to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:50 | 04.12.2014

Πολιτική

Σαμαράς αδειάζει Βενιζέλο: «Εκλογές; Ποιες εκλογές;»

Ερωτηθείς ο πρωθυπουργός για πιθανή επίσπευση των βουλευτικών εκλογών απάντησε: «Εκλογές, ποίες εκλογές; Εχετε συνδικαλιστικές εκλογές; Γιατί εγώ δεν έχω», λίγο μετά την αινιγματική δήλωση Βενιζέλου για παροχή εγγυήσεων «με βούληση του λαού»


Σύσκεψη με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είχε το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στη Βουλή. 

Η σύσκεψη είχε αντικείμενο την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση. 

Ερωτηθείς ο πρωθυπουργός για πιθανή επίσπευση των βουλευτικών εκλογών απάντησε: «Εκλογές, ποίες εκλογές; Εχετε συνδικαλιστικές εκλογές; Γιατί εγώ δεν έχω».

Προηγήθηκε η αινιγματική δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλου, με έντονο προεκλογικό άρωμα. Δείχνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, αποδίδει σε «βαθιά πολιτικούς λόγους» τη δυσπιστία των εταίρων απέναντι στην Ελλάδα και την επιφυλακτικότητά τους «να μας αφήσουν χωρίς Μνημόνιο και σκληρή επιτήρηση». 


Προσθέτει δε ότι οι αναγκαίες εγγυήσεις που ζητούν οι εταίροι «θα δοθούν εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού. Γιατί εμείς ενεργούμε στο όνομα του ελληνικού λαού και πρέπει να έχουμε δύναμη, πρέπει να έχουμε στήριξη εσωτερική για να μπορέσουμε να επιβάλουμε την αλήθεια». 

Δεν εννοεί εκλογές έσπευσαν να διευκρινίσουν συνεργάτες του αντιπροέδρου, εξηγώντας ότι ο κ. Βενιζέλος αφήνει ανοιχτό το ενδοχόμενο αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα να επισπευστεί η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και να ξεκινήσει ενδεχομένως τον Ιανουάριο.

Άρον-άρον σπεύδει να δικαιολογήσει τις δηλώσεις βενιζέλου η Χ. Τρικούπη

Δήλωση, η οποία παραπέμπει σε ενδεχόμενο επίσπευσης της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, από τη Βασιλεία της Ελβετίας, όπου βρίσκεται για να πάρει μέρος στην υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ.

Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, ο κ. Βενιζέλος με τη δήλωσή του συνδέει το χρονοδιάγραμμα της όλης διαπραγμάτευσης με την τρόικα όχι μόνο με την πέμπτη αξιολόγηση, αλλά και την επόμενη μέρα, με το χρονοδιάγραμμα της προεδρικής εκλογής.

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που οι συζητήσεις αυτές με την τρόικα προχωρήσουν ομαλά, τότε και η διαδικασία ανάδειξης νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα ξεκινήσει στον χρόνο που έχει ανακοινωθεί. Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, τότε πρέπει να επισπευσθεί η ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας και σε περίπτωση που δεν βρεθεί ο αριθμός των 180 βουλευτών, η χώρα θα πάει σε εκλογές.

Στην ουσία- όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές- πρόκειται για μια προσπάθεια άσκησης πίεσης προς τρεις κατευθύνσεις: Η πρώτη προς την τρόικα, η οποία πρέπει να αντιληφθεί πού μπορούν να οδηγηθούν τα πράγματα αν επιμείνει στη στάση που τηρεί τώρα. Η δεύτερη, προς την αντιπολίτευση, κυρίως την αξιωματική, η οποία πρέπει να αντιληφθεί, πού οδηγεί η ίδια τη χώρα. Και η τρίτη, προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος πρέπει να αντιληφθεί ποιοι οδηγούν τη χώρα σε εκτροχιασμό.

Πληροφορίες: in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)