to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:39 | 18.05.2022

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Τις κυριακάτικες εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τις είχε ανάγκη η κοινωνία

«Στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήσαμε όλοι και όλες κάτι πρωτόγνωρο. Ήταν εντυπωσιακό το πλήθος των ανθρώπων που ήρθαν στην κάλπη και έγιναν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε όλη την Ελλάδα»


«Στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήσαμε όλοι και όλες κάτι πρωτόγνωρο. Ήταν εντυπωσιακό το πλήθος των ανθρώπων που ήρθαν στην κάλπη και έγιναν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε όλη την Ελλάδα. Τις εκλογές της Κυριακής, αυτή τη γιορτή δημοκρατίας, τις είχε ανάγκη η κοινωνία. Περισσότερο και από ό,τι το καταλάβαινε και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο τριπλασιασμός των μελών μας είναι κάτι εντυπωσιακό, γιατί μιλάμε για νέα μέλη, για ένταξη. Το μήνυμα που έστειλαν ήταν ξεκάθαρο. Την ανάγκη του κόσμου να φύγει η καταστροφική για την κοινωνική πλειοψηφία κυβέρνηση Μητσοτάκη. Κανείς δεν ήταν κουρασμένος το βράδυ της Κυριακής γιατί ο κόσμος που ήρθε και για να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον Αλέξη Τσίπρα μάς έδωσε απίστευτη δύναμη. Δεν ήταν όμως μόνο αντιδεξιό το μήνυμα αλλά ήταν και ένα μήνυμα προόδου. Έχει λείψει στον κόσμο η αισιοδοξία και το όραμα για προκοπή» δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Kontra Channel» με το δημοσιογράφο, Γ. Μελλιγγώνη.

Για το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ σημείωσε ότι: «Μέχρι τώρα δεν έχουμε από την επίσκεψη Μητσοτάκη καμία δέσμευση των ΗΠΑ προς όφελος της Ελλάδας. Το πρωτεύον για εμάς είναι η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας από τη μεριά των ΗΠΑ και να σταματήσει το ράλι εξοπλισμών. Ο κος Μητσοτάκης θα έπρεπε να έχει μία πιο διεκδικητική στάση γιατί δεν μπορεί να κερδίσει πολλά ως δεδομένος σύμμαχος. Το ίδιο είδαμε και στη Βουλή όταν έσπευσε να εγκρίνει μία επ’ αόριστον συμφωνία συνεργασίας με τις ΗΠΑ χωρίς να κερδίσει ή να διεκδικήσει πρώτα τη στήριξή τους στην Ελλάδα και την εξασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή. Δυστυχώς δεν περίμενα κάτι περισσότερο από τη χθεσινή χαλαρή νύξη για την τουρκική προκλητικότητα και τις υπερπτήσεις εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη. Είναι ξεκάθαρο ότι συμμετέχοντας μόνο σε ένα κυνήγι εξοπλισμών δεν λύνει κανείς ένα πρόβλημα με τους γείτονές του αλλά πιθανά τροφοδοτεί ένταση και ένα υπέρογκο κόστος. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι είμαστε υπέρ της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή, αυτό οδηγεί στην ασφάλεια».

Για τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών εν μέσω ακραίας ακρίβειας που η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει να καλεί υπερέσοδα, ο Σ.Φάμελλος αποσαφήνισε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι αφενός να φορολογηθούν τα άδικα, υπερκέρδη και να επιστρέψουν στους καταναλωτές και αφετέρου να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε να σταματήσουν να παράγονται τα υπερκέρδη, να υπάρχει δηλαδή αισχροκέρδεια.

Στάθηκε στην ανεπάρκεια και στις ελλείψεις του πορίσματος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τα υπερκέρδη που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητάει τον επανυπολογισμό των υπερκερδών: «Υπολογισμό για το εννεάμηνο Ιουλίου 2021-Μαρτίου 2022 αντί για το εξάμηνο Οκτωβρίου 2021-Μαρτίου 2022 με διαφορετική μεθοδολογία, με υπολογισμό δηλαδή του μέσου μεταβλητού κόστους παραγωγής συν ένα εύλογο κέρδος 5% και όχι με συγκρίσεις του μεικτού περιθωρίου κέρδους του επιλεγμένου εξαμήνου με το προηγούμενο έτος, και φυσικά χωρίς συμψηφισμούς μεταξύ της προμήθειας και της παραγωγής καθώς, σύμφωνα και με το ευρωπαϊκό δίκαιο, αποτελούν δύο διακριτές αγορές. Δεν επιτρέπεται καμία προσπάθεια μείωσης του τελικού ποσού των υπερκερδών που θα πρέπει να επιστραφούν στην κοινωνία. Από το πόρισμα λείπουν επίσης τα λεγόμενα ουρανοκατέβατα κέρδη των ΑΠΕ, που μπορεί να επιστρέφονται στο λογαριασμό επιδοτήσεων, αλλά επιβαρύνουν τους καταναλωτές και πληρώνονται από αυτούς, λείπουν ακόμη τα υπερκέρδη από την αγορά φυσικού αερίου. Για όλους αυτούς τους λόγους ζητάμε τον επανυπολογισμό τους».

Σημείωσε τέλος πως η προφορική δέσμευση της κυβέρνηση ότι θα παρέμβει στη λειτουργία της αγοράς για να μειώσει τις τιμές τον Ιούλιο είναι ιδιαιτέρως καθυστερημένη και σημαίνει ότι τα τιμολόγια θα παραμείνουν στα ύψη μέχρι και τον Αύγουστο, εξαιτίας της ρήτρας Μητσοτάκη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)