του ΣΥΡΙΖΑ; Για το προσκύνημα κυβερνητικών στελεχών στον «κουμπάρο»; Για την απαξιωτική κι αλαζονική αναφορά περί των νέων ηθών που θα διέπουν τη ΔΕΘ, όπου ο Μητσοτάκης καταδίκασε συλλήβδην όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, περιλαμβανομένων κι αυτών δύο πρώην πρωθυπουργών της παράταξης που έβαλαν πλάτη για να σταθεί όρθια η πατρίδα;».

Το ίδιο άρθρο, αφού χρεώνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη «παιχνίδι» με τον εκλογικό νόμο και την ψήφο των αποδήμων προκειμένου να εδραιώσει την πολιτική του κυριαρχία, καταλήγει:
«Η δυναστεία δεν αστειεύεται και αυτή τη φορά ήρθε για να μείνει. Πρόκειται για το απόλυτο πολιτικό στρίμωγμα και είμαστε περίεργοι να δούμε τι θα σκαρφιστούν τα αντιπολιτευόμενα κόμματα και δη ο Τσίπρας, για να μην ψηφίσουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Επίσης είμαστε περίεργοι να δούμε πως ο Μητσοτάκης θα καταστείλει την αναμενόμενη εσωκομματική οργή που θα ξεσπάσει με αφορμή την κεντροαριστερή επιλογή που ακούγεται ότι θα κάνει για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Προσδεθείτε, οι αναταράξεις αναμένονται ισχυρές...»...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)