to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:18 | 17.07.2013

Πολιτική

Σαμαράς και Βενιζέλος υποχωρητικοί απέναντι στους νεοναζί - παραμένει η χρυσαυγίτισσα Ζαρούλια στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Νέα έκκληση για τον αποκλεισμό της βουλευτού της Χρυσής Αυγής Ελένης Ζαρούλια από το Συμβούλιο της Ευρώπης απευθύνει προς την ελληνική κυβέρνηση, τη Βουλή και την κοινωνία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Αντιρατσιστικού Κινήματος (EGAM), Μπενζαμέν Αμπτάν.


 Ο κ. Αμπτάν τονίζει ότι το θέμα έχει τεθεί στην κυβέρνηση από τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά η εκπροσώπηση της Χρυσής Αυγής εξακολουθεί, παρά το γεγονός ότι η Αθήνα είχε αποδεχθεί το αίτημα της EGAM.

«Παρά τις αντιδράσεις στο ζήτημα της συμμετοχής της Ελένης Ζαρούλια στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, βρισκόμαστε ακριβώς όπου βρισκόμασταν τον περασμένο Οκτώβριο: η κυρία Ζαρούλια συνεχίζει να αποτελεί μέρος της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο και μάλιστα ανήκει στην Επιτροπή για την Ισότητα και τον Αγώνα Κατά των Διακρίσεων», λέει ο κ. Αμπτάν σε συνέντευξή του προς το «Βήμα» από το Παρίσι, όπου βρίσκεται η έδρα του EGAM, οργάνωσης-ομπρέλα που συγκεντρώνει αντιρατσιστικά κινήματα απ' όλη την Ευρώπη.

«Η εθνική αντιπροσωπεία κάθε χώρας αποφασίζει σε ποια επιτροπή θα στείλει καθέναν από τους βουλευτές της. Την τελική έγκριση την δίνει ο επικεφαλής κάθε αντιπροσωπείας  -στην περίπτωση της Ελλάδας η Ντόρα Μπακογιάννη», συνεχίζει ο κ. Αμπτάν, διευκρινίζοντας ότι τον Οκτώβριο η κ. Μπακογιάννη του είχε εξηγήσει ότι είναι προτιμότερο η βουλευτίνα της Χρυσής Αυγής να συμμετάσχει στην Επιτροπή Κατά των Διακρίσεων παρά, λ.χ., σε εκείνη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Μια ιταλίδα βουλευτίνα είχε αμφισβητήσει τη νομιμότητα της παρουσίας της κ. Ζαρούλια στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, όμως η επιτροπή που είναι αρμόδια για την επίλυση των διαφορών αποφάνθηκε: «Είμαστε αντίθετοι στις απόψεις που εκπροσωπεί η Χρυσή Αυγή, όμως μόνο η Βουλή που την επέλεξε μπορεί να την αποκλείσει». Διαφορετικά θα έπρεπε να αποβληθεί ολόκληρη η ελληνική αντιπροσωπεία - πράγμα που είχε συμβεί μόνο επί χούντας.

Ο κ. Αμπτάν επιρρίπτει τις ευθύνες για το άνοιγμα της πόρτας του Συμβουλίου της Ευρώπης στους νεοναζί στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο πρόεδρος του EGAM είχε συναντηθεί και με τους δύο τον Δεκέμβριο και είχε λάβει την διαβεβαίωση του κ. Σαμαρά ότι θα αποκλειόταν η βουλευτίνα της Χρυσής Αυγής. 

«Όμως τον Ιανουάριο, όταν ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής έστειλε τη λίστα με τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, το όνομα της κυρίας Ζαρούλια ήταν μέσα» παρατηρεί.

«Ο κ. Βενιζέλος είχε δηλώσει σαφώς τον Δεκέμβριο ότι θα αγωνιζόταν για να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή», προσθέτει ο κ. Αμπτάν. «Όμως ούτε τότε ούτε σήμερα που έχει ειδικό βάρος ως υπουργός Εξωτερικών έκανε τίποτα» σημειώνει.

Ο πρόεδρος του EGAM αναφέρεται και στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που δεν ψηφίστηκε «σαν το ζήτημα του ρατσισμού στην Ελλάδα να ήταν ασήμαντο τη στιγμή που η χώρα έχει γίνει το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης».

Ο κ. Αμπτάν τονίζει: «Η ουσιωδέστερη προϋπόθεση στον αγώνα κατά του ρατσισμού και του νεοναζισμού είναι η βούληση. Και στην Ελλάδα δεν φαίνεται να υπάρχει. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Χρυσή Αυγή θα μπει στο Ευρωκοινοβούλιο στις επόμενες ευρωεκλογές. 

«Η ελληνική κοινωνία πρέπει να αποδείξει τη βούλησή της να αντισταθεί στην άνοδο του νεοναζισμού. Πρέπει επίσης να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα πολιτικά μέσα. Η ελληνική Βουλή δεν εξέλεξε αντιπρόεδρο από την Χρυσή Αυγή, σπάζοντας την παράδοση που θέλει όλα τα κόμματα να εκπροσωπούνται στο προεδρείο. 

Την καλώ να ξανασπάσει την παράδοση και να αποσύρει τη βουλευτίνα της Χρυσής Αυγής από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Η Νέα Δημοκρατία υποστήριξε ότι δεν το επιτρέπει το Σύνταγμα, όμως αυτό δεν είναι αλήθεια. Τον τελευταίο λόγο τον έχει ο πρόεδρος της Βουλής», καταλήγει ο κ. Αμπτάν».

Πηγή: in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)