to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:12 | 15.11.2019

Οικονομία

Σ. Βαρδάκης: Εγκλωβισμένοι παραμένουν χιλιάδες δανειολήπτες του ΟΕΚ

Απάντηση έδωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Βρούτσης σε ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, την οποία συνυπογράφουν 28 βουλευτές, αναφορικά με τη ρύθμιση δανείων μέσω τ. ΟΕΚ με επιδοτούμενο επιτόκιο.


Ο κ. Υπουργός στην απάντησή του, αρκέστηκε στο να περιγράψει τη σειρά ενεργειών και νομοθετημάτων υπέρ των δανειοληπτών, στα οποία προέβη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αναπάντητο όμως παρέμεινε το ερώτημα για το αν και πότε θα εφαρμοστούν τα ψηφισθέντα για τα δάνεια ΟΕΚ από κεφάλαια τραπεζών με επιδότηση επιτοκίου.

Η απάντηση του Υπουργείου ότι είναι σε αναμονή στοιχείων από τις τράπεζες αποδεικνύει άγνοια επί του θέματος και της υφιστάμενης νομοθεσίας καθώς το μόνο που εκκρεμεί είναι η έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την εφαρμογή του ν.4618/2019 που ήδη ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για την άμεση οικονομική ελάφρυνση των δανειοληπτών.

Χρήσιμο θα ήταν να ενημερωθεί ο κ. Βρούτσης ότι η Ομάδα Εργασίας, που είχε συσταθεί στον ΟΑΕΔ, με αντικείμενο την υποβολή προτάσεων για τη ρύθμιση οφειλών δικαιούχων δανειοληπτών εξ ιδίων κεφαλαίων του καταργηθέντος ΟΕΚ, είχε αναλάβει επίσης να συγκεντρώσει και να επεξεργαστεί όλα τα στοιχεία που αφορούν τα δάνεια που χορηγήθηκαν από τις Τράπεζες στα πλαίσια του προγράμματος επιδότησης επιτοκίου, ώστε να υποβληθούν προτάσεις σε συνεργασία με τις Τράπεζες, ευνοϊκών ρυθμίσεων για την διευκόλυνση των δανειοληπτών.

Η εν λόγω διαδικασία, ήταν απαραίτητο, να ολοκληρωθεί και να προηγηθεί της ψήφισης της διάταξης, όπως και έγινε. Στο νόμο 4618/2019, παράγραφος 1, άρθρο εικοστό πέμπτο, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εισήγαγε διάταξη αναφορικά με την ρύθμιση των δανείων του τ. Ο.Ε.Κ.. με επιδοτούμενο επιτόκιο.

Ειδικότερα, παρέχεται η εξουσιοδότηση, με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετά από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ (ο οποίος κατέστη καθολικός διάδοχος του καταργηθέντος ΟΕΚ, δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 35 του ν. 4144/2013), να μπορούν να επιδοτούνται οι τοκοχρεωλυτικές δόσεις των δανείων που χορηγήθηκαν σε εργαζομένους από ανώνυμες τραπεζικές εταιρίες με επιδότηση του επιτοκίου από τον τ. ΟΕΚ, δυνάμει των διατάξεων των άρθρων 2 του ν. 2116/1993 και 37 του ν. 2224/1994. Με την απόφαση αυτή καθορίζονται τα κριτήρια ένταξης στην επιδότηση (όπως ιδίως το εισόδημα, η αξία της κύριας κατοικίας και της συνολικής ακίνητης περιουσίας και το ύψος των καταθέσεων), τα ποσοστά επιδότησης της έντοκης τοκοχρεωλυτικής δόσης, τα μέγιστα ποσά της επιδοτούμενης δόσης και η μέγιστη διάρκεια της επιδότησης ανά κλίμακες οφειλής και κάθε άλλο αναγκαίο διαδικαστικό και λεπτομερειακό ζήτημα για την υλοποίηση της προβλεπόμενης επιδότησης.

Επειδή η Κυβέρνησή ΣΥΡΙΖΑ, έδειξε το κοινωνικό της πρόσωπο με την ρύθμιση των δανείων που ελήφθησαν τόσο απευθείας από τον Ο.Ε.Κ.. όσο και αυτά με επιδοτούμενο επιτόκιο και επειδή το πρόβλημα των δανειοληπτών μέσω τ. Ο.Ε.Κ. με επιδοτούμενο επιτόκιο αφορά δεκάδες χιλιάδες οικογένειες, καλούμε την σημερινή Κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να ωφεληθούν δανειολήπτες που εξακολουθούν να οφείλουν και οι οποίοι, σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων τους προς τις ανώνυμες τραπεζικές εταιρίες, θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο απώλειας της κατοικίας τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)