to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:50 | 22.04.2020

Πολιτική

Σ. Βαρδάκης: «Κανένα σχέδιο της Κυβέρνησης για αγρότες, αλιείς και κτηνοτρόφους, εν μέσω πανδημίας»

Κανένα σχέδιο δεν παρουσιάζει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τον πρωτογενή τομέα, στην απάντηση που δίνει σε ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη, την οποία συνυπογράφουν 49 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που σε ολόκληρη την Ευρώπη άνοιξε η συζήτηση για την επόμενη μέρα της υγειονομικής κρίσης.


Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ενίσχυση 150 εκατ. ευρώ, που στο μεγαλύτερο μέρος τους, δεν αφορούν τους αγρότες, αλλά στους ενδιάμεσους της εφοδιαστικής αλυσίδας, αφού μόλις τα 40 εκ. ευρώ, θα κατευθυνθούν για άμεση ρευστότητα των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων.
Επιπρόσθετα μέχρι σήμερα, δεν πάρθηκε κανένα μέτρο οικονομικής ενίσχυσης, καθώς δεν έχουν ενταχθεί ούτε στην εφάπαξ ενίσχυση, αλλά ούτε και στην έκπτωση καταβολής των αυξημένων έτσι κι αλλιώς ασφαλιστικών εισφορών, ενώ επιπρόσθετα έχουν επιβάρυνση και στις εισφορές του ΕΛΓΑ. Δεν έχει υπάρξει επίσης καμία αναστολή των οφειλών τους προς τράπεζες και δημόσιο, ούτε μέριμνα για τη διάθεση των προϊόντων τους στην εγχώρια αγορά, ούτε για την προστασία της εγχώριας παραγωγής, σύμφωνα και με δημόσιες καταγγελίες τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα ήδη έχουν δημόσια αναφέρει εκπρόσωποι αγροτικών φορέων, σχετικά με ταπροβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Κρήτης εν μέσω πανδημίας και ενώ το νησί δεν έχει ακόμα συνέλθει από την μειωμένη παραγωγήτουελαιολάδου. Ενώ τα ντόπια προϊόντα διατίθενται σε εξευτελιστικές τιμές ή  παραμένουν απούλητα και πολλά από αυτά καταλήγουν στην χωματερή, οι αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν και τις αθρόες εισαγωγές ντομάτας από την Τουρκία.
Επίσης, οι εκπρόσωποι των αγροτών καταγγέλλουν ότι στις περισσότερες αγορές της Αθήνας δεν έχουν θέσεις για πάγκους, που συνεπάγεται για τους ίδιους ολοκληρωτική καταστροφή.
Σε ότι αφορά τα φαινόμενα αισχροκέρδειας κατά την πασχαλινή περίοδο και τη διάθεση αμνοεριφίων, οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας επισήμαναν τη διαφορά πώλησης από τον παραγωγό στα κρεοπωλεία, με αυτή που τελικά πωλήθηκαν τα προϊόντα τους στον καταναλωτή ζητώντας άμεσα μέτρα για τους κτηνοτρόφους, με επιστολή διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας τους.
«Τα παραπάνω γεγονότα, αποτελούν καταγγελίες φορέων και εκπροσώπων αγροτών και αποδεικνύουν την ανεπάρκεια της Κυβέρνησης ως προς τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μέτρων στήριξης του πρωτογενή τομέα. Ο κ. Γεωργιάδης απαξιεί τελείως να αναφερθεί στα προϊόντα που παράγονται από τους αγρότες, τους αλιείς και τους κτηνοτρόφους» υπογραμμίζει ο κ. Βαρδάκης.
Επισυνάπτεται η απάντηση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)