to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:14 | 08.10.2016

Διεθνή

Σάλος από σεξιστικές δηλώσεις του Τραμπ, προβάδισμα 5 μονάδων διατηρεί η Χ. Κλίντον

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε «συγγνώμη» για τα σεξιστικά σχόλιά του και κατηγόρησε τον Μπιλ Κλίντον πως αυτός κακομεταχειριζόταν τις γυναίκες (!)


Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δημοσίευσε σήμερα ένα βίντεο στο Facebook, εκφράζοντας τη συγγνώμη του για τα σεξιστικά του σχόλια για τις γυναίκες που ήλθαν στη δημοσιότητα (αναλυτικά παρακάτω), αλλά χαρακτήρισε τα επίμαχα βίντεο ως «περισπασμό» από τα φλέγοντα πολιτικά ζητήματα.

Ο Τραμπ στο βίντεό του υπόσχεται ότι «θα γίνει καλλίτερος άνθρωπος», ενώ πέρασε στην αντεπίθεση κατηγορώντας τον σύζυγο της δημοκρατικής αντιπάλου του για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον, πως ήταν εκείνος που κακομεταχειρίσθηκε τις γυναίκες.

«Ποτέ δεν είπα πως είμαι ο τέλειος άνθρωπος, ούτε προσποιήθηκα πως έχω ένα άλλο πρόσωπο από αυτό που είμαι. Έχω πεί κι έχω κάνει πράγματα για τα οποία έχω μετανιώσει και τα λόγια που εμφανίζομαι να έχω πει στο βίντεο αυτό προ δέκα και πλέον ετών είναι μέσα σ’ αυτά που μετάνιωσα. Όσοι με γνωρίζουν, ξαίρουν καλά πως αυτά τα λόγια δεν αντανακλούν αυτό που πραγματικά είμαι. Τα είπα: είχα άδικο και ζητώ συγγνώμη», τονίζει στο βίντεό του στο Facebook ο Τραμπ.

Ο σάλος προκλήθηκε από μια ιδιωτική συζήτηση κατά την οποία το 2005 εξιστορεί την προσπάθεια του να κάνει σεξ με μια ανύπαντρη γυναίκα, χρησιμοποιώντας χυδαίες εκφράσεις. Στην ηχογραφημένη συνομιλία, ο Τραμπ φορούσε ένα μικρόφωνο και συνομιλούσε με τον Μπίλι Μπους, τον παρουσιαστή της εκπομπής «Access Hollywood» του τηλεοπτικού δικτύου NBC, πριν την βιντεοσκόπηση μέρους μιας εκπομπής.

«Προσπάθησα να την πηδ…. Ήταν παντρεμένη», ακούγεται να λέει ο Τραμπ. »Την προσέγγισα σαν να ήταν π… αλλά δεν μπορούσα να την καταφέρω». Μιλώντας για την έλξη του για όμορφες γυναίκες ανέφερε, «απλά αρχίζω να τις φιλάω», είπε. «Και όταν είσαι σταρ σε αφήνουν να το κάνεις», πρόσθεσε. «Τις πιάνεις από τον πισ... Μπορείς να κάνεις ό,τι θες», συνέχισε.

Η Χίλαρι Κλίντον χαρακτήρισε το απόσπασμα «φρικιαστικό» με ανάρτηση της στο twitter, σημειώνοντας: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε αυτόν τον άνδρα να γίνει πρόεδρος», ενώ ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν δήλωσε «αηδιασμένος» από όσα άκουσε να λέει ο Τραμπ. «Καμία γυναίκα δεν θα πρέπει να περιγραφεί ποτέ ξανά με αυτές τις εκφράσεις ή να γίνει θέμα συζήτησης με αυτόν τον τρόπο. Ποτέ», δήλωσε ο πρόεδρος της εθνικής επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων Ρέινς Πρέιμπους, σχολιάζοντας το απόσπασμα.

 

Προβάδισμα 5 μονάδων διατηρεί η Χίλαρι Κλίντον 

Εν τω μεταξύ, προβάδισμα 5 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του  Ντόναλντ Τραμπ διατηρεί η υποψήφια των Δημοκρατικών, σύμφωνα με δημοσκόπηση για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ που ινστιτούτου Ipsos που διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters.

Σύμφωνα με την έρευνα, που διεξήχθη από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 6 Οκτωβρίου, το 43% των πιθανών ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ της Κλίντον, ενώ το 38% υπέρ του Τραμπ. Στις κυλιόμενες δημοσκόπησεις που πραγματοποιεί κάθε εβδομάδα το ινστιτούτο, η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ καταγράφει σταθερό προβάδισμα 4 έως 6 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ένας στους πέντε πιθανούς ψηφοφόρους δεν επιλέγει κανέναν από τους δύο βασικούς υποψηφίους για τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Σε ξεχωριστή δημοσκόπηση της εταιρείας που περιλάμβανε και τους υπόλοιπους υποψήφιους, η Χίλαρι Κλίντον εξακολουθεί να προηγείται με διαφορά 5%, λαμβάνοντας 42%. Ακολουθούν ο Τραμπ με 37%, ο φιλελεύθερος Γκάρι Τζόνσον με 8% και η Τζιλ Στάιν των Πρασίνων με 2%.

Σύμφωνα με τον μέσο όρο των αποτελεσμάτων των σφυγμομετρήσεων που διενήργησαν μεγάλες εταιρείες και υπολόγισε χθες η εταιρεία RealClearPolitics, η υποψήφια των Δημοκρατικών προηγείται με 5 ποσοστιαίες μονάδες του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου.

Η δεύτερη τηλεμαχία της Χίλαρι Κλίντον και του Ντόναλντ Τραμπ θα γίνει την Κυριακή το βράδυ.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, με δείγμα 1.695 πιθανών ψηφοφόρων και έχει ποσοστό στατιστικού σφάλματος ±3%.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)