to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Σαλπάρουμε για τα νησιά»

Τα ελληνικά νησιά είναι δημοφιλή παγκοσμίως λόγω της φυσικής τους ομορφιάς αλλά και λόγω του εκτεταμένου πολυνησιακού δικτύου της Ελλάδας


Τα ελληνικά νησιά είναι δημοφιλή παγκοσμίως λόγω της φυσικής τους ομορφιάς αλλά και λόγω του εκτεταμένου πολυνησιακού δικτύου της Ελλάδας, που δίνει ποικίλες επιλογές στους επισκέπτες. Οι μόνιμοι κάτοικοί τους, όμως, αντιμετωπίζουν μια δύσκολη καθημερινότητα, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, οπότε η σύνδεση μεταξύ των νησιών και με την ηπειρωτική χώρα γίνεται δυσκολότερη. Τους θερινούς μήνες, ο πληθυσμός αυξάνεται απότομα, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ελλείψεις σε υποδομές.

Η ανάγκη για ισόρροπη ανάπτυξη ανάμεσα στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα αποτελεί μια πρόκληση. Το κλείσιμο πολλών δημόσιων δομών με τον «Καλλικράτη» και με την υλοποίηση των Μνημονίων αποτέλεσε πλήγμα για την όποια αποκεντρωμένη πολιτική. Η κυβέρνηση επεξεργαζόταν μέτρα που θα αντιμετώπιζαν χρόνια προβλήματα των νησιωτών.

Αντιμετώπισε για πρώτη φορά ολιστικά το θέμα της νησιωτικότητας για την εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε κοινωνικά, πολιτιστικά αγαθά και υπηρεσίες και το αντιστάθμισμα του μεταφορικού κόστους. Παράλληλα, με τη δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων και ενός υποστηρικτικού μηχανισμού υλοποίησης έργων, σε συνεργασία με τους κατά τόπους δήμους και την περιφέρεια, δόθηκε δυνατότητα ουσιαστικής αναβάθμισης των υποδομών.

Η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου είναι το σημαντικότερο μέτρο, που αμβλύνει το αίσθημα της απομόνωσης και ενισχύει σημαντικά την αναπτυξιακή προοπτική των νησιών. Ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά το μέτρο και για τα καύσιμα και πρόκειται να εφαρμοστεί για όλα τα νησιά το 2020. Διερευνάται επίσης το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί το μεταφορικό ισοδύναμο για τις αερομεταφορές.

Τόσο από την περιφέρεια και τους δήμους όσο και από το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχουν γίνει σημαντικές ενέργειες για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, τη στήριξη του αθλητισμού και του πολιτισμού, την οδοποιία και την αναβάθμιση και των λιμανιών. Επιπλέον, γίνεται μια σταθερή προσπάθεια να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ακτοπλοϊκή σύνδεση.

Τα νούμερα έχουν τη σημασία τους. Για την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων, μόνο από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» έχουν εγκριθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 17% του προϋπολογισμού για την Περιφέρεια Αττικής. Το μεγαλύτερο μέρος τους διατίθεται για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, με σημαντικότερο το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού που θα ενώσει την Αίγινα και τη Σαλαμίνα με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ.

Αυτές τις μέρες τα νησιά θα γεμίσουν κόσμο... Όμως έχουν ανάγκη στήριξης όλο τον χρόνο. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι τα μέτρα που θεσμοθετήσαμε και επεξεργαζόμαστε για την υποστήριξη των νησιωτών.

* Η Ελένη Σταματάκη είναι βουλευτής Α' Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)