to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:11 | 06.07.2021

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Τακτοποίηση γαλάζιων παιδιών, απαξίωση και ξεπούλημα το σχέδιο της ΝΔ για τον ΔΕΔΔΗΕ

O Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Βουλή, κατά τη συζήτηση γραπτής ερώτησης για τον ΔΕΔΔΗΕ τόνισε ότι υπάρχει «ανεπάρκεια στην αξιολόγηση και αντιμετώπιση κινδύνων, ανεπάρκεια στην προετοιμασία του φορέα, ανεπάρκεια όχι μόνο για μια ακραία κακοκαιρία αλλά και για την πραγματοποίηση συμβατικών ελέγχων»


«Η κακοκαιρία «Μήδεια» τον Φεβρουάριο, που έπληξε σφοδρά και την Αττική, ανέδειξε την πολιτική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας να αποδομήσει και να απαξιώσει τον Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ). Μόνος σας στόχος ήταν να τακτοποιήσετε γαλάζια παιδιά με παχυλούς μισθούς και να προχωρήσετε στη σχεδιαζόμενη εκχώρηση του 49% του Διαχειριστή σε ιδιώτες. Δυστυχώς η «Μήδεια» ανέδειξε όμως και τη σοβαρή ανεπάρκεια της καλοπληρωμένης διοίκησης της ΔΕΔΔΗΕ, που τοποθέτησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ανεπάρκεια στην αξιολόγηση και αντιμετώπιση κινδύνων, ανεπάρκεια στην προετοιμασία του φορέα, ανεπάρκεια όχι μόνο για μια ακραία κακοκαιρία αλλά και για την πραγματοποίηση συμβατικών ελέγχων», σημείωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Βουλή, κατά τη συζήτηση γραπτής ερώτησης για τον ΔΕΔΔΗΕ που μετατράπηκε σε επίκαιρη λόγω μη απάντησης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Ο Σ.Φάμελλος σχολίασε την επιλογή του Υπουργού ΠΕΝ να μην απαντήσει στη γραπτή ερώτηση, η οποία ζητούσε αναλυτικά όλα τα πεπραγμένα του ΔΕΔΔΗΕ πριν και κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Μήδεια. Σχολίασε ότι αυτή είναι επιλογή του Υπουργείου για να μην αποκαλυφθεί η ανεπάρκεια και δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα επανέλθει και στο θέμα της «Μήδειας» αλλά και γενικά στα πεπραγμένα της διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ εφόσον εκκρεμούν και ζητήματα στη Βουλή για υπερκοστολογημένες και αδιαφανείς προμήθειες υγειονομικού υλικού «Για αυτό το λόγο, θα επανέλθουμε για το πιγνκ πονγκ ευθυνών για την αποτυχία διαχείρισης της κακοκαιρίας «Μήδεια», για το σχέδιο εκχώρησης του ΔΕΔΔΗΕ, για τα γαλάζια στελέχη ακόμη και σε Διευθυντικές θέσεις χωρίς υφιστάμενους, χωρίς προσωπικό, ακόμη και για τις υπερκοστολογήσεις και σκανδαλώδεις προμήθειες υγειονομικού υλικού», τόνισε.

«Ακόμα και ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε ενοχλημένος από το πινγκ πονγκ ευθυνών μεταξύ των Υπουργών, όταν περί τα 200.000 νοικοκυριά είχαν μείνει χωρίς ρεύμα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ, έως και για εβδομήντα δύο (72) ώρες στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας, με θύμα ακόμη και τον Υπουργό ΠΕΝ, Κ. Σκρέκα. Η «Μήδεια» αποκάλυψε και την επιχειρησιακή ανεπάρκεια της «γαλάζιας» Διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ ούτε σήμερα μάς απαντάτε εάν διενεργήθηκε έλεγχος και εάν έχουν αποδοθεί ή θα αποδοθούν ευθύνες για την ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών. Δεν έχετε εικόνα ούτε και σήμερα για τους ελέγχους στο δίκτυο, τα κλαδέματα και τις εργολαβίες καθαρισμού και υλοτόμησης, που έπρεπε να γίνουν εδώ και ενάμιση χρόνο για να μην υπάρξει το πρόβλημα στη Μήδεια. Ακόμα και οι δηλώσεις της διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ για τη διαθεσιμότητα προσωπικού και συνεργείων στη Μήδεια στα βόρεια προάστια της Αττικής διαψεύστηκαν. Εμείς λοιπόν σας ζητήσαμε απολογισμό και αξιολόγηση της διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ στην αντιμετώπιση της «Μήδειας» και εσείς δεν μας έχετε φέρει ούτε ένα στοιχείο».

Στα επιχειρήματα του Υπουργού, κ.Σκρέκα, ότι η επιτυχία της κυβέρνησης φαίνεται από τα κέρδη της ΔΕΗ στο χρηματιστήριο, ο Σ.Φάμελλος ξεκαθάρισε «η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής δεν μπορούν να κρίνονται μέσω του Χρηματιστηρίου αλλά από το εάν, στην περίπτωση της ΔΕΗ, οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, απολαμβάνουν χαμηλό κόστος ηλεκτρισμού σε αντίθεση με τα ρεκόρ ακρίβειας επί ΝΔ και εάν ο Διαχειριστής (ΔΕΔΔΗΕ) διασφαλίζει την αδιάλειπτη τροφοδοσία ρεύματος. Σε κανένα από αυτούς τους στόχους δεν τα έχετε καταφέρει. Έχετε πετύχει υπερβολικές αυξήσεις με την ανάληψη των καθηκόντων του κου Χατζηδάκη, έχετε επιτρέψει την αισχροκέρδεια και το μόνο που πέτυχαν τα γαλάζια στελέχη στη ΔΕΗ είναι να δίνουν στον εαυτό τους bonus και υπερ-bonus και έχετε καταφέρει να δημιουργήσετε καρτέλ στην αγορά ηλεκτρισμού που μεταφέρει μόνο αυξήσεις στους πολίτες. Υπενθύμισε ακόμη ότι η τιμή ηλεκτρισμού δεν αυξήθηκε καθόλου επί ΣΥΡΙΖΑ, την περίοδο 2015-2019, αλλά αντιθέτως μειώθηκε μεσοσταθμικά κατά 12%.»

«Όσον αφορά το ΔΕΔΔΗΕ, η απόδοσή του μετριέται από τις 200.000 συνδέσεις που κόπηκαν στη Μήδεια, από τις 72 ώρες που έμειναν χιλιάδες νοικοκυριά και καταναλωτές χωρίς ρεύμα και από τα πάνω από 1.500 δέντρα που κόπηκαν γιατί δεν υπήρχε πρόβλεψη, προετοιμασία και καθαρισμός του δικτύου από το ΔΕΔΔΗΕ. Αυτά είναι τα πραγματικά δεδομένα. Αντίθετα, και αντί να κάνει όλα αυτά που έπρεπε ο ΔΕΔΔΗΕ, έχει προχωρήσει σε προσλήψεις 11 διευθυντών, γαλάζιων παιδιών, με πολύ παχυλούς μισθούς, κάποιοι διευθυντές χωρίς καν υφιστάμενους, ενώ ταυτόχρονα εξελίσσεται και ο διαγωνισμός για την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ. Αυτό είναι το σχέδιό σας, ρουσφέτια, απαξίωση και ξεπούλημα του δικτύου μέσης και χαμηλής ​τάσης της χώρας μας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)