to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:24 | 03.02.2015

Πολιτική

Σακελλαρίδης: Σε εξέλιξη σοβαρά ταξίδια πρωθυπουργού και υπουργών, μετά η συζήτηση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας (βίντεο)

"Αυτήν την στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πολύ σοβαρό ταξίδι του κ. Τσίπρα και δε θέλουμε να μπούμε σε κουβέντα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας", υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1


«Εμείς δεν έχουμε προχωρήσει σε κινήσεις από τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη μια επίπονη διαπραγμάτευση», ανέφερε ο κ. Σακελλαρίδης και πρόσθεσε:

«Αυτήν την στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών και άλλοι υπουργοί βρίσκονται στο εξωτερικό, υπάρχει μια σημαντική συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ. Υπάρχει σήμερα μια πολύ σημαντική με τον κ. Ρέντσι, υπάρχει αύριο μια πολύ σημαντική αύριο με τον κ. Ολάντ. Όταν γυρίσει ο πρωθυπουργός και ανοίξει η Βουλή, να είστε σίγουροι ότι πολύ σύντομα εκ των πραγμάτων θα υπάρχει ανακοίνωση του ονόματος και θα προχωρήσουμε με μια πολύ ομαλή διαδικασία στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις 12 Φεβρουαρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε:

«Κάτι τέτοιο δεν έχει οριστικοποιηθεί, δεν έχει κινηθεί και η διαδικασία από την ελληνική πλευρά για να γίνει ακόμη. Μέχρι τις 12 μηνός υπάρχει πολύς καιρός, αν υπάρξει κάποια συνάντηση θα το μάθετε». (Με πληροφορίες από euro2day.gr)

Σημεία της συνέντευξης:

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχουμε κωλοτούμπα λένε κάποιοι; Για τις δηλώσεις Βαρουφάκη στους FT.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Όχι κ. Παπαδάκη δεν έχουμε κάνει κωλοτούμπα. Ενδεχομένως κάποιοι να δυσαρεστούνται που δεν έχουμε κάνει κωλοτούμπα

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν μιλάτε για κούρεμα, αλλά για επιμήκυνση ή διευκόλυνση. Έχει σχέση αυτό με το κούρεμα που λέγατε προεκλογικά;

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Να σας απαντήσω. Πάγια θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι ότι αυτό το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο για αυτό ακριβώς απαιτείται η διαγραφή του. Όταν λέμε διαγραφή, αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τεχνικούς τρόπους. Ένας από αυτούς τους τεχνικούς τρόπους είναι αυτός, ο οποίος ακούστηκε χθες σε παρουσίαση του κ. Βαρουφάκη προς βρετανούς επενδυτές. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι. Αυτό που μας νοιάζει εμάς είναι αυτή τη στιγμή να καταστεί βιώσιμο το δημόσιο χρέος, να πάρει ανάσα η ελληνική κοινωνία, να μπορέσουμε να ενισχύσουμε την πραγματική ανάπτυξη, γιατί αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία. Αυτά είναι τα προβλήματα που δυστυχώς όλο το προηγούμενο διάστημα όριζαν και την ατζέντα όχι μόνο της οικονομικής αλλά και της κοινωνικής πολιτικής και πλέον μπορούν οι Έλληνες να γνωρίζουν και να είναι σίγουροι ότι υπάρχει μια ελληνική κυβέρνηση που τα βάζει αυτά τα θέματα εμφατικά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και νομίζω ότι είναι εμφανές από τα πρώτα δείγματα γραφής που έχουμε δείξει ότι δεν ακολουθούμε την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων. Έχουμε ανοίξει πραγματικά νέους δρόμους στη διαπραγμάτευση. Έχουμε ενισχύσει την διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας όχι για εμάς, όχι για την πάρτη μας, αλλά για τον ίδιο τον ελληνικό λαό.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ δεν θα πρέπει στις προγραμματικές δηλώσεις να ξέρουμε μια σειρά από ορισμένα πράγματα ώστε να μπορούμε να ασκήσουμε κριτική. Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Όλα αυτά είναι ζητήματα τα οποία θα παρουσιαστούν στις προγραμματικές δηλώσεις που θα κάνει ο Πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα και είναι θέματα τα οποία ήδη έχουν αρχίσει και τα επεξεργάζονται από την πρώτη ημέρα που ανέλαβαν οι αρμόδιοι υπουργοί. Πολύ σύντομα σας διαβεβαιώνω πως θα υπάρχουν ανακοινώσεις από τα αρμόδια υπουργεία και με χρονοδιαγράμματα, αλλά και με τις βασικές κατευθύνσεις – αν και οι βασικές κατευθύνσεις είναι γνωστές, δεν υπάρχει νομίζω λόγος να τις επαναλάβουμε – θα είναι γνωστές και οι λεπτομέρειες με τις οποίες θα εφαρμοστούν.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Προετοιμάζεται συνάντηση Μέρκελ-Τσίπρα, στα πλαίσια της Σύσκεψης Κορυφής, στις 12 του μήνα;

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Κάτι τέτοιο δεν έχει οριστικοποιηθεί. Δεν έχει κινηθεί και η διαδικασία από την ελληνική πλευρά για να γίνει ακόμη. Μέχρι τις 12 του μήνα νομίζω ότι υπάρχει πολύς καιρός.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αφήνετε ανοικτό λοιπόν το ενδεχόμενο.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Αν υπάρξει κάποια συνάντηση θα το μάθετε, αλλά μέχρι τις 12 του μήνα έχουμε πολλές ημέρες, έχουμε πολλές ενδιάμεσες συναντήσεις σε διεθνές επίπεδο, αν προκύψει κάτι να είστε σίγουροι ότι θα το μάθετε. Πάντως μέχρι στιγμής η ελληνική πλευρά δεν έχει κάνει κάποια κίνηση ώστε να ζητήσει κάποια συνάντηση με την κ. Μέρκελ.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το ενδεχόμενο να ζητήσετε δημοψήφισμα από τον ελληνικό λαό εάν όντως χρειαστεί, επειδή δεν πάνε καλά, επειδή έχουμε στείρα άρνηση των ευρωπαίων εταίρων. Θα ζητήσετε από τον ελληνικό λαό να αποφασίσει για το αν θα πρέπει να ακολουθήσετε σκληρή στάση ή όχι;

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Το δημοψήφισμα έγινε την προηγούμενη Κυριακή κ. Παπαδάκη. Οι εκλογές που είχαμε στις 25 Γενάρη είχαν δημοψηφισματικό χαρακτήρα, γιατί ήταν δύο κόμματα με ξεκάθαρα προγράμματα. Η λαϊκή εντολή η οποία έχουμε πάρει ισοδυναμεί για εμάς με διαπραγματευτική δύναμη που δίνει ένα δημοψήφισμα. Και αυτή την λαϊκή εντολή εμείς θα την τιμήσουμε. Δεν θα κάνουμε κωλοτούμπες κατά την συνηθισμένη πρακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Δεν θα ακολουθήσουμε την πεπατημένη, δεν θα ακολουθήσουμε μια πολιτική όπου η Ελλάδα πήγαινε στην Ευρώπη και γινόταν σάκος του μποξ. Από την πρώτη εβδομάδα νομίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής και αυτό αναγνωρίζεται από την ελληνική κοινωνία. Σήμερα ο ελληνικός λαός νοιώθει ότι ανακτά την περηφάνια του, ότι επιτέλους για πρώτη φορά μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια οι ευρωπαίοι τον λαμβάνουν σοβαρά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)