to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:15 | 11.09.2021

Κοινωνία

Σάλος με το κείμενο των 160 για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα - Βροχή οι διαψεύσεις

Όλα ξεκίνησαν την Πέμπτη όταν στο πρωτοσέλιδό της, η υπερσυντηρητική εφημερίδα «Εστία» εμφάνιζε κείμενο-ανοιχτή επιστολή 160 «προσωπικοτήτων» που τάσσονται κατά της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα, κάνοντας λόγο για «νομοθετικές πρωτοβουλίες στο όνομα ενός αμφιλεγόμενου και καταχρηστικού δικαιωματισμού».


Το κείμενο αυτό προκάλεσε σάλο αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου. Οι 160 άνδρες στη συντρηπτική τους πλειοψηφία επιχείρησαν να φτιάξουν ένα συνεχές που συνδέει την ισονομία των πολιτών έναντι στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την υπογεννητικότητα, την εγκληματικότητα και την αποδόμηση του έθνους.

Δεν πρόκειται βεβαίως για νέες θέσεις αλλά για πολλαπλώς διατυπωμένες ακραίες συντηρητικές θέσεις που έλκουν την καταγωγή τους στο τρίπτυχο πατρίς - θρησκεία - οικογένεια, που προσλαμβάνουν το έθνος με βιολογικούς - φυλετικούς όρους, που επιφυλάσσουν στη γυναίκα τον αναπαραγωγικό ρόλο ως κύριο και που φυσικά ονειρεύονται μια εθνοκεντρική και πατριαρχική παιδεία στη χώρα.

Παρέμβαση έκανε μέχρι και ο προερχόμενος από το Ποτάμι Υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης ερωτώντας σε ανάρτηση του «από πότε η επιβίωση του Ελληνισμού βασίζεται στην καταπίεση και στη στέρηση των δικαιωμάτων των πολιτών της Ελλάδας;»

Τρεις ηχηρές διαψεύσεις

«Αιφνιδιασμένος» και «έκπληκτος» δηλώνει ο συγγραφέας και Ακαδημαϊκός Θανάσης Βαλτινός στη Καθημερινή για το γεγονός ότι βρίσκεται ανάμεσα στους 160 που υπογράφουν μια διακήρυξη για την «υπογεννητικότητα» και τις απειλές «υπαρξιακής σημασίας» για την Ελλάδα και στρέφονται κατά της Εθνικής Στρατηγικής Ισότητας μεταξύ ετεροφυλόφιλων και ΛΟΑΤΚΙ+ πολιτών.

Ολόκληρη η δήλωση:

«Δεν έχω υπογράψει κανένα τέτοιο κείμενο απ’ όσο ξέρω, τουλάχιστον, ο ίδιος. Ο τρόπος που παρουσιάστηκε η υπογραφή μου με εκπλήσσει και με αιφνιδιάζει. Πίστευα ότι είμαι εκτός αυτής της υπόθεσης και δεν έχω λόγο να είμαι μέσα σε αυτή την ιστορία. Η υπογραφή μου δεν έχει θέση σε ένα κείμενο που θέλει να στήσει κάποιους στον τοίχο.

Αναγνωρίζω τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων και τη διεκδίκηση της ισότητας των ομοφυλόφιλων. Η κοινωνία όμως είναι ακόμα «άγουρη», ανώριμη να δεχτεί πράγματα αντίθετα σε μια παράδοση ζωής εκατονταετιών αυτού του τόπου».

Λίγη ώρα μετά την διάψευση του συγγραφέα και Ακαδημαϊκού Θανάση Βαλτινού, ο πρώην Γεν. Γραμματέας Παν/μίου Πατρών, Σπήλιος Παπαθανασόπουλος, προχώρησε και αυτός σε δήλωση με την οποία διαψεύδει ότι έχει υπογράψει κάποιο σχετικό κείμενο.

Αναλυτικά

«Σε διάφορες ιστοσελίδες δημοσιεύεται κείμενο διαμαρτυρίας, σχετικά με το δημογραφικό και τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών, στο οποίο με έκπληξή μου αναφέρομαι ως υπογράφων, χωρίς ποτέ να έχει τεθεί υπόψη μου το εν λόγω κείμενο από οιονδήποτε και το οποίο ουδέποτε υπέγραψα.

Με τιμή

Σπήλιος Παπαθανασόπουλος
πρώην Γεν. Γραμματέας Παν/μίου Πατρών».

Και ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης διέψευσε με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι υπέγραψε το εν λόγω κείμενο.

Μένει να αποδειχθεί πόσοι από τους 160 υπογράφοντες όντως έχουν υπογράψει το κείμενο, ποιος είναι ο διακινητής του, ποιος έλαβε τη πρωτοβουλία κι αν αυτό έχει -όπως ακούγεται- χαρακτήρα δημόσιας εμφάνισης μιας ομάδας ανθρώπων που σχεδιάζουν νέο πολιτικό φορέα στον χώρο της ακραίας δεξιάς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)