to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:25 | 24.02.2016

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: «Βάζουμε τέλος στο κομματικό κράτος»

Στη δημοκρατική και αναπτυξιακή αξία του προς ψήφιση νομοσχεδίου που αφορά στην διαφάνεια, την αξιοκρατία, την αξιολόγηση και την αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης, επικέντρωσε την ομιλία του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, εχθές, στην Ολομέλεια της Βουλής, επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο "αποτελεί μέρος του παράλληλου προγράμματος της κυβέρνησης και εισάγει μια μεγάλη μεταρρυθμιστική αλλαγή, την αποκομματικοποίηση του Δημοσίου.


Ταυτόχρονα, δίνει τη δυνατότητα αξιολόγησης υπαλλήλων, βαθμολογίου, μητρώου επιτελικών στελεχών και επιλογής προϊσταμένων σε ένα δημοκρατικό, συμμετοχικό περιβάλλον, με ίσες ευκαιρίες και με διαφάνεια".

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, επεσήμανε ότι από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δήλωσαν ομιλητές μόλις δεκατρείς Βουλευτές και αναρωτήθηκε: "Μήπως πρόκειται για μεγάλη πολιτική αδυναμία της ΝΔ να υπερασπιστεί, σήμερα, το παρελθόν του αρχηγού της;". Και συνέχισε: "Γιατί ο πολιτικός προϊστάμενος των προηγούμενων ρυθμίσεων της Δημόσιας Διοίκησης αλλά και των απολύσεων ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης".

Αποδομώντας το μοντέλο που υποστήριξε στη Δημόσια Διοίκηση ο νυν αρχηγός της ΝΔ, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε χαρακτηριστικά: "Το μοντέλο του κ. Μητσοτάκη δεν εξοικονομούσε πόρους για το Δημόσιο, ούτε οδηγούσε στην καινοτομία. Απλώς, αφαιρούσε λειτουργίες από το κράτος, όπως πχ έκλεινε τα ιδιωτικά ΕΠΑΛ για να εξυπηρετήσει Ιδιωτικά ΙΕΚ ή απέλυε τις καθαρίστριες για να πληρώνει εργολάβους με περισσότερο κόστος. Χρησιμοποιώντας μάλιστα το πιο αναχρονιστικό σύστημα αξιολόγησης που υπάρχει σήμερα στην παγκόσμια κοινότητα και στον ιδιωτικό τομέα, με υποχρεωτική πρόβλεψη 15% κακών υπαλλήλων".

Τόσο η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), όσο και η Ένωση Αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης έχουν αποφανθεί ότι το σύστημα αξιολόγησης που επικαλείτο ο κ. Μητσοτάκης "είναι πιστή αντιγραφή ενός αποτυχημένου συστήματος που αποσύρθηκε το 1990 από τις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες (πχ. Microsoft), διότι δεν διαθέτει αντικειμενικά κριτήρια, δεν στηρίζεται σε στατιστικά στοιχεία και επιδεικνύει παντελή έλλειψη στοχοθεσίας". Κάτι που "επιτρέπει βέβαια το μαγείρεμα των αποτελεσμάτων", συμπλήρωσε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Αυτός ήταν και ο λόγος που "ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε αυτό το αποτυχημένο σύστημα. Για να έχει ελεύθερα τα χέρια του να κάνει απολύσεις. Μόνο αυτό τον ενδιέφερε. Να μην γίνει καμία πρόσληψη στο Δημόσιο, να μην μπει τεχνογνωσία αλλά να αλωθεί από τους φίλους τους του ιδιωτικού τομέα. Έτσι κατήργησε σε μια μέρα όλη την πρώτη γενιά προϊσταμένων που, έστω και με το σύστημα του κ. Ραγκούση είχαν κριθεί, έπαυσε όσους πρώτευσαν στην αξιολόγηση στις Γενικές Διευθύνσεις πολλών Υπουργείων και έβαλε Γενικούς διευθυντές υπαλλήλους που άλλος ήταν τελευταίος στην αξιολόγηση, άλλος δεν είχε θέσει υποψηφιότητα και άλλος βαρυνόταν με πειθαρχική εκκρεμότητα".

Βέβαια, ο κ. Μητσοτάκης " ο expert της φιλελεύθερης οικονομίας, απασχολούσε την ίδια περίοδο πενήντα έναν μετακλητούς συνεργάτες - κάτι που ακόμα δεν έχει διαψευστεί - βρήκαμε όμως τη λήξη της συνεργασίας με 27 από αυτούς (κατατέθηκε το ΦΕΚ), συμπεριλαμβανομένου του κ. Γιώργου Μυλωνάκη, ο οποίος ασκούσε παράλληλα καθήκοντα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ως Διευθυντής του Προέδρου, και μαθαίνουμε ότι έχει μεταφερθεί σε άλλη πολιτική θέση. Θέλουμε απάντηση από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της ΝΔ".

Επιπλέον, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε την έως σήμερα λογική που κυριαρχούσε στη Δημόσια Διοίκηση, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ "από τις γνωστές υποθέσεις διαφθοράς μέχρι τη μικροδιαπλοκή, μέχρι τους κομματάρχες και τους αυτοδιοικητικούς, ώστε να εξαρτηθεί όλη η κοινωνία με μικρές ή μεγάλες υποχρεώσεις". Ως παράδειγμα ανέδειξε κομβικής σημασίας περιπτώσεις, όπως αυτές της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και τις αγοραπωλησίες στο χώρο των ΜΜΕ.

Στην περίπτωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης "οι διοικήσεις που διόρισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κατασπατάλησαν 50.000.000 ευρώ, κάνοντας αποκλειστικά συμβόλαια με δύο εταιρείες οι οποίες ήταν ασυνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις τους. Αντί οι διοικήσεις να προστατεύσουν το δημόσιο συμφέρον και να διακόψουν τη συνεργασία επέκτειναν την συνεργασία, έδωσαν μεγαλύτερα περιθώρια και περισσότερο προϊόν και μάζευαν κάθε χρόνο ακάλυπτες επιταγές με κόστος 50 εκατομμύρια ευρώ". Στο ΚΕΕΛΠΝΟ "είχαν βρει την κότα που γεννά τα χρυσά αυγά, δίνοντας δημόσιο χρήμα, χωρίς κανένα έλεγχο, σε διαφημιστικές εταιρείες και media shop, ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ για να φτιάχνουν το προφίλ πολιτικών ηγετών και ηγετίσκων, να διορίζουν ημέτερους δημοσιογράφους και να ασκείται προπαγάνδα". Αλλά, και στο χώρο των ΜΜΕ κυριαρχούσε "το τρίγωνο της αμαρτίας μεταξύ πολιτικής διοίκησης, τραπεζών και εκδοτών-καναλαρχών. Με ακάλυπτα δάνεια, χωρίς πόθεν έσχες αλλά και με παραβίαση του Συντάγματος σχετικά με την αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων, για πάνω από 25 χρόνια".

Όσο για τις λίστες της φοροδιαφυγής, "εκθέσατε τη χώρα στο εξωτερικό. Ερχόταν εξωτερικός πολιτειακός παράγων και ζητούσε επίσημα από τους πρεσβευτές μας και τους προξένους να μας δώσει CD με στοιχεία και έφτανε ο Διευθυντής του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Σαμαρά να ζητήσει να μην παραληφθούν τα στοιχεία καταθέσεων και φοροδιαφυγής, κάτι για το οποίο η ΝΔ δεν έχει απαντήσει ακόμα στη Βουλή".

Φυσικά, "όλα αυτά είναι μια κουλτούρα πολύ μακριά από την Ευρώπη", σχολίασε δεικτικά ο Σωκράτης Φάμελλος. "Η εξυπηρέτηση της ιδιωτικής οικονομίας λείπει αυτή τη στιγμή από την ατζέντα της Δημόσιας Διοίκησης. Το μόνο που σας ένοιαζε ήταν να τακτοποιήσετε μόνο τους δικούς σας".

Σε αυτά τα φαινόμενα που "εγκλώβισαν το δημόσιο βίο, την οικονομία και την κοινωνία τα τελευταία χρόνια, στην υποταγή του κράτους στο κόμμα, δίνουμε τέλος με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και την αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης", κατέληξε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. "Αποσυνδέουμε το κράτος από τον κομματισμό και στη θέση του δημιουργούμε δομές με πραγματική δημοκρατία και αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα δημόσιας διοίκησης και στην αυτοδιοίκηση".

"Γνωρίζουμε ότι οι αλλαγές που εισάγουμε είναι μεγάλες, κλονίζουν το σύστημα της παλιάς εξουσίας και ακούμε το ρόγχο του. Όμως, έχουμε μια εντολή. Η χώρα μας να είναι στον πυρήνα της ευρωζώνης, να είναι τίμια, προοδευτική, πρωτοπόρα, να κρατά τα παιδιά της και να τιμά το όνομά της. Εμείς, αυτή την πατρίδα θα υπηρετήσουμε", είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)