to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:17 | 11.06.2018

πηγή: Αυγή

Κοινωνία

Σ. Ρούσσος: Σημαντική η προσπάθεια Δήμου και Πολιτείας για ένταξη των Ρομά (βίντεο)

Στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στο Δήμο Χαλανδρίου για την ένταξη των Ρομά και ειδικότερα των παιδιών των δύο καταυλισμών στον κοινωνικό ιστό μίλησε ο δήμαρχος της πολης, Σίμος Ρούσσος στην ΕΡΤ.


Αναφερόμενος στους καταυλισμός εξήγησε οτι "υπάρχει πλήρης καταγραφή ο ένας στο Νομισματοκοπείο είναι μεγάλος και αποτελείται από 292 άτομα και ο δεύτερος μικρότερος στην περιοχή του Πατήματος, από 40 άτομα. Ο καταυλισμός στο Νομισματοκοπείο είναι από το 1971 ενώ 120 – 130 είναι τα παιδιά του καταυλισμού.

Ο κ. Ρούσσος εξήγησε ότι είναι πολλά τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις συνθήκες φτώχειας, αποκλεισμού και γκετοποίησης των Ρομά του Χαλανδ΄ριου και περιέγραψε τις ενέργειες του Δήμου στην κατεύθυνση της αντιμετώπισής τους.

"Κάναμε ότι μπορούμε για να άρουμε όσο μπορούμε τις συνθήκες του αποκλεισμού. Απέκτησαν πρόσβαση στο κοινωνικό παντοπωλείο, στις δομές υγείας του Δήμου Χαλανδρίου. Με την αλλαγή πολιτικής τους δόθηκε η δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας."

Επιπλέον, ο δήμαρχος Χαλανδρίου μίλησε για τα προγράμματα στήριξης και ένταξης των Ρομά. "Υπάρχει ένα πρόγραμμα με το Κέντρο Κοινότητας Ρομά που με τους διαμεσολαβητές βοηθούν στην επικοινωνία με τις δομές της Πολιτείας και το Δήμο. Παράλληλα υπάρχει το πρόγραμμα ένταξης στα σχολεία. Προσπαθούμε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο να φτιάξουμε σχολή γονέων ώστε να βοηθηθούν τα παιδιά. Προσπαθούμε επίσης να φτιάξουμε ένα σχολείο β’ ευκαιρίας. Ο κ. Ρούσσος υπογράμμισε ότι υπάρχει ενδιαφέρον των Ρομά του Χαλανδρίου για τη συμμετοχή τους στα προγράμματα αυτά ενώ πρόσθεσε ότι μητρική γλώσσα τους είναι τα ελληνικά".

Τέλος μιλώντας για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης τους σε κατοικίες είπε ότι βρίσκεται σε πιλοτική εφαρμογή, ενώ μέχρι τώρα έχουν κατεδαφιστεί παράγκες και 6 – 7 οικογένειες έχουν μεταεγκατασταθεί σε κατοικίες.

Ο κ. Ρούσσος αναφέρθηκε επίσης στο μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με τους ανθρώπους που είναι «ανύπαρκτοι» για το κράτος, δηλαδή οι Ρομά που δεν έχουν χαρτιά, ενώ αναφέρθηκε στην σοβαρή προσπάθεια που γίνεται από το Υπουργείο Εργασίας και την αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και τα προγράμματα ένταξης που έχουν δρομολογηθεί.

Κατ. Μπρέγιαννη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)