to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σ. Φάμελλος: Βασικά ανθρώπινα δικαιώματα το υγιές περιβάλλον και η πρόσβαση στο νερό και την ενέργεια

«Η Χρυσή Αυγή είναι μία εγκληματική οργάνωση. Καμία ανοχή στον φασισμό και στον ναζισμό. Έχουμε πληρώσει βαρύ φόρο αίματος ως Ελλάδα και δεν επιτρέπεται να το ξεχνάμε» επεσήμανε ο Σ.Φάμελλος.


Στην πολύ σημαντική συνεδρίαση για τη διπλή, περιβαλλοντική και κλιματική κρίση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο της Γαλλίας, αναφέρθηκε ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξή του στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM100 και στον δημοσιογράφο Βασίλη Κοντογουλίδη.


Όπως ανέφερε ο Σ.Φάμελλος: «Έχουμε πολλές δηλώσεις και διακρατικές συμφωνίες αλλά λίγα έργα. Η κρίση που διαρκώς επιδεινώνεται, δεν είναι απλώς μία κρίση κλίματος και ακραίων φαινομένων και υπερθέρμανσης, αλλά είναι συνδυασμένη με μία βαθιά κρίση βιοποικιλότητας και ρύπανσης. Τα θέματα, δηλαδή, του περιβάλλοντος και του κλίματος σε επίπεδο πλανήτη πρέπει να τα δούμε ως μία ενιαία διπλή έλικα που συνεχώς υποβαθμίζεται. Τρίτον, για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα, δεν φτάνουν οι δηλώσεις, πρέπει να αλλάξουμε τρόπο ζωής και τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης. Τέταρτον, οι επιστημονικές μελέτες που έχουν κατατεθεί δείχνουν πως οδεύουμε πιο γρήγορα προς την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας, κάτι που είναι ιδιαίτερα αισθητό στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου υπάρχει ήδη μεγαλύτερη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας από τον πλανητικό μέσο όρο. Τέλος, κάτι που ήταν βασικός άξονας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, είναι πως η κλιματική κρίση τροποποιεί τους όρους και τους θεσμούς της δημοκρατίας. Και ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα είναι το δικαίωμα στο καθαρό, ασφαλές και υγιές περιβάλλον. Και σήμερα αναδεικνύεται η σημασία πρόσβασης στο νερό και στην ενέργεια και η αναγκαιότητα παρέμβασης της πολιτείας στα θέματα της ακρίβειας. Μόνο με ενίσχυση της Δημοκρατίας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση, απαιτούνται νέες μορφές συμμετοχής των πολιτών, να ακούσουμε την αγωνία της νέας γενιάς, οφείλουμε να μεριμνήσουμε ώστε να μην μείνεις κανείς πίσω».


Στη συνέχεια, σχετικά με την αγορά της ενέργειας, ο Σ.Φάμελλος τόνισε πως σε παγκόσμιο επίπεδο -αλλά και ιδιαίτερα στην Ελλάδα- βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο, λόγω και της υποχρεωτικής μετάβασης στην πράσινη ενέργεια. Όμως, στη χώρα μας, η αγορά είναι ακόμη αρρύθμιστη, οι μηχανισμοί εποπτείας δεν λειτουργούν πλήρως, με αποτέλεσμα να έχουμε αδικαιολόγητες αυξήσεις, ολιγοπώλιο και κερδοσκοπία στην αγορά ηλεκτρική ενέργειας. Και αυτή είναι εδώ και δύο χρόνια η ευθύνη της κυβέρνησης. Επίσης ο Σ. Φάμελλος, έκανε λόγο για τη χωρίς προηγούμενο πώληση του 100% του δικτύου φυσικού αερίου, για την ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, για την εκχώρηση της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου των Ελληνικών Πετρελαίων και για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ μόνο για ιδιώτες, μειώνοντας τη συμμετοχή του δημοσίου. «Πώς λοιπόν είναι δυνατόν να δηλώνει η κυβέρνηση ότι οι παραπάνω επιχειρήσεις είναι κερδοφόρες και να τις ξεπουλάει; Ποιος νοικοκύρης πουλάει τα υπάρχοντά του; Ποιος ή ποια επιχειρηματίας ή επαγγελματίας θα εκχωρήσει την πλειοψηφία των μετοχών της επιχείρησης του ενώ αυτή είναι κερδοφόρα;» αναρωτήθηκε ο Σ.Φάμελλος.


Αναφορικά με τα γεγονότα των δύο τελευταίων ημερών στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, ο Σ.Φάμελλος τόνισε πως υπάρχει ακόμη φασιστική δράση στη χώρα μας από νεοναζί, οι οποίοι χρησιμοποιούν ως ορμητήρια και τα σχολεία. «Πρέπει να είμαστε αρκετά ξεκάθαροι με τέτοιες συμπεριφορές νεοναζιστικών και φασιστικών ιδεών που έχουν ρατσιστικές λογικές και λειτουργίες και προσπαθούν να διαβρώσουν τα νέα παιδιά. Καλά κάνουν οι προοδευτικές νεολαίες και διαδηλώνουν κατά φασιστικών ενεργειών και διαφόρων φασιστικών μορφωμάτων. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αποδοχής τέτοιων ιδεών στην κοινωνία μας, είναι εγκληματικό για τη Δημοκρατία. Η Χρυσή Αυγή είναι μία εγκληματική οργάνωση. Καμία ανοχή στον φασισμό και στον ναζισμό. Έχουμε πληρώσει βαρύ φόρο αίματος ως Ελλάδα και δεν επιτρέπεται να το ξεχνάμε» επεσήμανε ο Σ.Φάμελλος.

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)