to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:56 | 08.06.2021

πηγή: Έθνος

Αθλητισμός

Σάλος με τη φανέλα της Εθνικής Ουκρανίας - Αναγράφει σύνθημα συνεργατών των Ναζί

Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ουκρανίας άναψε φωτιές και προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις στο Διαδίκτυο μετά την αποκάλυψη της νέας της εμφάνισης για το Euro, στην οποία αναγράφεται η σύνθημα -κραυγή των συνεργατών των Ναζί


Συνεργάτες των Ναζί στην Ουκρανία - είναι γνωστό - έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη μαζική εξόντωση χιλιάδων Εβραίων και Πολωνών κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Το κίτρινο και μπλε μπλουζάκι, της Εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας της χώρας, που παρουσιάστηκε στο κοινό την Κυριακή, φέρει την ένδειξη «Δόξα στην Ουκρανία» και «Δόξα στους ήρωες». Αυτά τα συνθήματα έχουν μακρά και σκοτεινή ιστορία, που χρονολογείται από τα κείμενα του εθνικού ποιητή της χώρας, Τάρα Σεβτσένκο το 1800 και έκτοτε έχουν πάρει εθνικιστικές διαστάσεις.

Και οι δύο φράσεις χρησιμοποιήθηκαν από μέλη της Οργάνωσης Ουκρανών Εθνικιστών (OUN) και του Ουκρανικού Στρατού Ανταρτών (UPA), δύο παραστρατιωτικών ομάδων που έχει ιστορικά αποδειχτεί ότι πολέμησαν μαζί με τους Ναζί και έπαιξαν σημαντικούς ρόλους στις γενοκτονίες αντιπάλων τους.

Σύνδεση με ακροδεξιές οργανώσεις

Η ακροδεξιά OUN, με επικεφαλής τον εθνικιστή Stepan Bandera, θεωρείται ότι βρισκόταν πίσω από τις σφαγές έως και 100.000 Πολωνών από το 1943 έως το 1945, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Μαζί με το UPA, συμμετείχε στη δολοφονία περισσότερων από ένα εκατομμυρίων Εβραίων σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι αντιμετώπισαν την πιο βάναυση  εξόντωση του πληθυσμού τους στα χέρια των ουκρανών εθνικιστών υπό την επίβλεψη των Ναζί.

Γράφοντας στο Twitter, ο Eduard Dolinsky, γενικός διευθυντής της εβραϊκής επιτροπής της Ουκρανίας, έκανε τη σύνδεση μεταξύ των συνθημάτων και των δραστηριοτήτων του OUN-UPA, και υποστήριξε ότι «...είναι η πολεμική οργάνωση των Ουκρανών εθνικιστών που συμμετείχαν έντονα στο Ολοκαύτωμα και σκότωσαν 100 χιλιάδες άμαχους Πολωνούς στην εθνοκάθαρση».

Από το 2014 οι εθνικιστικές ομάδες - υποστηριζόμενες από νεοναζί και την ακροδεξιά - έχουν «χειροκροτηθεί» από πολλούς πολιτικούς στην Ουκρανία, και θεωρούνται μαχητές για την ελευθερία της χώρας.

Εκτός από τη διεξαγωγή παραστρατιωτικών επιχειρήσεων για την καταστροφή πολωνικών και εβραϊκών κοινοτήτων, πολέμησαν επίσης εναντίον του Κόκκινου Στρατού που μαχόταν απεγνωσμένα κόντρα στις ναζιστικές δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη.

Εθνική Ουκρανίας

Η ποδοσφαιρική φανέλα της Ουκρανίας που θα φορέσει στο τουρνουά του Euro που αρχίζει σε λίγες ημέρες, προκάλεσε οργή και στη Ρωσία, αφού σ’ αυτήν απεικονίζεται χάρτης της χώρας που περιλαμβάνει τη χερσόνησο της Κριμαίας. Η περιοχή ανακτήθηκε εκ νέου από τη Μόσχα το 2014, αλλά το Κίεβο εξακολουθεί να προβάλει τους ισχυρισμούς του για την περιοχή.

Ο επικεφαλής του ουκρανικού ποδοσφαιρικού συλλόγου, Andriy Pavelko, υπερασπίστηκε την ουκρανική εμφάνιση κατά την παρουσίασή της την Κυριακή, λέγοντας, «Πιστεύουμε ότι η φανέλα της Ουκρανίας θα δώσει δύναμη στους παίκτες γιατί θα αγωνιστούν για όλη την χώρα».

Ωστόσο, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα πρόσθεσε τη φωνή της σε εκείνες των επικριτών, κατακρίνοντας τους ισχυρισμούς ότι ο χάρτης με την αμφισβητούμενη περιοχή θα βελτιώσει την απόδοση των παικτών, προσθέτοντας πως «είναι κρίμα αν αυτή είναι η μόνη ελπίδα τους»...
Αποκάλεσε την απεικόνιση της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, «άστοχη», και είπε ότι αξιωματούχοι στο Κίεβο εργάζονταν ενεργά για να ασπρίσουν την ιστορία με τη συμπερίληψη των συνθημάτων.

Ενώ αρκετοί οπαδοί ζήτησαν την απόσυρση της εμφάνισης από τους διοργανωτές του διαγωνισμού, η UEFA άναψε το «πράσινο φως» υποστηρίζοντας: «Η στολή της εθνικής ομάδας της Ουκρανίας ... έχει εγκριθεί από την UEFA σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες σχετικά με τον εξοπλισμό»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)