to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:24 | 17.07.2020

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Το Ταμείο Ανάκαμψης να μη γίνει νέο Μνημόνιο

Σε όσα πρέπει να διεκδικήσει η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής που λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες για το Ταμείο Ανάκαμψης επικεντρώθηκε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό "North fm" της Θεσσαλονίκης.


«Η Ευρώπη δεν πρέπει να αναπαράξει τις λογικές και τις πολιτικές λιτότητας των προηγούμενων χρόνων. Χρειαζόμαστε ισχυρή δημόσια χρηματοδότηση με βάση την πράσινη ανάπτυξη και την κλιματική πολιτική και επίκεντρο την ανάπτυξη της καινοτομίας μέσω της ψηφιοποίησης. Είναι ακόμη πολύ σημαντικό να καταλήξουμε σε ισχυρό δημόσιο προϋπολογισμό, με πραγματικό χρήμα στην οικονομία και όχι μόνο μόχλευση κεφαλαίων για την εξυπηρέτηση των τραπεζών και λίγων μονοπωλιακών ομίλων».

Τόνισε πως, σε εθνικό επίπεδο, το σχέδιο ανάκαμψης και η αναπτυξιακή πολιτική πρέπει να βασίζεται σε τρεις (3) κεντρικούς άξονες:

-Πραγματική χρηματοδότηση και για τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις

-Καμία σύνδεση της όποιας χρηματοδότησης με μέτρα λιτότητας και απολύσεις

-Άμεση ενεργοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με συγκεκριμένο και συγκροτημένο αναπτυξιακό σχέδιο

«Ανησυχούμε ότι η έκθεση της "Επιτροπής Πισσαρίδη" θα μάς επιστρέψει σε λογικές και πολιτικές της περιόδου 2010-2012, με συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, "το θάνατο του εμποράκου", σε λογικές των τραπεζών, απολύσεων και μείωσης μισθών. Σε αντίθεση, πρέπει να έχουμε, τα επόμενα ένα με τρία χρόνια άμεσα, απτά αποτελέσματα και επενδύσεις ως απόρροια του Ταμείου Ανάκαμψης, με νέα επιχειρηματικότητα και νέες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Τώρα ο ιδιωτικός τομέας καλείται να δείξει τα αντανακλαστικά του, με οικονομία του πραγματικού προϊόντος. Στη σημερινή συγκυρία, πρέπει ακόμη, η πολιτική ηγεσία να αποδείξει ότι "μάθαμε" ως χώρα από τα Μνημόνια και τη χρεωκοπία και να μη γυρίσουμε, σε καμία περίπτωση, στις ακραίες λογικές 2010-2012, όπως ακούμε και διαβάζουμε ότι θέλουν τα "νεοφιλελεύθερα παπαγαλάκια"».

«Τα μέχρι σήμερα δείγματα άσκησης πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ για τη στήριξη της οικονομίας δεν είναι ενθαρρυντικά σε σχέση με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο άμεσο μέλλον. Αυτό είναι και το σημείο που θα κριθεί η κυβέρνηση καθώς, "παρέλαβε", από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δύο σημαντικές προϋποθέσεις. Χαμηλό δανεισμό και ένα ισχυρό δημοσιονομικό "μαξιλάρι"», είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε τέλος ότι η κοινωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ και όλες οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις πρέπει να πιέσουν την κυβέρνηση και τον κύριο Μητσοτάκη να μη αποδεχτεί όρους και μέτρα λιτότητας, με λίγα λόγια νέα Μνημόνια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)