to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:20 | 03.10.2019

Πολιτική

Σαφή μηνύματα υποστήριξης της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας από Παπαδημούλη, Φερχόφσταντ και Σουλτς

Δημ. Παπαδημούλης στη Σύνοδο του Economist για τα Δυτικά Βαλκάνια: «Η ΕΕ πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να αξιοποιήσει το μομέντουμ, που οικοδομήθηκε με την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών. Σήμερα, μέσω αυτής, χτίζεται ένα καλύτερο μέλλον για ολόκληρη την περιοχή»


Τα σαφή μηνύματα υποστήριξης της ευρωπαϊκής προοπτικής,που αξίζει η Βόρεια Μακεδονία, καθώς και ότι θα πρέπει να λάβει μια ευνοϊκή απάντηση από την ΕΕστη Σύνοδο Κορυφής στις 17 Οκτωβρίου, όπου αναμένεται να συζητηθεί η έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, εκφράστηκαν στις συνεδριάσεις της Τρίτης, στο πλαίσιο της «Συνόδου Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων», που διοργάνωσε την 1η Οκτωβρίου στα Σκόπια το βρετανικό περιοδικό «Economist».

Επίτιμοι προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, ο τέως πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, και οι ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης και Γκι Φερχόφσταντ.

Ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, με τον θεσμικό ρόλο του ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχε διμερείς συναντήσεις με ανώτατους πολιτειακούς παράγοντες της Βόρειας Μακεδονίας, όπως ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ (κεντρική φωτογραφία) και ο Πρόεδρος του Εθνικού Κοινοβουλίου της χώρας, Ταλάτ Τζαφέρι (φωτ. παρακάτω).

Κατά τη συνάντησή τους, ο ΠΘ της Β. Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ και ο Δημ. Παπαδημούλης συμφώνησαν ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την επίλυση ανοικτών ζητημάτων με τους γείτονές της και για την εφαρμογή δομικών μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό της χώρας.

«Η χώρα μας κάθε χρόνο βελτιώνεται στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η πρόοδος θα πρέπει να γίνει ακόμη πιο ορατή στην Ευρώπη», αναφέρει χαρακτηριστικά το Δελτίο Τύπου, που εξέδωσε η κυβέρνηση της Β. Μακεδονίας.

Αναφερόμενος στη διεύρυνση της ΕΕ, με την ένταξη σε αυτήν των Δυτικών Βαλκανίων, ο Δημ. Παπαδημούλης είπε τα εξής: «Η ΕΕ πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να αξιοποιήσει το μομέντουμ, που οικοδομήθηκε με την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών. Σήμερα, μέσω αυτής, χτίζεται ένα καλύτερο μέλλον για ολόκληρη την περιοχή.

Απευθύνω έκκληση προς το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 15 Οκτωβρίου να ακούσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να επιτρέψει στη Βόρεια Μακεδονία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις προσχώρησης.Η Βαλκανική Ιστορία μάς έχει διδάξει ότι οι χαμένες ευκαιρίες και οι λανθασμένες πολιτικές εκτιμήσεις λειτουργούν εις βάρος της περιφερειακής και ευρωπαϊκής σταθερότητας και προόδου».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)