to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:58 | 30.03.2019

Αυτοδιοίκηση

Σ. Ρούσσος: Στον Δήμο Χαλανδρίου έγιναν πολλά, μένουν να γίνουν όμως περισσότερα

Στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου 2019, το Left.gr συνεχίζει τη σειρά συνεντεύξεων με υποψηφίους δημάρχους που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι μπαίνουν στη μάχη αυτή με συγκεκριμένες προτεραιότητες για την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες. Στην κάμερα του Άγγελου Καλοδούκα μιλάει ο Σίμος Ρούσσος, δήμαρχος Χαλανδρίου


Βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας

Η βασική πολιτική κατεύθυνση που έχει διατυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά το πεδίο της αυτοδιοίκησης συνίσταται στη συγκρότηση ευρέων συμμαχικών συνδυασμών που θα διεκδικήσουν την πλειοψηφία και τη διοίκηση των δήμων με σαφή πολιτικά και προγραμματικά χαρακτηριστικά: Το μέτωπο στον νεοφιλελευθερισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, η υπεράσπιση και η διεύρυνση της δημοκρατίας, η συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων, η ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, η καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς είναι οι βασικοί άξονες του πλαισίου, με σεβασμό στις τοπικές ιδιαιτερότητες και διαφορές. 

Στο πλαίσιο αυτών των συνεντεύξεων, ο Άγγελος Καλοδούκας συνομίλησε με τον Σίμο Ρούσσο, δήμαρχο Χαλανδρίου:

Στα χρόνια που μεσολάβησαν από τον Σεπτέμβριο του 2014, οπότε και ανέλαβε η νέα διοίκηση του δήμου, η πόλη, σταθερά αλλάζει πρόσωπο.

Με προτεραιότητα στην ενίσχυση των κοινωνικά αδύναμων συμπολιτών, την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου και την ανάπτυξη των εγκαταλελειμμένων υποδομών της πόλης, η νέα διοίκηση του δήμου κατάφερε να ανατάξει την λειτουργία του  και να θέσει τις βάσεις για μια άλλη πόλη.

Σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα και την αυτοδιοίκηση, κατάφερε να ανακαινίσει, να αδειοδοτήσει και να δώσει σε δημόσια χρήση το σύνολο των  σφραγισμένων γυμναστηρίων και αθλητικών  κέντρων, των παιδικών  χαρών, των αύλειων χώρων των σχολείων και των κοινόχρηστων  χώρων.

Ανέταξε πλήρως την λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας, επενδύοντας σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό ενώ πρωτοπορεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο σε καινοτόμες δράσεις διαχείρισης αποβλήτων και κυκλικής οικονομίας.

Ενίσχυσε αποφασιστικά την υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων της πόλης, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο πόρο για την βελτίωση της ασφάλειας και της αισθητικής αναβάθμισης του σχολικού περιβάλλοντος. Ίδρυσε νέους παιδικούς σταθμούς, λειτούργησε βρεφικά τμήματα που είχαν καταργηθεί, μηδένισε τα τροφεία για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, εξασφάλισε επαρκές εκπαιδευτικό προσωπικό.

Μείωσε κατά 20% τα δημοτικά τέλη από κατοίκους και μικρές επιχειρήσεις, διεκδικώντας ταυτόχρονα όλες τις οφειλές από ψευδείς δηλώσεις τετραγωνικών μεγάλων επιχειρήσεων, μείωσε τις δαπάνες για ενοίκια και τη σπατάλη για προμήθειες, αυξάνοντας συνολικά κατά 40% τα ταμειακά διαθέσιμα σε σχέση με το 2014, παρά τις επενδύσεις και τα έργα που εκτελέστηκαν με ίδιους πόρους.

Υπερασπίστηκε με αποφασιστικότητα ακόμη και συρόμενη στα ποινικά δικαστήρια το δικαίωμα στην δουλιά για εκατοντάδες εργαζόμενους του δήμου,συνέβαλε έμπρακτα στην αύξηση των θέσεων εργασίας,την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων,την βελτίωση των συνθηκών εργασίας,ενώ με την συμβολή της δεκάδες εργαζόμενοι είτε παραμένουν προσωρινά με δικαστικές αποφάσεις,είτε επανήλθαν οριστικά στην εργασία τους  στον δήμο.

Απέκτησε νέους δημόσιους χώρους για την λειτουργία της πόλης, επιλύοντας προβλήματα δεκαετιών όπως η παραχώρηση στον δήμο των 30 στρεμμάτων του Νομισματοκοπείου, η αγορά ακινήτου για τη στέγαση της υπηρεσίας καθαριότητας, η απόκτηση κτιρίου 3.000 τ.μ για πολυχώρο πολιτισμού, τα διατηρητέα Ζερβού και Δουζένη, η δημοπράτηση του νέου δημαρχείου, του νέου χώρου Διαχείρισης Αποβλήτων κλπ.

Δημοπράτησε και εκτελεί συνολικά πάνω από 60 μεγάλα  έργα υποδομών στην πόλη, αξιοποιώντας πάνω από 35.000.000 ευρώ Κρατικής ή Περιφερειακής χρηματοδότησης.

Αναβάθμισε αποφασιστικά το φεστιβάλ Ρεματιάς και τις πολιτιστικές πρωτοβουλίες, αγκαλιάζοντας τα σχολεία, τους συλλόγους,την τρίτη ηλικία και την νεολαία της πόλης.

Ολοκλήρωσε μετά από 30 και πλέον χρόνια τη μελέτη ένταξης του Πεύκο Πολίτη στο σχέδιο Πόλης, ενώ προώθησε προς έγκριση το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο με γνώμονα την προστασία των περιοχών κατοικίας.

Προωθεί με συνέπεια τη σταδιακή διάλυση των καταυλισμών, με συναίνεση, δικαιοσύνη και δράσεις κοινωνικής ένταξης των Ρομά.

Αποκατέστησε συνθήκες διαφάνειας στην διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του δήμου, στην εκτέλεση των διαγωνισμών και των δημοσίων συμβάσεων.

Έβαλε τέλος στις προνομιακές διευθετήσεις, στα πελατειακά δίκτυα, στην προστασία των ισχυρών, εξασφαλίζοντας τη νομιμότητα, την  ισονομία και την ισοτιμία στη διαχείριση όλων των δημοτικών υποθέσεων.

Έγιναν πολλά, μένουν να γίνουν όμως περισσότερα.

Οι εκπρόσωποι της συντήρησης και της στασιμότητας, όσοι οδήγησαν την πόλη στα αδιέξοδα του 2014, απειλούν ανοιχτά με παλινόρθωση και «επιστροφή στην κανονικότητα» της αδιαφορίας και της εγκατάλειψης.

Η υπεράσπιση της πόλης και του μέλλοντος των ανθρώπων της από την επαναφορά των χρεοκοπημένων πολιτικών αφορά κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από τις πολιτικές η ιδεολογικές του καταβολές.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο μέλλον της πόλης, απευθύνω ανοιχτή πρόσκληση συστράτευσης και κοινής πορείας σε κάθε ενεργό πολίτη και συλλογικότητα που νιώθει ότι μπορεί να συνεισφέρει στη συνέχιση μιας πολιτικής που στοχεύει στην αλλαγή της εικόνας της πόλης και στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ανθρώπων της.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)