to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:05 | 02.06.2020

Πολιτική

Σ. Κούλογλου: Ενίσχυση για όλους και όχι μόνο για τους λίγους (βίντεο)

“Η κυβέρνηση είναι ασυντόνιστη, κάνει γκάφες και πρέπει να σοβαρευτεί”, τόνισε σε συνεντεύξεις του ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου αναφέροντας παραδειγματικά την στάση στελεχών της κυβέρνησης στο ζήτημα του τουρισμού, του μεταναστευτικού αλλά και των ελληνοτουρκικών.


“Στον τουρισμό διαχωρίσαμε τα νησιά σε πολύ επικίνδυνα, επικίνδυνα και λιγότερο επικίνδυνα. Αυτό το έκανε επισήμως ο υπουργός Τουρισμού και βγαίνει ο υφυπουργός τουρισμού και λέει ότι όποιος κάνει τέτοιες δηλώσεις είναι επικίνδυνος. Κατόπιν έχουμε τον γενικό γραμματέα τουρισμού που τον ρωτάνε που θα πάει διακοπές και λέει σε ερημονήσι για να μην κάνει ουρές στα ξενοδοχεία και κινδυνεύσει. Είναι αυτές δηλώσεις από τους αρμόδιους για την ‘βαριά βιομηχανία’ της χώρας, τον τουρισμό; Αυτές οι επιπολαιότητες γίνονται σε όλα τα θέματα. Στο μεταναστευτικό: Χθες 11.000 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, νόμιμα διαμένοντες δηλαδή, εκδιώχθηκαν από τις δομές και τα σπίτια που έχουν νοικιάσει. Τι θα κάνουν; θα γυρνάνε ζητιάνοι στα κέντρα των πόλεων επειδή ο κ. Μηταράκης έχει ιδεοληψίες και πιστεύει ότι εάν βασανίζουμε τους πρόσφυγες θα σταματήσουν να έρχονται; Ακόμη και στα ελληνοτουρκικά. Στον Έβρο δεν υπήρξε συντονισμός μεταξύ του υπουργείου Άμυνας και του υπουργείου Εξωτερικών. Έχουμε διαβήματα της ελληνικής κυβέρνησης και ταυτόχρονα διάψευση ότι συνέβη το οτιδήποτε στα σύνορα. Τότε γιατί έγινε διάβημα; Επειδή οι Τούρκοι στρατιώτες ήταν σε τουρκικό έδαφος;”, δήλωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στον Γιώργο Παπαδάκη.

Κληθείς να σχολιάσει, στο Action 24 και στον Γιώργο Πιέρρο, τις οικονομικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της κρίσης που προέκυψε από την πανδημία ο ευρωβουλευτής σχολίασε πως “ακόμη δεν τον είδαμε Γιαννάκη τον βαφτίσαμε. Υπάρχει ένα κλίμα ευφορίας για τα 32 δισ - εν μέρει δικαιολογημένο γιατί πρόκειται για σημαντικό ποσό. Πρέπει, όμως, να δούμε πρώτα ποιοι θα είναι οι όροι που θα συνοδεύουν τα δάνεια, που θα είναι τα 9 δισ εξ αυτών. Σε κάθε περίπτωση θα έρθουν πολλά χρήματα και αυτό είναι σημαντικό γεγονός. Αυτό δεν αφήνει καμία δικαιολογία στην κυβέρνηση να μην παίρνει μέτρα υπέρ των ασθενέστερων. Πρέπει η κυβέρνηση από τώρα να πάρει γενναία εμπροσθοβαρή μέτρα και να αποτρέψει την ύφεση. Υπάρχουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ίσως να μην ανοίξουν ξανά. Υπάρχουν ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν υποστεί τεράστια πλήγματα. Υπάρχουν εργαζόμενοι που στο τέλος της χρονιάς θα έχουν πάρει τρεις μισθούς λιγότερο από ότι θα είχαν πάρει εάν δεν υπήρχε η πανδημία. Διαφορετικά θα μπούμε σε μια ύφεση από όπου θα είναι δύσκολο να βγούμε μετά. Η ύφεση φέρνει ανεργία και η ανεργία μεγαλύτερη ύφεση. Όσο μπαίνεις στο βάλτο τόσο βουλιάζεις”.

Ωστόσο ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου παρατήρησε ότι “υπάρχουν κύκλοι μέσα στην κυβέρνηση που θέλουν να εκμεταλλευτούν την πανδημία και να επιβάλλουν ένα οικονομικό μοντέλο που θα καταστρέψει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενισχύοντας τις λίγες μεγάλες. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι αυτές οι επιχειρήσεις δεν έχουν ενισχυθεί όπως θα έπρεπε. Δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες. Τις αποκαλούν ζόμπι. Το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς ή το τουριστικό γραφείο σε ένα νησί είναι επιχειρήσεις ζόμπι; Πρέπει να έχουμε τρεις μεγάλες επιχειρήσεις τουρισμού μόνο; Η ΝΔ έχει επιλέξει ένα νεοφιλελεύθερο μοντέλο που δημιουργεί μονοπώλεια και ευνοεί τους λίγους. Πρέπει, όμως, να ενισχυθούν οι πολλοί”.

Αντί, δε, “να μιλάμε για εκλογές, που θα είναι τυχοδιωκτισμός ή να ασχολούμαστε με τα πραγματικά κυβερνητικά σκάνδαλα όπως τα σκόιλ ελικίκου, θα έπρεπε να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση για το μέλλον της χώρας μας και των νέων. Να μιλήσουμε σοβαρά για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, που δεν θα εξαρτάται μόνο από την μονοκαλλιέργεια του τουρισμού. Στην Πορτογαλία ήδη ξεκίνησαν συζήτηση για επαναβιομηχανοποίηση της χώρας”, προσέθεσε.

Τέλος, μιλώντας στο Κόντρα και στον Αιμίλιο Λιάτσο, αναφερθείς στα fake news ότι τάχα οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν την πρόταση των 32 δισ ευρώ, ο Στέλιος Κούλογλου διασαφήνισε ότι “η πρόταση της Κομισιόν για τα 750 δισ ευρώ - εκ των οποίων τα 32 δισ αφορούν την Ελλάδα - δεν ήρθε ακόμη στο Ευρωκοινοβούλιο προς ψήφιση. Η κα Σπυράκη δείχνει να αγνοεί τις ευρωπαϊκές διαδικασίες, δηλαδή ότι η πρόταση της Κομισιόν θα περάσει πρώτα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής και μετά θα έρθει για ψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο. Όταν έρθει θα την υπερψηφίσουμε”.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)