to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:42 | 26.07.2016

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Στοχεύουμε σε μία δίκαιη ανάπτυξη για όλους

Στην αναπτυξιακή αξία του προς ψήφιση νομοσχεδίου σχετικά με τις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων επικέντρωσε την ομιλία του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, στην Ολομέλεια της Βουλής, επισημαίνοντας ότι το εν λόγω νομοσχέδιο "εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της ενεργειακής πολιτικής της χώρας μας, η οποία έχει αποκτήσει νέα διάσταση και νέους στόχους επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Οικολόγων Πράσινων", με δεδομένο ότι "έχει αναδείξει την ενεργειακή πολιτική ως βασικό εργαλείο της αναπτυξιακής πολιτικής και της ενίσχυσης της γεωπολιτικής μας θέσης".


Και πρόσθεσε: "Όλα αυτά έχουν γίνει αντιληπτά και στο διεθνές επίπεδο, και από τις συναντήσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού με τους ηγέτες μεγάλων χωρών, αλλά και από το συνδυασμό μεγάλων αναπτυξιακών και ενεργειακών έργων που ξεκινούν. Έργων που δεν είναι στην ατζέντα μιας χώρας που υποκλίνεται στα μνημόνια και στον οικονομισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά χαρακτηρίζουν μια χώρα που αποτελεί στοιχείο σταθερότητας, δημοκρατίας και βασικό παράγοντα ανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο".

Επιπλέον, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο "καλύπτει ένα σημαντικό κενό της νομοθεσίας, διότι θεσμοθετείται το πλέον υψηλό επίπεδο προστασίας και πρόληψης ατυχημάτων, όσον αφορά στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων". Συνεπώς, "η αδειοδότηση για παρόμοιες εργασίες θα εξετάζει την τεχνική και οικονομική δυνατότητα του υποψήφιου αλλά και την ικανότητά του να αντιμετωπίσει πιθανό ατύχημα, καλύπτοντας την οποιαδήποτε επίπτωση. Η πρόληψη είναι το σημαντικότερο βήμα, αλλά προβλέπεται και αποκατάσταση εκ μέρους των διαχειριστών πιθανής οικονομικής ή περιβαλλοντικής ζημίας στο οικοσύστημα ή την οικονομική ζώνη της περιοχής".

Ως προς το ζήτημα της τροπολογίας σχετικά με τη ΔΕΣΦΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι "ο εθνικός διαχειριστής του δικτύου Φυσικού Αερίου είναι σε δρομολογημένη ιδιωτικοποίηση, η οποία όμως επηρεάζει το τέλος χρήσης του δικτύου. Από τον κανονισμό διαμόρφωσης τιμών προκύπτει ένα λάθος που μπορεί να αυξήσει τα τέλη δικτύου έως 68%, κάτι που θα κατέληγε χωρίς την τροπολογία, στην αύξηση του κόστους ενέργειας σε κατοικία και μεταποίηση μέχρι και 7%. Επιπλέον από την λεγόμενη ανακτήσιμη διαφορά ο νέος ιδιοκτήτης θα ωφελούνταν σε απόλυτα ποσά περισσότερα από ότι θα κατέθετε σε τίμημα, εις βάρος του δημόσιου προϋπολογισμού. Είναι ένα πρόβλημα που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση, πριν ακόμα και από την προκήρυξη του διαγωνισμού. Εμείς, αναλάβαμε την ευθύνη να προστατεύσουμε εκ των υστέρων το δημόσιο συμφέρον αλλά και το συμφέρον των επιχειρήσεων, διότι πολύ απλά, κάποιοι ούτε το προέβλεψαν, ούτε το προστάτευσαν. Περιμένουμε να πάρουν θέση σε ένα πολύ ευαίσθητο θέμα".

"Για εμάς είναι ξεκάθαρο, ότι στην παραγωγική ανασυγκρότηση, το κράτος πρέπει να έχει τα εργαλεία του για να μπορεί να διαχειρίζεται τις τιμές της παραγωγής, την κατεύθυνσή της και να προστατεύει τους αδύναμους", είπε χαρακτηριστικά ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος.

Σχετικά δε με το θέμα των ενεργειακών επιθεωρητών, ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε ότι "η διεύρυνση των επαγγελματικών δικαιωμάτων στους ενεργειακούς επιθεωρητές δεν διώχνει κόσμο στο εξωτερικό, αντίθετα καλεί κόσμο απ' έξω που έχει ικανότητες. Πώς γίνεται όμως αυτοί οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να υπογράφουν την ενεργειακή μελέτη ενός ακινήτου να μην μπορούν να υπογράψουν και να πιστοποιήσουν την εφαρμογή της;".

Και ολοκληρώνοντας την ομιλία του, είπε: "Υποστηρίζουμε τη δίκαιη ανάπτυξη, το αποτελεσματικό κράτος, την εξωστρέφεια, την καινοτομία και την αξιοποίηση του δυναμικού της χώρας. Να πάρει εμπρός η παραγωγική μηχανή της χώρας προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, αυτή της δίκαιης ανάπτυξης για όλους. Παρά το συμβιβασμό της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού δεν υλοποιούμε το ίδιο σχέδιο με την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Δεν είμαστε ίδιοι".

"Διεκδικούμε και επιτυγχάνουμε καλύτερους όρους για την Ελλάδα και για την κοινωνία, δεν ξεπουλάμε, όπως γινόταν πριν. Στην περίπτωση του ΕΣΠΑ 2007-2013 υπερκαλύψαμε τα λάθη, τα πελατειακά κριτήρια και τα ελλείμματα του δικομματισμού και θα πετύχουμε κάλυψη 113,6 %. Στο νέο ΕΣΠΑ είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη, έχουμε ήδη ανοίξει προσκλήσεις στο 50% των μέτρων, με απλοποίηση των διαδικασιών, χωρίς μεσάζοντες με πραγματικές θέσεις εργασίας και αδιάβλητες διαδικασίες. Παράδειγμα της διεκδίκησής μας είναι η σύμβαση του Ελληνικού, όπου κερδίσαμε σε μια δεδομένη σύμβαση να ενισχύσουμε το αντάλλαγμα σε δημόσια έργα κατά 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, να μειώσουμε τη δόμηση κατά 25% και να ενισχύσουμε το πράσινο, να εξασφαλίσουμε την κατά προτεραιότητα κατασκευή του πάρκου, αλλά και ελεύθερη και ενιαία πρόσβαση στην παραλία. Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι είμαστε εντελώς διαφορετικοί σε όλα τα επίπεδα άσκησης πολιτικής και υπερασπιζόμαστε, πάνω από όλα, τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών". 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)