to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:23 | 27.05.2021

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Υποκριτικό ενδιαφέρον της ΝΔ για τους απόδημους - Δεν θέλει να εκλέγονται στη Βουλή

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στον Flash Radio Θεσσαλονίκης


Στη συζήτηση για την ψήφο των αποδήμων και στην μη ψήφιση του νομοσχεδίου της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε το πρωί σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash Radio 99,4 ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος. Σχολίασε πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην ουσία επέλεξε υποκριτικά να τροποποιήσει την ήδη κατοχυρωμένη ψήφο, που η ίδια σαν κυβέρνηση πρότεινε μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2019.

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει οι απόδημοι να έχουν δικαίωμα και εκλέγειν αλλά και εκλέγεσθαι, δηλαδή να εκπροσωπούνται ουσιαστικά και έμπρακτα στο ελληνικό κοινοβούλιο και όχι απλώς να χρησιμοποιούνται ως εκλογική βάση για ψηφοθηρικούς λόγους, όπως επιδιώκει η Νέα Δημοκρατία. Για το λόγο αυτό έχει προτείνει, από το 2019 και στη συνταγματική αναθεώρηση και στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, να υπάρχει ειδική ρύθμιση που δημιουργεί εκλογικές περιφέρειες και βουλευτές πραγματικούς εκπροσώπους των αποδήμων και μεταναστών στην Ελληνική Βουλή.

Αναφορικά με την υπόθεση Καλογρίτσα, ο Σ. Φάμελλος επεσήμανε πως πρώτη φορά επί της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δόθηκαν νόμιμες άδειες σε κανάλια και οι καναλάρχες υποχρεώθηκαν να πληρώσουν για αυτές, παρόλο που μόλις πήρε την εξουσία η Νέα Δημοκρατία τους χάρισε μερικές από τις δόσεις. Επιπλέον, κ.Καλογρίτσας αυτοαναιρείται συνεχώς, καθώς αφενός, ο φάκελός του απορρίφθηκε από την επιτροπή που εξέταζε τις άδειες και αφετέρου, από τις μέχρι τώρα διαρροές που υπάρχουν από την εξεταστική επιτροπή ο κ.Καλογρίτσας πέφτει συνεχώς σε αντιφάσεις. Ενώ αρχικά ισχυρίστηκε πως ήταν «μπροστινός» του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέχεια δήλωσε πως διέθεσε δικά του 14,5 εκατ. ευρώ για την άδεια του καναλιού και για να αποκτήσει φορολογική ενημερότητα, καθώς δεν του έδινε η κυβέρνηση, και για να καλύψει την εγγυητική που απαιτούνταν. Μάλιστα, υπάρχει και υπεύθυνη δήλωση του γιου του κ.Καλογρίτσα με την οποία επιβεβαιώνει πως ήταν ο ίδιος υποψήφιος αγοραστής και όχι ο πατέρας του, αλλά η ΝΔ δε δέχεται να εξετάσει τον γιο του κ. Καλογρίτσα στη Βουλή. Άλλωστε υπάρχει και απόφαση διεθνούς δικαστηρίου με την οποία έχει αποφασιστεί ότι ο κ.Καλογρίτσας έλαβε το ποσό των 3 εκατ. ευρώ από την εταιρία CCC για συγκεκριμένο έργο και τα χρωστάει. Τέλος, έχει γίνει ήδη μήνυση στον πρόεδρο της επιτροπής, κ.Κελέτση, επειδή επανειλημμένα διαγράφει τμήματα των πρακτικών της επιτροπής κατά την κρίση του.

Σχετικά με το νέο σχέδιο νόμου που αφορά στα εργασιακά, ο Σ. Φάμελλος υποστήριξε πως πρόκειται για ένα νομοσχέδιο εργασιακού Μεσαίωνα, καθώς είναι μία από τις πιο δυσμενείς εξελίξεις που επιφυλάσσει ο κ.Μητσοτάκης στην ελληνική κοινωνία. Το σχέδιο νόμου καταργεί ουσιαστικά τις συλλογικές συμβάσεις και προωθεί τις ατομικές, στις οποίες μπορούν να γίνουν όσες καταπατήσεις κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων θέλει ο εργοδότης, ο κατώτατος μισθός δεν προβλέπεται να αυξηθεί, ούτε να υπάρξουν προσλήψεις, ούτε προβλέπεται να επαναπροσλαμβάνεται ένας εργαζόμενος σε περίπτωση άδικης απόλυσης. Υποστήριξε πως πρόκειται για άλλο ένα προεκλογικό γραμμάτιο σε συμφωνία με τον ΣΕΒ. «Μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στη διακυβέρνηση θα καταργήσει νομοθετικά το νομοσχέδιο Χατζηδάκη», δήλωσε ο Σ. Φάμελλος.

Στο ζήτημα του χειρισμού της πανδημίας, ο Σ. Φάμελλος δήλωσε πως η κυβέρνηση, μετά το επιτυχημένο πρώτο κύμα, κατά το δεύτερο κύμα διέπραξε μία σωρεία λαθών και παραλείψεων, καθώς δεν άκουσε ούτε τις εισηγήσεις των επιστημόνων ούτε πήρε τα σωστά μέτρα για την προστασία του πληθυσμού. Τραγικό παράδειγμα η εκτίναξη των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Οκτώβριο. Στο σύνολο της διαχείρισης, η Ελλάδα είναι στις χαμηλότερες θέσεις επιτυχίας στη Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ είχαμε ένα παρατεταμένο και αποτυχημένο lockdown έξι συνεχόμενων μηνών, τη στιγμή που ο εμβολιασμός καθυστερεί σε απαράδεκτο βαθμό. Θα έπρεπε σήμερα να έχουμε καλύψει διπλάσιο πληθυσμό με βάση τις εξαγγελίες Μητσοτάκη και φυσικά να στηρίξουμε τους ανθρώπους που θα δουλέψουν στον τουρισμό και την εστίαση.

Ως προς τη στήριξη της οικονομίας και τη χρήση του Ταμείου Ανάκαμψης, ο Σ. Φάμελλος δήλωσε πως η χρηματοδότησή του χρησιμοποιείται λανθασμένα και με χωρίς διαφάνεια, ενώ κανένα έργο για τη Θεσσαλονίκη δεν προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο, όπως η κατασκευή και λειτουργία του διαμετακομιστικό κέντρου (logistics), η σύνδεση του σιδηρόδρομου με το λιμάνι, η ανάπλαση της ΔΕΘ, ενώ το (fly over) της Περιφερειακής οδού προβλέπεται να δοθεί σε ιδιώτη. Αναφορικά με την μαρίνα της Αρετσούς υπάρχει ισχυρή αντίδραση και του δήμου Καλαμαριάς, αλλά και τον κατοίκων, καθώς προβλέπεται η οικοπεδοποίησή της.

Τέλος, ο Σ. Φάμελλος έθιξε το σημαντικό για τη Θεσσαλονίκη έργο του μετρό και δήλωσε πως με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η βασική γραμμή θα ήταν ήδη ολοκληρωμένη και σε λειτουργία, τα αρχαία θα έμεναν ανέπαφα στη θέση τους και η εμπορική ζωή καθώς και ο τουρισμός στο κέντρο της πόλης θα είχε το Μετρό σε λειτουργία ως βασικό εργαλείο ανάκαμψης. Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μην έχει Μετρό σήμερα η Θεσσαλονίκη ενώ μπορούσε να είχε τελειώσει και να ήταν έτοιμη και η επέκταση της Καλαμαριάς.

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)