to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:05 | 08.05.2012

πηγή: https://left.gr/94

Διεθνή

Σάλος με τις ιδιωτικοποιήσεις στην Πορτογαλία!

Το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η πορτογαλική κυβέρνηση εν είδει ανταλλάγματος για την παρεχόμενη δανειακή τριετή βοήθεια των 78 δισ. ευρώ από την Τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) «εκτελείται με τρόπο αδιαφανή, ο οποίος μπορεί να τροφοδοτήσει εκτεταμένη διαφθορά», εκτίμησε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International, TI).


Το παράρτημα της Λισαβόνας της μη-κυβερνητικής οργάνωσης εγκαλεί σε έκθεσή της την κυβέρνηση του Πάσος Κοέλιο ότι «προκειμένου να εξασφαλίσει με ταχύ ρυθμό κεφάλαια» παρακάμπτει τις θεσμικές διαδικασίες.
«Στο όνομα της αποτελεσματικότητας, οι διαδικασίες εξελίσσονται βεβιασμένα, αλλά και με πλήρη αδιαφάνεια, θυσιάζοντας και τη νομιμότητα και τη διαφάνεια. Ορισμένες πωλήσεις δημόσιας περιουσίας όχι μόνον μπορεί να μην πετύχουν τον 'στόχο', αλλά πιθανόν μπορεί να τροφοδοτήσουν τη διαφθορά, όσο και τον παράνομο πλουτισμό, ιδίως όσων έχουν 'εσωτερική' πληροφόρηση», τονίζει η οργάνωση.
Η πορτογαλική κυβέρνηση πούλησε μερίδιο της εταιρείας κοινής ωφέλειας EDP όπως και μερίδιο της ενεργειακής REN, βασικά σε Κινέζους επενδυτές.
Η αντιπολίτευση εστίασε στην προγραμματισμένη πώληση μεριδίου στην εταιρεία παρασκευής τσιμέντου Cimpor – με ανάδοχο πώλησης την κρατική τράπεζα CGD – στη βραζιλιάνικη εταιρεία Camargo Correa.
Η έκθεση συντάχθηκε με τη βοήθεια της Λέσχης Μελετών Inteli αλλά και του Ινστιτούτου Κοινωνικών επιστημών στο κρατικό Πανεπιστήμιο Λισαβόνας, που συμφωνούν ότι σύμφωνα με τα κριτήρια που θέτει η TI, «τα αποτελέσματα αυτών των αποκρατικοποιήσεων υστερούν, συγκριτικά με τα προσδοκώμενα για μια χώρα ανεπτυγμένη, βιομηχανική, μέλος της ΕΕ».
Σε κλίμακα 1-100, το πόρισμα αυτό βαθμολογεί μόλις με «40» την εντιμότητα της πορτογαλικής δημόσιας διοίκησης. Η διαφάνεια βαθμολογείται με «50».
Μάλιστα το πόρισμα συμπεραίνει ότι «αυτή η κακοδιαχείριση της δημόσιας περιουσίας πρωτίστως συνετέλεσε στην χρηματοπιστωτική πορτογαλική κρίση».
«Συχνά, οι πολίτες προκειμένου να διασφαλίσουν αγαθά και υπηρεσίες από τη δημόσια διοίκηση, μετέρχονται της δωροδοκίας», τονίζει ακόμα, ενώ πιθανολογεί «κρούσματα διαφθοράς στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης αναδιοργάνωσης των πορτογαλικών ενόπλων δυνάμεων, με την εμπλοκή ιδιωτών».
«Καμία από τις εισηγήσεις που διατυπώνουμε στις διαδικασίες αποκρατικοποίησης έως τώρα» δεν εισακούστηκε από την πορτογαλική κυβέρνηση, σύμφωνα με την οργάνωση.
Η TI έχει καταγράψει σε παλαιότερη έρευνά της ότι το 68% των Πορτογάλων πολιτών θεωρεί ότι «την τελευταία 3ετία, η διαφθορά θέριεψε». Ποσοστό 98% περιέγραψε με χρώματα μελανά το «σύστημα της μίζας».
«Η κυβερνητική πολιτική εναντίον της διαφθοράς, στην Πορτογαλία, στερείται πολιτικής βούλησης, κεντρικού συντονισμού και κάλυψης από μια αποτελεσματική νομοθεσία», συνοψίζει η TI.

πηγή: alterthess.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)