to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:07 | 26.02.2020

Πολιτική

Σ. Βαρδάκης: «Η Κυβέρνηση έχει πάρει οριστικό διαζύγιο όχι μόνο με την αλήθεια αλλά και με την πραγματικότητα»

Στην Ολομέλεια τοποθετήθηκε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, Σωκράτης Βαρδάκης με αφορμή την συζήτηση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).


Στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Βαρδάκης υπενθύμισε στον κ. Υπουργό ότι έχουν κατατεθεί 4 ερωτήσεις στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου για τα δάνεια του Ο.Ε.Κ..Παρόλο που η νομοθετική ρύθμιση είχε ετοιμαστεί από την κα Αχτσιόγλου, ακόμα μέχρι σήμερα 7 μήνες από την ανάληψη διακυβέρνησης της Ν.Δ. δεν έχει υπογραφεί «παίζοντας κορώνα-γράμματα τα σπίτια των μεροκαματιάρηδων ανθρώπων», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε και στο σημείο αυτό διερωτήθηκε πως αφού δεν προχωρά ο Υπουργός στην υπογραφή μιας τέτοιας έτοιμης Υπουργικής Απόφασης, θα λύσει το ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας όπως ισχυρίζεται.

Επίσης ο κ. Βαρδάκης κάλεσε τον κ. Υπουργό να κάνει δεκτή την τροπολογία που κατατέθηκε από τον ίδιο με 10 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για απαλλαγή των συνταξιούχων από την καταβολή εισφορών σε περίπτωση που αποκτούν αγροτικά εισοδήματα από την δική τους περιουσία.

Ο κ. Βαρδάκης στηλίτευσε την εξαπάτηση του ελληνικού λαού από την Κυβέρνηση, η οποία δίνοντας ψευδείς υποσχέσεις, κέρδισε τις εκλογές. Συγκεκριμένα η ΝΔ ισχυριζόταν ότι θα διαπραγματευόταν χαμηλότερα πλεονάσματα, θα κυριαρχούσε η αξιοκρατία, θα έφερνε τις πρώτες 50 μέρεςκαταιγισμό επενδύσεων, με τις μπουλντόζες να μπαίνουν στο ελληνικό, τον Αύγουστο, ότι οΤσίπρας καλούσε τους πρόσφυγες και ο Μητσοτάκης θα πατούσε το κουμπί και θα σταματούσαν οι προσφυγικές ροές, ότι θα έφερνε4% ανάπτυξη, ότι θα διόρθωνε στρεβλώσεις στον αθλητισμό, ότι θα δημιουργούσε ο κ. Μητσοτάκης 300.000 νέες θέσεις εργασίας καλά αμειβόμενες, ότι θα δινόντουσαν αυξήσεις στις συντάξεις.

Ο κ. Βαρδάκης τόνισε ότι οι υποσχέσεις της ΝΔ έμειναν υποσχέσεις, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τα ψέματα και την πολιτική της απάτη που διαφαίνεται τελικά ότι είναι στο DNA της.

Μεταξύ άλλων ανέφερε: « Θριαμβολογείτε σήμερα ότι φέρατε αναλογιστική μελέτη, πρώτη φορά για το ασφαλιστικό.

Εμένα προσωπικά τα ψέματά σας πλέον δεν με ενοχλούν, γιατί αναλογιστική μελέτη υπάρχει και στο νόμο Κατρούγκαλου.

Αυτό που με ενοχλεί και σας καθιστά επικίνδυνους είναι ότι θριαμβολογείτε για μια αναλογιστική μελέτη που φέρνει νέες μειώσεις στις συντάξεις.

Με το ΚΙΝΑΛ σας ακούσαμε χθες να αλληλοκατηγορείστε για το ποιος είχε ή δεν είχε αναλογιστικές μελέτες για το ασφαλιστικό.

Ξεχνάτε ότι συγκυβερνήσατε και πήρατε 4,5 δις από τις τσέπες των συνταξιούχων

κ. Υπουργέ,

Είπατε χθες ότι τιμήσατε ότι βρήκατε από το χθες στην προηγούμενη θητεία σας από το 2012

Δεν μας διευκρινίσατε όμως τι τιμήσατε

Και επειδή είπατε χθες ότι όλα έχουν και τα όρια τους, επιτρέψτε να σας θυμίσω τι τιμήσατε

Καλό να μην προκαλείτε γιατί έχουμε υποχρέωση να απαντάμε

Θεωρείτε τιμή που κατακρεουργήσατε την περίοδο 2010-14 τους συνταξιούχους

Με το ν.3845 του 2010 κόψατε τα επιδόματα και τα δώρα!

Με το ν.4002 του 2011 επιβάλατε ειδική εισφορά από 6% έως 10% στους συνταξιούχους!

Με το ν.3986 του 2011, με αναδρομική μάλιστα εφαρμογή, επιβάλατε ειδική εισφορά αλληλεγγύης στους συνταξιούχους!

Με το ν.4002 του 2011 επιβάλατε νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις!

Με το ν.4024/2011 κάνατε περικοπές στις κύριες συντάξεις!

Με το ν.4046 του 2012 επιβάλατε 12% νέες μειώσεις στις επικουρικές.

Με το ν.4093 του 2012 κάνατε νέες μειώσεις σε κύριες, επικουρικές και καταργήσαμε δώρα και επιδόματα στις επικουρικές!

Κύριε Υπουργέ από τις21-6-12 έως 27-1-15 εσείς ήσασταν Υπουργός Εργασίας».

Ο κ. Βαρδάκης υπενθύμισε στην Κυβέρνηση ότι ενώ είχε κάνει σημαία της προεκλογικά, την κατάργηση του κατάπτυστου νόμου Κατρούγκαλου, όχι μόνο δεν τον καταργεί αλλά βρίσκει τον τρόπο να διευρύνει τις ανισότητες του ασφαλιστικού συστήματος, σε βάρος πάντα της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Τα επικοινωνιακά τεχνάσματα του κ. Βρούτση ότι θα υπάρχουν γενικευμένες αυξήσεις δεν αρκούν, αφού η δαπάνη που προβλέπεται για τις συντάξεις στον προϋπολογισμό του 2020 είναι κατά 200 εκ. ευρώ μικρότερη από ότι δαπανήθηκε το 2019, άρα τα χρήματα λιγοστεύουν και συνολικά οι συνταξιούχοι θα λάβουν λιγότερα από ότι έλαβαν το 2019.

Την ίδια στιγμή μάλιστα η ΝΔ καταργεί ακόμα και την13η σύνταξη, που θεσπίστηκε ως μόνιμο μέτρο από τον ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο 4611/19 προκειμένου να βοηθηθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.Αναφορικά με τις εισφορές, φροντίζει να ευνοηθούν τα πολύ υψηλά εισοδήματα και το 90% των ελευθέρων επαγγελματιών να δει αύξηση περίπου 20% στις εισφορές τους. Ακόμα προχωράει σε ένταξη του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ, με προφανή προχειρότητα, δημιουργώντας υπόνοιες για τη σταδιακή ένταξη της επικουρικής ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα.

Συνεπώς η Κυβέρνηση επιλέγει να επαναλάβει τα ίδια λάθη, τις ίδιες πολιτικές του παρελθόντος, δηλαδή ελλειμματικά διαλυμένα ασφαλιστικά ταμεία, με χιλιάδες αταυτοποίητες περιπτώσεις ασφαλισμένων με τον ΑΜΚΑ, 400.000 αδιεκπεραίωτες συντάξεις, με ένα μικρό αλλά αιματοβαμμένο πλεόνασμα το 2013, από την απώλεια των εισοδημάτων των συνταξιούχων ύψους 4,5 δις ευρώ, ακριβώς λόγω των περικοπών των συντάξεων.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Βαρδάκηςτόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε δικαιοσύνη σε αυτούς που σήκωσαν το βάρος στις πλάτες τους, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Αντίθετα, η Κυβέρνηση παραμένει επικίνδυνη για την κοινωνία και το σύνολο των πολιτών αυτής της χώρας. Παραμένει προσκολλημένη στο παρελθόν, στη στρατηγική της επιλογή για επιβάρυνση των πολλών προς όφελος ελαχίστων, αδιαφορώντας απροκάλυπτα για την κοινωνία της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, των ίσων δικαιωμάτων και των ίσων ευκαιριών.

«…….Έπεσαν μάσκες σας νωρίς

Ο κόσμος δεν μπορεί να σας εμπιστευτεί πλέον, λόγω των πολιτικών επιλογών, σε μια σειρά από κρίσιμα πεδία, που σε καμία περίπτωση δεν στοχεύουν στην ισχυροποίηση της θέσης της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Είναι άδικο όμως να καταδικάζετε άλλη μια φορά έναν λαό που υπέστη τα πάνδεινα επί των ημερών διακυβέρνησής σας

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της κυβέρνησης

Δυστυχώς πολύ νωρίς έχετε πάρει οριστικό διαζύγιο όχι μόνο με την αλήθεια αλλά και με την πραγματικότητα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)