to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σ. Ρομπόλης: 751 ευρώ κατώτατος μισθός δεν σημαίνει καταστροφή της οικονομίας, όπως έλεγε η τρόικα (βίντεο)

Σύμφωνα με την οικονομετρική μελέτη που είχαμε κάνει στο παρελθόν διαπιστώσαμε ότι αν ο κατώτατος μισθός παρέμενε στα 751 ευρώ, «οικονομικά και μαθηματικά είναι, δεν καταστρέφεται η οικονομία» όπως ισχυριζόταν τότε η τρόικα, δήλωσε στο Mega, ο Σάββας Ρομπόλης, υποψήφιος ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.


Αναλυτικότερα, τα αποτελέσματα της μελέτης που είχε γίνει για να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις ενός τέτοιου μέτρου ήταν ακριβώς τα αντίθετα από τους ισχυρισμούς της τρόικα για καταστροφή της ελληνικής οικονομίας.

Με βάση τα δεδομένα του 2009, σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις, τον κατώτατο μισθό έπαιρναν 300.000 άτομα. Προσμετρώντας τον παράγοντα της διατήρησης του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ για τα άτομα αυτά διαπιστώσαμε ότι αν εφαρμόζαμε το μέτρο αυτό έως το 2014, θα είχαμε αύξηση του ΑΕΠ 0,5%, θα αυξανόταν η ζήτηση κατά 0,75% και θα δημιουργούνταν 7.000 θέσεις εργασίας. Η μελέτη δεν επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς της τρόικα, ότι θα καταστρεφόταν η οικονομία, αλλά το ακριβώς αντίθετο.

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτηση γιατί δεν εφαρμόζονται αυτά μίλησε για τις δύο διαφορετικές οικονομικές σχολές σκέψης.  

«Σε μια νεοκλασική προσέγγιση θεωρούν ότι η αύξηση στους μισθούς επιφέρει αύξηση του πληθωρισμού και αύξηση ελλειμμάτων στο δημόσιο τομέα ενώ αντίθετα σε μια κεϋνσιανή, ή μετακευνσιανή προσέγγιση, η αύξηση των μισθών γίνεται ατμομηχανή για την προσέγγιση της οικονομίας».

Η πρόταση τότε ήταν να κρατηθούν οι μισθοί, να μην απολυθούν άνθρωποι, να μην κλείνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η λειτουργία της πραγματικής οικονομίας θα επέτρεπε τη διατήρηση της απασχόλησης, αυτό θα σήμαινε διατήρηση του εισοδήματος και αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Σε αυτό είχαν συμφωνήσει και οι εργοδότες γιατί η διατήρηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ θα μετατρεπόταν σε ζήτηση των προϊόντων που οι ίδιοι παράγουν.

Δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι μετά το 2012 παρατηρείται παραγωγική καθίζηση στα μεγάλα βιομηχανικά κέντρα της χώρας, δηλαδή βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων και βιομηχανική ζώνη Θεσσαλονίκης στο Κιλκίς. Δηλαδή τη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης από το κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διαδέχτηκε καθίζηση και στα μεγάλα παραγωγικά κέντρα.

Διακύβευμα των εκλογών η λύση στα προβλήματα εργασίας και παραγωγής της χώρας

Ο Σ. Ρομπόλης θεωρεί ως διακύβευμα των εκλογών τον τρόπο επίλυσης των μεγάλων προβλημάτων της εργασίας και της παραγωγής στη χώρα. Αναφορικά με την αύξηση της παραγωγικότητας, ο μισθός είναι ο 17ος παράγοντας των μεταβλητών του κόστους παραγωγής. Η τρόικα αφήνει όλους τους άλλους παράγοντες απείραχτους και ασχολούνται αποκλειστικά με τους μισθούς.

Τέλος να προσθέσουμε ότι ο Δημ. Βίτσας επιβεβαίωσε την πάγια και σαφή θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την επαναφορά με νόμο, του κατώτατου μισθού, στα 751 ευρώ.

Η μονταζιέρα της Ν.Δ. λειτούργησε αυτή τη φορά, ως προπέτασμα καπνού. Η εναγώνια προσπάθεια ανίχνευσης αντιφάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ με τον παρελκόμενο θόρυβο που αυτή συνεπάγεται αφήνει εκτός πρώτου πλάνου της επικαιρότητας τα νέα δυσβάσταχτα μέτρα:

  1. Απευθείας ανάληψη από τραπεζικούς λογαριασμούς για χρέη κάτω των 1000 ευρώ.
  2. Ηλεκτρονικές κατασχέσεις σε λογαριασμούς για χρέη έως 10.000 ευρώ.
  3. Αυτόματη πρόσβαση της εφορίας σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Όπως ο Δημ. Βίτσας είπε στην κα Ασημακοπούλου το πρωί: «Τα παίρνετε από αυτούς που δεν τα έχουν» και όλα αυτά συνεπάγονται «το ξεζούμισμα οποιασδήποτε φοροδοτικής ικανότητας» όπου αυτή υπήρχε.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)