to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:35 | 29.03.2018

Οικονομία

Σ. Βαρδάκης: Η κυκλική οικονομία αποτελεί νέο πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης

Τον πρόεδρο της Βουλής εκπροσώπησε στο συνέδριο της Κυκλικής Οικονομίας ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, τονίζοντας στην εκκίνηση της τοποθέτησής του ότι «η εξάντληση και η υπερεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων έχουν οδηγήσει τον πλανήτη σε αδιέξοδο», σημειώνοντας ότι απειλείται ακόμα και η επιβίωσή μας.


Επιπλέον στην τοποθέτησή του ο κ. Βαρδάκης, εκθέτει τον αντίκτυπο της αλόγιστης και χρόνιας υπερεκμετάλλευσης φυσικών πόρων, όπως η κλιματική αλλαγή, η ερημοποίηση, η αποψίλωση και η απώλεια της βιοποικιλότητας, στην χώρα μας.

Συνεχίζοντας, ανέφερε την έκθεση Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αποδοτικότητα των πόρων (2015), όπου υπολογίστηκε ότι στην παγκόσμια παραγωγή και τη διαχείριση των αποβλήτων, χρησιμοποιούνται πόροι που αντιστοιχούν σε 1,5 πλανήτες σαν τη Γη, ενώ τόνισε ότι αν συνεχιστούν οι ίδιες πολιτικές, το 2030 θα απαιτούνται δύο πλανήτες σαν τον δικό μας.

«Χρειαζόμαστε λοιπόν όχι μόνο αλλαγή στάσης ζωής και αλλαγή στο αναπτυξιακό μοντέλο αλλά και επιτάχυνση της προσπάθειας για να μπορέσουμε να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο των τελευταίων δεκαετιών», σημείωσε ο κ. Βαρδάκης και συνεχάρη τον ΕΣΔΑΚ για την πρωτοβουλία διοργάνωσης του σημαντικού συνεδρίου το οποίο θέτει στο επίκεντρο του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων τη κυκλική οικονομία.

Ο κ. Βαρδάκης τόνισε την σημασία της Κυκλικής Οικονομίας, λέγοντας ότι η μετάβαση σε αυτή «σηματοδοτεί ένα νέο Πρότυπο ανάπτυξης στη βάση ενός νέου παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου με τη μορφή «επαναχρησιμοποιώ, επισκευάζω, ανακυκλώνω», αντί του υφιστάμενου γραμμικού «παίρνω, παράγω, καταναλώνω, πετάω».

Ο κ. Βαρδάκης συνέχισε την τοποθέτησή του λέγοντας:

«Ένα νέο Πρότυπο ανάπτυξης ελαχιστοποίησης ανάλωσης πρώτων υλών, μέσω της μεγιστοποίησης των δυνατοτήτων αξιοποίησής τους μέσω της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης. 

Απο το 2015 υλοποιήθηκε μια ουσιαστικά ριζοσπαστική αλλαγή στη διαχείριση στερεών αποβλήτων. Ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ, Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων, Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Επικινδύνων Αποβλήτων, 13 Περιφερειακοί Σχεδιασμοί) αλλάζει ριζικά το μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων.

Απο τον μονόδρομο της ταφής των στερεών αποβλήτων, αρχικά στις χωματερές, για τις οποίες σήμερα πληρώνουμε υπέρογκα πρόστιμα 45,5 εκατ. ευρώ, και στη συνέχεια τους ΧΥΤΑ ο νέος σχεδιασμός εναρμονίζεται με το κοινοτικό κεκτημένο δίνει προτεραιότητα στην πρόληψη, στην ανακύκλωση και στην επαναχρησιμοποίηση, τροφοδοτεί την κυκλική οικονομία, στοχεύει στη μείωση του κόστους διαχείρισης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος. Ο νόμος 4496/2017 για την ανακύκλωση δίνει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο και επιλύει τα σοβαρά προβλήματα του παρελθόντος. Αυξάνει τους πόρους για την ανακύκλωση, καταπολεμά την εισφοροδιαφυγή, θέτει κανόνες διαύγειας και αποτελεσματικότητας των πόρων σε όλα τα συστήματα ανακύκλωσης, που είναι αυστηρά μη κερδοσκοπικά, και πάνω από όλα δίνει κίνητρα και αντικίνητρα στην Αυτοδιοίκηση. Πάνω απο όλα επιβεβαιώνει μία πάγια θέση μας, ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ουσιαστική πολιτική αρμοδιότητα των δήμων.

Σήμερα υπάρχει η πολιτική βούληση, υπάρχει ο στρατηγικός σχεδιασμός χρειάζεται όμως αλλαγή στάσης απο όλους και σε όλα τα επίπεδα, χρειάζεται πληροφόρηση ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της ίδια της κοινωνίας για να ανατρέψουμε αυτό που είναι ριζωμένο στην νοοτροπία της κοινωνίας, της αυτοδιοίκησης και της οικονομίας. Για να το πούμε πιο απλά απαιτείται μια νέα στάση ζωής μετάβαση απο τον υπερκαταναλωτισμό των τελευταίων δεκαετιών στην βελτιστοποίηση, και την καινοτόμα επανάχρηση. Θα πρέπει δηλαδή να μάθουμε να υπολογίζουμε και να εκτιμούμε τα απόβλητα ως πόρους και να μην αφήνουμε τίποτα αναξιοποίητο.

 

  • Σήμερα το 80% των αστικών αποβλήτων οδηγείται σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ).

  • Η αξία των ανακυκλώσιμων υλικών υπολογίζεται περίπου στα 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Σήμερα, λόγω της κακής διαχείρισης, τα 150 εκατ. ευρώ χάνονται και μόλις τα 50 εκατ. ευρώ επιστρέφουν στην πραγματική οικονομία.

 

Με την αξιοποίηση «του πλούτου» που θάβεται στις χωματερές, ο κύκλος εργασιών στον τομέα των σκουπιδιών μπορεί να αγγίξει τα δύο δισ. ευρώ και να φέρει 16.000 θέσεις εργασίας. Παράλληλα, το κόστος διαχείρισης θα μειωθεί και θα εξοικονομηθούν τα 135 εκατ. ευρώ που δαπανώνται κάθε χρόνο, προκειμένου να οδηγηθούν τρία εκατομμύρια τόνοι ανακυκλώσιμων και βιοαποικοδομήσιμων υλικών στους ΧΥΤΑ.»

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Βαρδάκης, υπογράμμισε την ευκαιρία που δίνει η κυκλική οικονομία στην χώρα μας και ιδιαίτερα την Κρήτη: «λόγω του περιορισμού των φυσικών πόρων της τόσο στο οικονομικό όσο και στο κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. Και σε αυτό δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς να διαφωνήσει οτι χωρίς την φιλοσοφία και της αρχές της κυκλικής οικονομίας κάθε προσπάθεια για παραγωγική ανασυγκρότηση τόσο σε εθνικό όσο και περιφερειακό επίπεδο δεν μπορεί να είναι βιώσιμη.

Θέλω και πάλι εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής αλλά και προσωπικά, να ευχηθώ καλή επιτυχία στο συνέδριο σας και σας διαβεβαιώ ότι είμαστε δίπλα σε προσπάθειες που δημιουργούν προϋποθέσεις ανάπτυξης και προοπτικές για να κάνουμε βήματα μπροστά.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)