to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:17 | 02.09.2021

Πολιτική

Σ. Βαρδάκης: «Απερίφραστα υπέρ του εμβολιασμού, ως πράξη κοινωνικής ευθύνης»

«Απερίφραστα είμαστε υπέρ του εμβολιασμού, ως μία πράξη κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης», δηλώνει ο Σωκράτης Βαρδάκης βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μιλώντας στην εφημερίδα Παρασκήνιο, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συνδέεται η απόφαση ενός εργαζομένου να μην εμβολιαστεί με τον βιοπορισμό του ίδιου και της οικογένειάς τους».


Παράλληλα, ο Σωκράτης Βαρδάκης θεωρεί ότι τα θέματα «ανεργία και ασφαλιστικό, η φτωχοποίηση και ο διχασμός της ελληνικής κοινωνίας, η δημόσια παιδεία και γενικότερα η οικονομία» θα είναι αυτά που θα εντείνουν την πολιτική αντιπαράθεση κατά τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο. 

«Οι εμμονές του Κυρ. Μητσοτάκη σε πολιτικές μη ανταποκρινόμενες στις ανάγκες του κόσμου της εργασίας αποτυπώνονται σε αριθμούς», όπως αποτυπώνονται στα στοιχεία ανεργίας του ΟΑΕΔ για τον μήνα Ιούλιο και στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Βαρδάκης.

Σχετικά με την Παιδεία, ο κ. Βαρδάκης υποστήριξε ότι λίγες μέρες πριν κτυπήσει το κουδούνι στα σχολεία, δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ασφαλή επιστροφή της εκπαιδευτικής κοινότητας, ενώ στηλίτευσε το γεγονός ότι τοποθετήσεις των νεοδιοριζόμενων γίνονται παράτυπα. Παράλληλα υπενθύμισε την Ειδική Βάση Εισαγωγής που στέρησε από χιλιάδες νέους το όνειρο της εισαγωγής σε ΑΕΙ.

Ακόμα, ο κ. Βαρδάκης υπεραμύνθηκε της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, καθώς «κοιτάμε πάντα την ουσία, η οποία είναι οι βέλτιστες δυνατές απαντήσεις και λύσεις στα αιτήματα και τις ανάγκες που δημιουργούνται, αντί για άναρθρες κραυγές», όπως υποστήριξε.

Κλείνοντας την συνέντευξη του, αναφέρθηκε στο σχέδιο προγράμματος που ήδη έχει παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και το οποίο τεκμηριώνει την πρότασή του κόμματος για την επόμενη μέρα διακυβέρνησης της χώρας, ενώ κλείνοντας σημείωσε ότι: «Οι δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις που μπορούν να συμβάλουν στην υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδιασμού νομίζω ότι μπορούν να κάνουν το επόμενο βήμα, για να βγει η χώρα μας από τα τεράστια αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη.»

Η πλήρης συνέντευξη:

Δημοσιογράφος: Η Βουλή επανήλθε στους γνώριμους ρυθμούς της πολιτικής αντιπαράθεσης. Ποια θέματα κρίνετε ότι θα κυριαρχήσουν κατά τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο;

Σωκράτης Βαρδάκης: Μπροστά μας έχουμε ένα μείζονος σημασίας ζήτημα, που αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού για μόνιμες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, τα νομοσχέδια του υπουργού Εργασίας, που ψήφισε μόνη της η κυβέρνηση, έχουν απτά αποτελέσματα. Οι εμμονές του Κυρ. Μητσοτάκη σε πολιτικές μη ανταποκρινόμενες στις ανάγκες του κόσμου της εργασίας αποτυπώνονται σε αριθμούς. 

Τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανέρχονταν σε 948.722 άτομα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, τον Ιούλιο του 2021 οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.002.261 άτομα, καταγράφοντας αύξηση 5,64% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021. Νούμερα δυσοίωνα και απαισιόδοξα. Στοιχεία που προκαλούν φόβο και πολιτικές που αποδεδειγμένα οδηγούν σε ανασφάλεια και φτωχοποίηση της κοινωνικής πλειοψηφίας. Η κυβέρνηση λειτούργησε σαν οδοστρωτήρας στο εργασιακό γίγνεσθαι, καταργώντας κάθε έννοια δικαίου μέσα από την ψήφιση αλλεπάλληλων αντεργατικών νομοσχεδίων. Η ανεργία, αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών της ΝΔ, έχει λάβει δραματικές διαστάσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της εργασίας στη χώρα μας. Βεβαίως, εκκρεμεί και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αλλά υπάρχουν και πολλά ανοιχτά μέτωπα σε Υγεία (Ενδυνάμωση του ΕΣΥ), οικονομία, μεταναστευτικό, περιβάλλον και Παιδεία (ασφαλής λειτουργία των σχολικών μονάδων). 

Δημοσιογράφος: Εσείς, προσωπικά, κάνετε λόγο για επιτελική ισοπέδωση της δημόσιας παιδείας. Γιατί; Μήπως είστε πολύ αυστηρός; 

Σωκράτης Βαρδάκης: Ποια άλλη λέξη να χρησιμοποιήσει κανείς, όταν λίγες μέρες πριν από το πρώτο κουδούνι δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ασφαλή επιστροφή της εκπαιδευτικής κοινότητας στα σχολεία; Όταν, παρά τους μόνιμους διορισμούς, μετράμε χιλιάδες κενά (σε επίπεδο Ηρακλείου 1.000 στην πρωτοβάθμια και 500 στη δευτεροβάθμια). 

Όταν οι τοποθετήσεις των νεοδιοριζόμενων γίνονται παράτυπα, καθώς, ενώ τα πραγματικά κενά των σχολείων θα παρουσιαστούν τον Σεπτέμβρη, το υπουργείο ζητάει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές μέχρι τις 25 Αυγούστου. (Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι νεοδιοριζόμενοι εκπαιδευτικοί να δηλώσουν για την τοποθέτηση τα κενά που έδωσαν τα διορισμένα από την υπουργό περιφερειακά συμβούλια, τα οποία –όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί – είναι πλασματικά, καθώς υπάρχουν αρκετά που δεν έχουν δοθεί.) 

Βεβαίως, να μην ξεχάσουμε την Ειδική Βάση Εισαγωγής, που στέρησε το δικαίωμα στο όνειρο σε χιλιάδες τελειόφοιτους, τη στιγμή που θα δούμε δεκάδες ΑΕΙ να μένουν χωρίς πρωτοετείς φοιτητές.

Δημοσιογράφος: Το μέγα θέμα της υποχρεωτικότητας των εμβολίων και της αναστολής εργασίας στους μη εμβολιασμένους πώς το κρίνετε; Τι προτείνετε;

Σωκράτης Βαρδάκης: Απερίφραστα είμαστε υπέρ του εμβολιασμού, ως μία πράξη κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης. Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συνδέεται η απόφαση ενός εργαζομένου να μην εμβολιαστεί με τον βιοπορισμό του ίδιου και της οικογένειάς του. Καταλαβαίνουμε όλοι πως κάτι τέτοιο εγείρει ηθικά, κοινωνικά και νομικά ζητήματα. Ενημέρωση λοιπόν και όχι στοχοποίηση και οικονομική αφαίμαξη των ανεμβολίαστων πολιτών. Δωρεάν τεστ για όλους και ενίσχυση του ΕΣΥ με προσλήψεις.

Δημοσιογράφος: Τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. καταγγέλλεται άλλοτε για χαλαρή και άλλοτε για ανεδαφική αντιπολίτευση. Πώς θα πορευτεί κατά τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο;

Σωκράτης Βαρδάκης: Είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση, κοιτάμε πάντα την ουσία, η οποία είναι οι βέλτιστες δυνατές απαντήσεις και λύσεις στα αιτήματα και τις ανάγκες που δημιουργούνται, έχοντας πάντα ως στόχο την επίτευξη ενός ολιστικού πλάνου για την κοινωνία. 

Αν θεωρούν κάποιοι ότι είναι ανεδαφικό, αντί για άναρθρες κραυγές να καταθέτεις άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις υπέρ του κοινωνικού συνόλου, με βρίσκει αντίθετο.

Δημοσιογράφος: Είστε έτοιμοι να κυβερνήσετε; Έχετε σαφή και πειστική πρόταση; Κι αν χρειαστείτε εταίρους, σε ποιους θα απευθυνθείτε;

Σωκράτης Βαρδάκης: Το σχέδιο προγράμματος που έχουμε ήδη παρουσιάσει, τεκμηριώνει την πρότασή μας για την επόμενη μέρα διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία: 

  1. Οικονομία: Συνεκτική στρατηγική και σχέδιο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. 
  2. Περιβάλλον: Δίκαιη ισόρροπη πράσινη μετάβαση. 
  3. Εργασία: Ενίσχυση του κατώτατου μισθού και συλλογικές συμβάσεις, κατάργηση των νόμων του Χατζηδάκη. 
  4. Κοινωνικό κράτος: Επανίδρυση του κράτους δικαίου του κοινωνικού κράτους που σήμερα είναι σχεδόν ανύπαρκτο. 
  5. Πολιτισμός: Πλήρης αναδιοργάνωση του υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις διευρυμένης πολιτισμικής πολιτικής και στρατηγικό σχέδιο διυπουργικών συμπράξεων. 

Οι δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις που μπορούν να συμβάλουν στην υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδιασμού νομίζω ότι μπορούν να κάνουν το επόμενο βήμα, για να βγει η χώρα μας από τα τεράστια αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)