to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σ. Φάμελλος στο left.gr: Σχέδιο αυξήσεων και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ (βίντεο)

Στο left.gr ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος μιλά για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και για τα σχέδια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να ιδιωτικοποιήσει την παραγωγή και διανομή ενέργειας της χώρας μας.


Πριν από κάποιες μέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι οι αυξήσεις στη ΔΕΗ θα είναι «μόλις 2,5 ευρώ το μήνα». Η απάντηση του Σωκράτη Φάμελλου είναι κατηγορηματική:

«Όχι αυτό δεν είναι αληθές. Οι αυξήσεις στο μέσο λογαριασμό θα κυμαίνονται από 15-20%. Ο καταναλωτής που είχε 119 ευρώ κόστος στο τετράμηνο, τώρα θα έχει μια αύξηση περίπου 20 ευρώ. Ο καταναλωτής που είχε 260 ευρώ κόστος στο τετράμηνο  η αύξηση θα είναι περίπου 60 ευρώ. Όπως καταλαβαίνεται δεν πρόκειται για 2,5 ευρώ που λέει ο κύριος Χατζηδάκης.

Στους επαγγελματίες οι αυξήσεις αυτές θα είναι πολύ μεγαλύτερες. Σε αυτούς, είτε έχουν ένα στεγνοκαθαριστήριο, είτε ένα αρτοπωλείο, είτε ένα γραφείο, είτε ενοικιαζόμενα δωμάτια, η αύξηση θα υπερβαίνει το 15% και, σε κάποιες περιπτώσεις, πολύ μεγαλύτερες».

Στην αναφορά μας ότι ο κύριος Χατζηδάκης  ισχυρίζεται ότι ορκωτός ελεγκτής έχει πει ότι η ΔΕΗ θα αντιμετωπίσει πρόβλημα βιωσιμότητας τους επόμενους μήνες, ο Σωκράτης Φάμελλος είναι εξαιρετικά αναλυτικός ως προς τα προβλήματα της επιχείρησης:

«Η ανάγκη ταμιακής ρευστότητας της ΔΕΗ είναι 300 εκατομμύρια. Ο κύριος Χατζηδάκης συσχετίζει ανόμοια πράγματα για να διογκώσει το πρόβλημα. Πράγματι, η λογιστική ζημία της εταιρίας ανήλθε το 2018 στα 900 εκατομμύρια. Όμως ζημίες εκατοντάδων εκατομμυρίων είχε η ΔΕΗ και το 2008 και το 2013-14. Η ουσία των σημερινών λογιστικών ζημιών της ΔΕΗ είναι ότι έχει εγγράψει προβλεπόμενο κόστος 500 εκατομμυρίων ευρώ για πιθανά έξοδα του 2019-20. Π.χ., αν πουληθούν λιγνιτικές μονάδες θα είναι ζημία στα πάγιά της. Ή αν υπάρξει εθελούσια αποχώρηση εργαζομένων. Όλα αυτά είναι λογιστικά έξοδα, όχι πραγματικά.

Υπάρχει πρόβλημα για τη ΔΕΗ, δεν το υποτιμούμε. Αλλά θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Μόνο μέσω της τιτλοποίησης οφειλών και με μέτρα κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών, η ΔΕΗ θα μπορούσε να εισπράξει, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, γύρω στα 400 εκατομμύρια. Άλλη λύση είναι να δώσει το κράτος τα 200 εκατομμύρια που χρωστά στην εταιρία».

- Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να αντιμετωπίσει το ταμιακό πρόβλημα της ΔΕΗ, μιας και είναι χρόνιο;

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε εξοικονομήσει πόρους για τη ΔΕΗ. Μείωση του ΦΠΑ  στην ενέργεια που απέφερε περίπου 200-300 εκατομμύρια και τον πλεονασματικό λογαριασμό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δηλαδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε 500 εκατομμύρια ευρώ»

- Ποιος είναι λοιπόν ο στόχος της κυβέρνησης με τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ σε καταναλωτές και επαγγελματίες;

«Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξήσουν τα ταμιακά διαθέσιμα της ΔΕΗ για να την κάνουν πιο ελκυστικοί σε επενδυτές. Να την ιδιωτικοποιήσουν δηλαδή. Αυτός είναι ο ξεκάθαρος στόχος τους».

Ο κύριος Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στην Καθημερινή χαρακτήρισε τη ΔΕΗ «ωρολογιακή βόμβα που μας κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ». Τόνισε την ευθύνη του τρίτου μνημονίου δηλώνοντας ότι «το θέμα ξεκίνησε με την συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 με την Κομισιόν, να πέσει το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά από το 90% στο 50%. Και μάλιστα έναντι μηδενικού οικονομικού ανταλλάγματος». Προσθέτοντας ότι μέσω δημοπρασιών, τις λεγόμενες ΝΟΜΕ, «η ΔΕΗ ξεκίνησε να πουλάει ρεύμα κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές της, με αποτέλεσμα να έχει χάσει αθροιστικά πάνω από 600 εκατ. ευρώ». Σε αυτά η απάντηση του Σωκράτη Φάμελλου είναι:

«Η συμφωνία για τις ΝΟΜΕ έγινε το 2013-14 [επί κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ] έτσι ώστε η ΔΕΗ να πουλά κάτω του κόστους ρεύμα σε ιδιώτες παρόχους, και δεύτερον στο νόμο για τη μικρή ΔΕΗ [το σχέδιο για διάσπαση της ΔΕΗ στα δυο και μετά την ιδιωτικοποίηση]. Οι τότε κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επέλεξαν να υπάρχει 60% αύξηση στην τιμή του ρεύματος, παράλληλη πόλωση υδροηλεκτρικών και παγίων της ΔΕΗ.

Εμείς, αντίθετα, καταργήσαμε το νόμο για τη μικρή ΔΕΗ. Παρέμεινε σε δημόσιο έλεγχο το δίκτυο ενέργειας, πράγμα που ήταν μια μεγάλη επιτυχία των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης δεν δόθηκε το 50% στους ιδιώτες. Η ΔΕΗ κατέχει το 75% της αγοράς σήμερα είναι ο ισχυρότερος παίχτης και στην παραγωγή και στην παροχή ρεύματος».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)