«Είχατε συνθήκες κράτησης που είχαν 11 καταδικαστικές αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου» υποστήριξε προσάπτοντας «αντιδημοκρατική και αντιευρωπαϊκή λειτουργία» στη Ν.Δ. «που έχει ισχυρά φοβικές φωνές σαν του κ. Γεωργιάδη».

 

Τα κλειστά κέντρα κράτησης τύπου Αμυγδαλέζας που υπερασπίζεται απέφεραν 11 καταδικαστικές αποφάσεις στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, εις βάρος της χώρας. Υπεραμύνθηκε της πολιτικής της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης για το προσφυγικό τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είπε η πρώτη που είπε, ότι οι πρόσφυγες χρήζουν προστασίας και τώρα όλη η Ευρώπη είναι μαζί με αυτό» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην Ειδομένη υπογράμμισε ότι πρέπει να αποφορτιστεί. «Δεν θέλουμε να πουλάμε πόνο και εξαθλίωση στην Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι η μετακίνηση των προσφύγων δεν μπορεί να γίνει με εξαναγκασμό, αλλά με τη διαδικασία της πειθούς. Θέλουμε να τους πείσουμε ότι είναι υπέρ τους να πάνε σε άλλες δομές που έχουν δημιουργηθεί, υποστήριξε.

Για τη δήλωση του κ. Τουσκ απάντησε ότι είναι προφανές με βάση τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, αλλά και τις κ. Μέρκελ ότι δεν υπάρχει απόφαση της Ευρώπης για κλειστά σύνορα. Πρόκειται για μια προσωπική τοποθέτηση που δεν έχει καμία σχέση με τις θεσμικές τοποθετήσεις της Ε.Ε. είπε και πρόσθεσε: «αναρωτιέμαι αν είναι μια επικοινωνία, ως προς το εσωτερικό του, ή γειτονικό του ακροατήριο για να τακτοποιήσει πολιτικές συγγένειες».

Κατερίνα Μπρέγιαννη