to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σ. Φάμελλος: Υλοποιείται η μεγάλη τομή των δασικών χαρτών - Μειώνεται το τέλος αντιρρήσεων

«Μετά από πολλά χρόνια καταφέραμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση ενός σημαντικού αναπτυξιακού εργαλείου, το οποίο ήταν και πάγιο αίτημα του χώρου της Αριστεράς και της Οικολογίας, αλλά και όλων των δυνάμεων που διεκδικούσαν το κοινωνικό κεκτημένο στη χώρα μας», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλος, μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Γ. Τραπεζιώτη και Πρ. Αγγελόπουλο για την κατάρτιση των δασικών χαρτών, των οποίων έχει ξεκινήσει η ανάρτηση.


«Η διαδικασία προβλεπόταν με νόμους και του 1998 και του 2013, αλλά δεν υπήρχε η πολιτική τόλμη στο πολιτικό σύστημα να προχωρήσει σε αυτό το μέτρο, από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, γιατί μέσα από παρατάσεις και εξυπηρετήσεις ικανοποιούσαν με πελατειακές σχέσεις ένα ακροατήριο, το οποίο όμως παρέμενε έτσι έρμαιο στα χέρια τους. Εμείς προχωρήσαμε σε αυτή τη μεγάλη τομή, με νόμο που καταθέσαμε από τον Μάιο», είπε ο κ. Φάμελλος. 
 
Όπως είπε, με το νέο νόμο δίνεται περιθώριο επιπλέον 15 ημερών για να κατατεθούν αντιρρήσεις, ενώ σε αντίθεση με ό,τι φημολογείται, το τέλος αντιρρήσεων μειώνεται. 
 
«Οι δύο βαθμίδες για τα πρώτα στρέματα είναι 20 και 40 ευρώ. Όταν μια έκταση ξεπερνάει τα 5 στρέματα το κόστος είναι στα 135 ευρώ. Υπάρχει ένα μεγάλο τέλος αντιρρήσεων, που ανέρχεται στα 3.600 ευρώ, αλλά μιλάμε για δασικές εκτάσεις πάνω από 300 στρέματα», σημείωσε ο αν. υπουργός. 
 
Πρόσθεσε επίσης ότι από την υποχρέωση καταβολής τέλους αντιρρήσεων εξαιρούνται όσοι διαμένουν σε περιοχές κατοικίας, σε περιοχές που υπάρχουν οικιστικές πυκνώσεις ακόμα κι αν δεν είναι στο σχέδιο, σε περιοχές εποικισμού και τέλος σε όλες τις περιοχές που οι πράξεις των δασαρχείων τα τελευταία 70 χρόνια έχουν παραχωρήσει ή χαρακτηρίσει την περιοχή. «Άρα όσοι ήδη αντιστοιχούν σε κάποιο λάθος από πλευράς δημοσίου δε θα πληρώσουν τέλος αντιρρήσεων», υπογράμμισε ο υπουργός.  
 
«Δεν είναι αληθές ότι επιβάλλεται χαράτσι, το αντίθετο, έχουμε μειώσει το κόστος αντιρρήσεων που είχε νομοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση», τόνισε.
 
Ο κ.Φάμελλος αναγνώρισε ότι θα προκύψουν ζητήματα προς επίλυση σε περιοχές που υπάρχει ή έχει εγκαταλειφθεί αγροτική δραστηριότητα. «Κάποιες περιοχές έγιναν αγροί ενώ ήταν δάση, ή άλλες έγιναν δάση ενώ ήταν αγροί επειδή εγκαταλείφθηκαν. Γι' αυτές τις περιπτώσεις, για να ενισχύσουμε την αγροτική παραγωγή, υπάρχει ήδη νομοθεσία για το πως μπορεί μια έκταση που έχει ήδη εκχερσωθεί, να αγοραστεί νόμιμα από τον αγρότη που την καλλιεργεί, ή να περάσει στη χρήση του και στην κυριότητά του, να μην έχει δηλαδή το βάρος του χαρακτηρισμού. Εμείς συζητάμε να γίνει ακόμα πιο εύκολη αυτή τη διαδικασία και να μην έχει εφάπαξ ποσό, να πηγαίνει στις 100 δόσεις», ανέφερε σχετικά ο υπουργός, με γνώμονα όπως είπε την ενίσχυση του αγροτικού τομέα.    
 
«Δε μπορούμε όμως να κλείνουμε τα μάτια στις περιπτώσεις εμπορικής και οικιστικής αξιοποίησης του δάσους, με καταπατήσεις για βίλες και μεζονέτες, εκεί θα υπερασπιστούμε και το δάσος αυτό καθαυτό ως περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον», υπογράμμισε. 
 
Ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι είναι διαφορετικές οι περιπτώσεις των οικιστικών πυκνώσεων, καθώς στην Ανατολική Αττική πχ υπάρχουν περιπτώσεις και πρώτης κατοικίας και φτωχών και μέσων οικογενειών σε περιοχές που γειτνιάζουν με δάσος, όπου απαιτείται έλεγχος με βάση την πολεοδομική νομοθεσία, γι' αυτό και εξαιρούνται με την παρούσα ανάπτυξη. 
 
«Στις 10 Φεβρουαρίου θα γίνουν οι αναρτήσεις των χαρτών για την Ανατολική και Δυτική Αττική», γνωστοποίησε ο κ.Φάμελλος. «Στις περιπτώσεις όμως καταπατητών του δάσος εφαρμόζεται η νομοθεσία και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ελάφρυνσης», πρόσθεσε. 
 
Να τοποθετηθεί η αντιπολίτευση, μπορεί να δεχτεί η κοινωνία νέα μέτρα;
 
Σε ό,τι αφορά τα της διαπραγμάτευσης, ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι υπάρχει ζήτημα με έντονη διχογνωμία στην Ευρώπη. Όπως είπε, η δήλωση των 7 χωρών του Νότου δείχνει ότι υπάρχουν σημαντικές φωνές που τάσσονται με τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, ενώ βέβαια υπάρχουν και άλλες φωνές, στην Ευρώπη και εκτός, όπως το ΔΝΤ, που προσπαθούν να δημιουργούν συνεχώς νέα δεδομένα που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. «Το κάνουν είτε για να δικαιολογήσουν το ρόλο τους και τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και την επιβολή έτσι πολιτικών που αντιστοιχούν στο δικό τους προφίλ, το σκληρό νεοφιλελεύθερο, είτε για να εξυπηρετήσουν πολιτικά συμφέροντα και μονομερείς αναγνώσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής από την πλευρά της χριστιανοδημοκρατίας που πέρα από ανθελληνικές στάσεις είναι και στάσεις αντικοινωνικές», υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος. 
 
Και καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν, πρόσθεσε: «Τώρα προέχει η χώρα μας να έχει ένα ενιαίο μέτωπο κατά των αρνητικών μέτρων που κάποια τμήματα της Ευρώπης θέλουν να επιβάλουν. Έχουμε ζητήσει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν, και να τοποθετηθούν προς όφελος των Ελλήνων. Να μην παίζουν παιχνίδι για τις καρέκλες τους αλλά να κάνουν πολιτική για τους Έλληνες. Ας μη μιλήσουν για το ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνησή του, αλλά για την κοινωνία. Μπορεί ή πρέπει η κοινωνία να δεχτεί νέα μέτρα; Τι προτείνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης έναντι των προτάσεων των δανειστών;».  
 
Ερμηνεύοντας τη στάση των ευρωπαίων που επιμένουν σε παράλογες απαιτήσεις, ο κ. Φάμελλος σημείωσε: «Εμείς, ως Αριστερά, ως Ελλάδα ή και ως Νότος, πιστεύουμε ότι τα πράγματα στην Ευρώπη μπορούν να γίνουν καλύτερα αλλιώς, για όλους τους Ευρωπαίους, όχι μόνο τους Έλληνες. Τους χαλάμε τη σούπα. Πιθανά σταθερή επιδίωξη είναι να ηττηθεί ως άποψη πολιτική και ως ιδεολογική πρόταση στην Ευρώπη, η πρόταση μιας άλλης Ευρώπης. Πολλές φορές η αντίδραση δε μπορεί να στηριχθεί στους αριθμούς, γιατί πλέον και οι αριθμοί είναι με την ελληνική κυβέρνηση και προσπαθούν να δημιουργηθούν νέα προβλήματα, έξω από την ατζέντα».    

«Μια σταθερή, ήρεμη και δυνατή Ελλάδα, όμως με ενωμένες δυνάμεις κοινωνικές και σε δεύτερο επίπεδο πολιτικές, δε μπορεί να ηττηθεί. Ας ζητήσουμε λοιπόν ξανά, να πάρουν θέση όλοι. Θα είναι καλό να επιβληθούν αυτά τα μέτρα στη χώρα μας; Θα βοηθήσουν την κοινωνία και την εργασία;», κατέληξε, σχολιάζοντας ότι τόσο η πρόταση του κ.Σόιμπλε όσο και του κ.Μητσοτάκη, «έχει κομματικό συμφέρον, αλλά όχι ευρωπαϊκό».  
 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)