to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:34 | 24.11.2020

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Ξεκάθαρες οι κυβερνητικές ευθύνες για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη

«Ενώ η πανδημία είχε ήδη δείξει τα δόντια της και οι λοιμωξιολόγοι είχαν προειδοποιήσει τους τοπικούς αιρετούς και την κυβέρνηση για έξαρση της πανδημίας και του αριθμού των κρουσμάτων, η κυβέρνηση αποφάσισε να υποτιμήσει τα επιστημονικά δεδομένα», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης


«Η τραγική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη μάς οδηγεί στο να μιλάμε πλέον για ξεκάθαρες και σοβαρότατες ευθύνες της κυβέρνησης ΝΔ. Ενώ η πανδημία είχε ήδη δείξει τα «δόντια» της και οι λοιμωξιολόγοι είχαν προειδοποιήσει τους τοπικούς αιρετούς και την κυβέρνηση για έξαρση της πανδημίας και του αριθμού των κρουσμάτων, η κυβέρνηση αποφάσισε να υποτιμήσει τα επιστημονικά δεδομένα», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης και στο δημοσιογράφο Απόστολο Λυκεσά.

«Αυτό μάλιστα ενώ δεν είχε προχωρήσει στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) με Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), προσωπικό και εξοπλισμό. Η εφημερία στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ξεκινάει χωρίς διαθέσιμες ΜΕΘ και τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων να μεταφέρονται στις επιταγμένες ιδιωτικές κλινικές».

«Και ενώ, στις 19.10.2020, σε κυβερνητική σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό, τους αιρετούς της Θεσσαλονίκης και τους λοιμωξιολόγους υπήρξε ενημέρωση για έκρηξη κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, και στις 22.10.2020 σε σύσκεψη του κυρίου Χαρδαλιά στη Θεσσαλονίκη με τοπικούς αιρετούς, μεταξύ των οποίων ήταν και οι κύριοι Ζέρβας και Τζιτζικώστας, κατατέθηκε αίτημα να μη μεταβεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη και να μην πραγματοποιηθούν οι εορτασμοί του Αγίου Δημητρίου, το αίτημα αυτό δεν έγινε αποδεκτό από την κυβέρνηση, με τα γνωστά σε όλους μας πλέον αποτελέσματα. Είναι ξεκάθαρες πλέον οι ευθύνες της κυβέρνησης για τη διαμορφωθείσα κατάσταση στη Θεσσαλονίκη».

«Ακόμη και τώρα, έστω τελευταία στιγμή, χρειάζεται να γίνουν μαζικά τεστ σε όλο την πληθυσμό της Θεσσαλονίκης, να γίνουν άμεσα προσλήψεις αφού και σήμερα μεταφέρονται γιατροί από τα δημόσια νοσοκομεία στα ιδιωτικά και να ετοιμαστούν έκτακτες υγειονομικές υποδομές με επίταξη όλων των υγειονομικών δομών και όχι μόνο των κλινικών, γιατί απαιτούνται και χώροι για την αποθεραπεία των ασθενών ώστε να αποφορτιστούν τα νοσοκομεία».

Για τη λειτουργία της Βουλής αυτήν την περίοδο

«Είναι απαράδεκτη η επιλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να συνεχίζει να νομοθετεί ως να βιώνουμε μία κανονικότητα και όχι το δεύτερο και ιδιαιτέρως δριμύ κύμα της πανδημίας. Οι βουλευτές απουσιάζουν, το webex μέσω του οποίου μιλάμε στις Επιτροπές «πέφτει» και η κυβέρνηση μετατρέπει την κρίση σε ευκαιρία για να νομοθετήσει κατά βούληση εις βάρος της κοινωνίας αντί να περιορίζεται στη νομοθέτηση ζητημάτων που αφορούν μόνο την πανδημία. Ως ελάχιστο δείγμα του σεβασμού στην κοινωνία και στη μάχη ζωής και υγείας απαιτείται η Βουλή να νομοθετεί μόνο για θέματα υγείας και πανδημίας».

Για την εισαγγελική έρευνα σε βάρος των πολιτικών αρχηγών της Αριστεράς

«Η εισαγγελική έρευνα για παραβίαση των μέτρων για τον κορωνοϊό και διέγερση σε ανυπακοή την ημέρα της επετείου του Πολυτεχνείου, σε βάρος των τριών πολιτικών αρχηγών Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρη Κουτσούμπα και Γιάννη Βαρουφάκη μάς θυμίζει σκοτεινές εποχές, όπως και η πρόσφατη αντισυνταγματική απαγόρευση των συναθροίσεων με απόφαση του αρχηγού της αστυνομίας, και προφανώς είναι καταδικαστέα. Οι αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις το τελευταίο διάστημα είναι ασυνήθιστες για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα. Η Αντιπολίτευση απέδειξε ότι μπορεί να περιφρουρήσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα, να περιφρουρήσει και τη δημοκρατία, καθώς και να τιμήσει την επέτειο του Πολυτεχνείου. Η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού αστυνομικών δυνάμεων ήταν τελικά η «υγειονομική βόμβα» όπως παραδέχτηκε και συνδικαλιστικό όργανο των αστυνομικών. Η συνεννόηση μεταξύ κομμάτων της Αριστεράς για ζητήματα που αφορούν τη Δημοκρατία και τη διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης είναι ένα σαφέστατο πολιτικό μήνυμα».

Για την Έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Έκθεση θα αποτελέσει το «όχημα» για την εφαρμογή μίας σκληρά νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής πολιτικής που μάς παραπέμπει στο παρελθόν, κάτι που είχε διαφανεί εξ’ αρχής από τη σύσταση της Επιτροπής. Προφανώς έχουμε ζητήσει να έρθει στη Βουλή ώστε να δοθεί τουλάχιστον η ευκαιρία στην κοινωνία να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της Έκθεσης με κάποιον τρόπο. Πρόκειται για ένα πολιτικό σχέδιο που συγκεντρώνει όλες τις «συνταγές» που μάς οδήγησαν στη χρεοκοπία και τα μνημόνια, τις πολιτικές της περιόδου 2010-2015. Αναφέρει το «αυτόνομο σχολείο» που μεταφράζεται άραγε σε ιδιωτικοποίηση της παιδείας; «Αυτόνομα νοσοκομεία» σημαίνει άραγε ιδιωτικοποίηση της υγείας μέσω ΣΔΙΤ; Και μέσα σε όλα και η ιδιωτικοποίηση του συνταξιοδοτικού που ετοιμάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Για το εάν η κοινωνία έχει αναγνωρίσει την αξία του δημόσιου τομέα

«Φαίνεται να αλλάζουν οι συσχετισμοί και οι απόψεις στην κοινωνία σχετικά με την αξία του δημοσίου, καθώς βλέπουμε ότι ακόμη και συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις στην Ευρώπη προωθούν πολιτικές που ενδυναμώνουν και ισχυροποιούν το δημόσιο τομέα και ο ιδιωτικός τομέας έχει πλέον στραφεί στην πολιτεία για βοήθεια. Στην Ελλάδα όμως, η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη αποδεικνύεται ότι είναι αμετανόητη. Ο προϋπολογισμός για το 2021 δεν περιλαμβάνει δαπάνες για επενδύσεις για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), ούτε για την παιδεία, δεν στηρίζει τον ιδιωτικό τομέα, ούτε και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Έχει μείωση πόρων για την Υγεία! Είναι τραγικό, τη δυσκολότερη στιγμή για την Ελλάδα μετά τη μεταπολίτευση, να έχουμε τη χειρότερη κυβέρνηση που αφενός, είναι ανεπαρκής και αφετέρου, λειτουργεί εις βάρος της κοινωνίας».

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)