to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:48 | 20.12.2021

Πολιτική

Σ. Βαρδάκης: Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος

Αδυνατούν να κατανοήσουν τα αρμόδια Υπουργεία το μέγεθος του οικονομικού προβλήματος των πληγεισών, από το σεισμό του Σεπτεμβρίου, περιοχών του Νομού Ηρακλείου, σύμφωνα με την απάντηση που έδωσαν τα αρμόδια Υπουργεία, στην ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου, σχετικά με παρατάσεις και ρυθμίσεις οικονομικών υποχρεώσεων, φυσικών και νομικών προσώπων, προς ΑΑΔΕ και Ασφαλιστικούς φορείς.


Εκδόθηκαν αποφάσεις παρατάσεων καταβολής τόσο βεβαιωμένων οφειλών προς ΑΑΔΕ, όσο και προς ασφαλιστικούς φορείς και προβλέφθηκαν ρυθμίσεις χρεών, οι οποίες όμως απλώς μεταθέτουν το πρόβλημα λίγους μήνες αργότερα.

Αναφορικά με την παράταση καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ΔΟΥ, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αυτό είναι ανεπαρκές και η εξυπηρέτηση οποιασδήποτε ρύθμισης πρακτικά αδύνατη για πολλά φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

Η φυσική καταστροφή δεν συντελέστηκε σε μία περίοδο κανονικής οικονομικής δραστηριότητας, αλλά σε μία περίοδο που ήδη είχαν συσσωρευτεί χρέη όλο το προηγούμενο διάστημα, λόγω της πανδημίας και των καθολικών lockdowns. Επιπλέον, έως τον Μάρτιο του 2022 ενδεχομένως πολλές από τις επιχειρήσεις των πληγεισών περιοχών δεν θα έχουν καταφέρει να επανέλθουν σε κανονική δραστηριότητα, λόγω ολικής καταστροφής των κτιριακών τους εγκαταστάσεων. Ακόμα και στην περίπτωση αναζήτησης άλλου οικήματος για τη μετεγκατάσταση μιας επιχείρησης, τα διαθέσιμα προς ενοικίαση κτίρια είναι από ελάχιστα έως ανύπαρκτα στην περιοχή.

Αυτό συμπαρασύρει και τους εργαζόμενους σε τέτοιες επιχειρήσεις, οι οποίοι κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω της γενικής οικονομικής δυσπραγίας και κρίσης που διέρχεται συνολικά η ελληνική οικονομία.

Δειλές οι αποφάσεις των αρμόδιων Υπουργείων και της κυβέρνησης συνολικά, που θα έπρεπε να προχωρήσουν σε μία γενναία διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους και ρύθμιση των υπόλοιπων οφειλόμενων ποσών σε πολύ περισσότερες δόσεις.

Στην αδυναμία της κυβέρνησης να αντιληφθεί την πραγματικότητα, προστίθεται και η ακαμψία του συστήματος,  όπως για παράδειγμα σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση της υποχρέωσης ηλεκτρονικής διαβίβασης δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα «myDATA» της ΑΑΔΕ για τους επιχειρηματίες.

Επί της ουσίας, το μόνο αποτέλεσμα που θα επιφέρει η ατολμία της κυβέρνησης, θα είναι να οδηγήσει άλλη μια φορά σε αδιέξοδο εργαζόμενους και μικροεπαγγελματίες.​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)