to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:33 | 03.08.2017

Πολιτική

Σ. Βαρδάκης: Κάνουμε παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις που θα ανασυγκροτήσουν το σύστημα υγείας της χώρας (βίντεο)

O Σ. Βαρδάκης υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά μια Κυβέρνηση δεν διστάζει να ανοίξει μέτωπο με ένα πολύ σκληρό σύστημα συμφερόντων, που έχει τις ρίζες τους βαθιά από παλιά, δεν διστάζει να ανοίξει διαδικασία διερεύνησης των σκανδάλων στο χώρο της υγείας, μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία.


Τις παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις που ανασυγκροτούν το σύστημα υγείας της χώρας, υποστήριξε κατά την συζήτηση του Σ/Ν του Υπουργείου Υγείας στην Ολομέλεια ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηρακλείου, Σωκράτης Βαρδάκης, τονίζοντας τον ουσιαστικό ρόλο του νομοσχεδίου στην αναμόρφωση του συστήματος υπηρεσιών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο κ. Βαρδάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «δυστυχώς για τον Έλληνα πολίτη το Εθνικό Σύστημα Υγείας ήταν για 10 τουλάχιστον χρόνια άρρηκτα συνυφασμένο με αυθαίρετες περικοπές στην υγειονομική κάλυψη, πόρους που λεηλατήθηκαν, και κενά στην στελέχωση των υπηρεσιών, που οδήγησαν στην ουσιαστική κατάρρευση του συστήματος, στην απαξίωση και την συρρίκνωση των δημόσιων δομών υγείας». Πρότεινε μάλιστα στις προηγούμενες κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ να μην κάνουν μαθήματα ηθικής δεδομένου ότι εκείνοι αντιμετώπιζαν την υγεία ως εμπόρευμα και όχι ως βασικό κοινωνικό αγαθό, ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ωραιοποιηθεί η εικόνα του συστήματος Υγείας, ωστόσο είναι πραγματικότητα η ενίσχυση του συστήματος από την στιγμή της διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ με 9.000 άτομα να έχουν αναλάβει υπηρεσία ήδη από τον Οκτώβριο 2015, αναμένοντας και άλλες προσλήψεις. Ανανεώνεται η θητεία των επικουρικών ιατρών και του επικουρικού προσωπικού μέχρι 31.12.2018. Κατοχυρώνονται οι θεμελιώδεις αρχές, διασφαλίζοντας το δικαίωμα δωρεάν, καθολικής, ισότιμης και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση στις δημόσιες μονάδες.

 «Το νομοσχέδιο του Υπουργείου αποτελεί ένα σημαντικό και κοινωνικά αναγκαίο μεταρρυθμιστικό βήμα. Πρόκειται για μια πολιτική παρέμβαση που έλειπε όλα αυτά τα χρόνια από το Σύστημα Υγείας. Προτεραιότητά της Κυβέρνησης  ήταν, είναι και θα είναι ένα λειτουργικό Δημόσιο Σύστημα, με έμφαση στα Δημόσια Νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ, αλλά και όλο το φάσμα των υπηρεσιών του συστήματος υγείας, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και εποπτευόμενων φορέων, όπως το ΚΕΘΕΑ, ο ΟΚΑΝΑ». Ανέφερε επίσης ότι ο σχεδιασμός προβλέπει την πρόσληψη πάνω από 400 μόνιμες θέσεις γιατρών ΕΣΥ, που θα προκηρυχθούν στοχευμένα στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, δηλαδή στα Κέντρα υγείας αστικού τύπου.

Κυρίως όμως ο κ. Βαρδάκης υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά μια  Κυβέρνηση δεν διστάζει να ανοίξει μέτωπο με ένα πολύ σκληρό σύστημα συμφερόντων, που έχει τις ρίζες τους βαθιά από παλιά, δεν διστάζει να ανοίξει διαδικασία διερεύνησης των  σκανδάλων στο χώρο της υγείας, μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία.

«Πήραμε ένα σύστημα υγείας που βρισκόταν υπό κατάρρευση, λόγω της ανικανότητας των κυβερνήσεών σας, ένα σύστημα που λεηλατήθηκε αλύπητα και καταφέρνουμε αυτή τη στιγμή να μιλάμε για παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις που θα ανασυγκροτήσουν και θα ανασυστήσουν το σύστημα υγείας».

Ο κ. Βαρδάκης επισήμανε το έργο της Κυβέρνησης, με το οποίο επετεύχθη ουσιαστικά η πρόσβαση των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να σταματήσει να αντιπολιτεύεται με «μαύρη» προπαγάνδα, υπενθυμίζοντας ότι η ΚΥΑ που υπέγραψαν υπουργοί της ΝΔ το 2014 και με την οποία οι Έλληνες πολίτες και οι νόμιμα διαμένοντες στη χώρα, έπρεπε να έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ουδέποτε εφαρμόστηκε, καθώς τους χρεώθηκαν υπηρεσίες (νοσήλια και φάρμακα) που έλαβαν από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τέλος κατέθεσε στα πρακτικά, έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ανασφάλιστοι που εισήχθησαν το έτος 2014 σε δημόσιο νοσοκομείο κλήθηκαν να πληρώσουν νοσήλια και φάρμακα, χρέη που βεβαιώθηκαν και για τα οποία εμφανίζονταν οφειλέτες στις Δ.Ο.Υ. μέχρι και σήμερα και τα οποία διαγράφονται με το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)