to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:06 | 09.11.2015

Διεθνή

#safepassage τώρα! Οι υπουργοί στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό

Με κινήσεις για ταχύτερη εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ στο προσφυγικό, ενώ η μετεγκαστάση προχωρά με αργούς ρυθμούς, και «προστασία των εξωτερικών συνόρων» στην ατζέντα τους προσέρχονται οι υπουργοί των «28» στις Βρυξέλλες πριν τη Σύνοδο της Βαλέττας.



«Το προσφυγικό μπορεί να διαλύσει την ΕΕ» λέει ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου Γιαν Άσελμπορν, προειδοποιώντας πως οι διαβρωτικές συνέπειες της προσφυγικής κρίσης μπορεί να φέρουν ταχύτατα ανεξέλεγκτες εξελίξεις. Το συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών στις Βρυξέλλες το απόγευμα της Δευτέρας θα «επικεντρωθεί ιδιαίτερα», όπως τονίζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στην επιτάχυνση του σχήματος μετεγκαταστάσεων, τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών και τις επιστροφές και τις επαναπροωθήσεις. 

Ο Γιαν Άσελμπορν (που είναι επίσης αρμόδιος για ζητήματα ασύλου στο Λουξεμβούργο) ανέφερε χαρακτηριστικά πως η ΕΕ βρίσκεται σε «πάρα πολύ κρίσιμη κατάσταση». «Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διαλυθεί, κάτι που μπορεί να συμβεί τρομακτικά γρήγορα εάν γίνει κανόνας η περιχαράκωση αντί της αλληλεγγύης στο εσωτερικό και προς τα έξω» υπογράμμισε. 

«Αυτός ο λανθασμένος εθνικισμός μπορεί να οδηγήσει σε κανονικό πόλεμο» είπε ο Άσελμπορν μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων. Κατά τον ίδιο κινδυνεύει πρώτα η Συνθήκη Σένγκεν, λέγοντας πως «ίσως μας έχει απομείνει χρόνος μόνο μερικών μηνών».  Ο λουξεμβούργιος υπουργός σημείωσε επίσης πως υπάρχουν πολιτικοί και κόμματα που «εκμεταλλεύονται συνειδητά» την προσφυγική κρίση για να «καλλιεργήσουν φόβο και να παραπλανήσουν». 

Η συγκυρία της συνάντησης δείχνει το επιτακτικό της ανάγκης αποφάσεων: Η κίνηση στον βαλκανικό διάδρομο είχε υποχωρήσει για λίγες ημέρες εξαιτίας της απεργίας της ΠΝΟ στην Ελλάδα, και η επαναφορά στο «κανονικό» φέρνει μεγαλύτερες αριθμητικά ομάδες στα σύνορα των χωρών της κεντρικής Ευρώπης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)