to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:34 | 30.01.2020

Πολιτική

Σ. Βαρδάκης: Η κυβέρνηση δεσμεύει παράνομα 500 περίπου στρέμματα στο Ν. Καζαντζάκης

«Η κυβέρνηση προχωρά με αποικιοκρατικούς όρους, αγνοώντας προκλητικά τις τοπικές κοινωνίες, δεσμεύοντας παράνομα και καταχρηστικά 500 περίπου στρέμματα στο Ν. Καζαντζάκης, ιδιοκτησίας τους Δήμου Ηρακλείου»


Αναλυτικά η δήλωση του Σωκράτη Βαρδάκη, βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, για την σύμβαση που υπεγράφη με την ΕΤΕπ:

Με αφορμή την υπογραφή συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του αερολιμένα στην περιοχή Καστέλι και την δέσμευση των 3.000 στρεμμάτων του σημερινού αεροδρομίου χωρίς να ληφθεί υπόψιν η τοπική κοινωνία, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο Υπουργός Οικονομίας, παρουσία των Υπουργών Ανάπτυξης και Υποδομών, προχώρησαν στην υπογραφή της προγραμματισμένης από την προηγούμενη κυβέρνηση, συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του αερολιμένα στο Καστέλι.
Για τη συμφωνία αυτή και τους όρους της δεν ενημερώθηκε η τοπική αυτοδιοίκηση, ως όφειλαν να κάνουν τα αρμόδια υπουργεία, καθώς από την υπογραφή της συμφωνίας, όπως έγινε γνωστό, απορρέει η δέσμευση έκτασης 3.000 στρεμμάτων του σημερινού αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης», ως εγγύηση για τα 180.000.000 ευρώ, τα οποία Θα διαθέσει η ΕΤΕπ για τη κατασκευή του νέου αερολιμένα.
Ο αποκλεισμός της τοπικής αυτοδιοίκησης από τη διαχείριση μιας τόσο σπουδαίας έκτασης μέσα από μία συμφωνία που υπογράφηκε εν κρυπτώ, εγείρει μείζονα πολιτικά ερωτήματα στην τοπική κοινωνία, ειδικά όταν ο Δήμος Ηρακλείου είναι συνιδιοκτήτης στο Αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης».
Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει ενημερωθεί ούτε για τη δέσμευση της συγκεκριμένης έκτασης, ούτε για τυχόν άλλες δεσμεύσεις που πιθανόν προκύπτουν από τη συμφωνία.
Επιπλέον, τόσο η Περιφέρεια Κρήτης όσο και ο Δήμος Ηρακλείου σχεδιάζουν ένα ολοκληρωμένο πλάνο αξιοποίησης και ανάπτυξης για την περιοχή, το οποίο συμπεριλαμβάνει και τη συγκεκριμένη έκταση.
Η βούληση τόσο της τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και των κατοίκων της περιοχής αγνοήθηκε πλήρως και θεωρούμε ότι από πρόθεση δεν έγινε γνωστό το περιεχόμενο της συμφωνίας, καθώς θα προσέκρουε στις ενστάσεις των ΟΤΑ.
Ο υπογράφων Υπουργός αλλά και οι παρόντες κατά την υπογραφή της σύμβασης υπουργοί οφείλουν να απαντήσουν πάραυτα στα εύλογα ερωτήματα που δημιουργούνται και να κάνουν γνωστό το πλήρες κείμενο της συμφωνίας στους αυτοδιοικητικούς φορείς και τοπικούς βουλευτές.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)