to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:52 | 18.05.2021

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Στη μάχη για το κλίμα οφείλουμε «κανείς να μην μείνει πίσω»

Σε σημερινή του συνέντευξη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM100 ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Σωκράτης Φάμελλος, αναφέρθηκε εκτεταμένα στη διαχείριση της πανδημίας και στη συζήτηση που αρχίζει σήμερα στη Βουλή για τον Κλιματικό Νόμο.


Ο Σωκράτης Φάμελλος και για τα δύο ζητήματα επεσήμανε ότι το βασικό καθήκον της πολιτείας και της πολιτικής σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα της ζωής και της παγκόσμιας κοινωνίας είναι «Κανείς να μη μείνει πίσω» αλλά να αμβλύνονται οι ανισότητες και να στηρίζονται οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Σχετικά με τα ζητήματα της πανδημίας ανέφερε: «Ενώ, στην πρώτη φάση της πανδημίας, υπήρχε ομοφωνία του επιστημονικού και πολιτικού κόσμου με ικανοποιητικά αποτελέσματα για την πορεία της χώρας, στη συνέχεια η κυβέρνηση απομακρύνθηκε από τις προτάσεις της επιστήμης σε όλα τα ζητήματα, από τη στελέχωση του ΕΣΥ και τα ζητήματα διαχείρισης του εμβολιασμού μέχρι τα ζητήματα των πρωτοκόλλων λειτουργίας της αγοράς, του τουρισμού, των σχολείων, κλπ. Μεγάλες αποτυχίες και καθυστερήσεις σημειώνονται, υποστήριξε, στο πρόγραμμα των εμβολιασμών, όπου αντί να έχουμε 2 εκατομμύρια εμβολιασμένους πολίτες στα τέλη Μαρτίου, είχαμε μόλις 700.000. Οι ίδιες αστοχίες έγιναν όταν ανακοίνωσε η κυβέρνηση το πρόγραμμα εμβολιασμού για τα νησιά, που τυπικά ξεκίνησε πριν 3 μήνες από την Ικαρία αλλά τελικά ανακοινώθηκε αυτή τη βδομάδα και ενώ σε Κέρκυρα, Μύκονο, Ρόδο και Κρήτη είμαστε πολύ καθυστερημένοι. Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στα συνεχή λάθη που έγιναν με το άνοιγμα και κλείσιμο των σχολείων, με τις μάσκες, με τις λαϊκές, με το click away, κλπ., ενισχύοντας την απόσταση της κυβέρνησης από τις επιστημονικές οδηγίες».

«Οι ίδιες αστοχίες έγιναν όταν ανακοίνωσε η κυβέρνηση το πρόγραμμα εμβολιασμού για τα νησιά, που τυπικά ξεκίνησε πριν 3 μήνες από την Ικαρία αλλά τελικά ανακοινώθηκε αυτή τη βδομάδα και ενώ σε Κέρκυρα, Μύκονο, Ρόδο και Κρήτη είμαστε πολύ καθυστερημένοι».

Ο κ.Φάμελλος στάθηκε στο γεγονός πως η αναποφασιστικότητα της κυβέρνησης και η έλλειψη ενιαίας και ολοκληρωμένης πολιτικής φαίνεται καθημερινά σε κάθε έκφανση του δημόσιου βίου. Απαράδεκτο, από την πλευρά της κυβέρνηση, είναι πως ενώ είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος των εργαζομένων στα εμπορικά καταστήματα με δύο tests την εβδομάδα, η πολιτεία δίνει δωρεάν μόνο το ένα. Το ίδιο συμβαίνει και με τον αριθμό των self-tests που θα γίνονται στα σχολεία, καθώς, ενώ αρχικά η κυβέρνηση αποφάσισε δύο ελέγχους των μαθητών και μαθητριών την εβδομάδα, τώρα ισχυρίζεται ως αρκεί ένας. Αυτή όμως η ασυνέπεια δεν μένει απαρατήρητη από την κοινωνία και δημιουργεί συνολικά αναξιοπιστία έναντι των θεσμών και της πολιτείας.

Για τον κλιματικό νόμο

Σχετικά με τη συζήτηση για τον νέο κλιματικό νόμο στη Βουλή, ο Σ. Φάμελλος έθεσε την πρόταση πως θα πρέπει «ο προϋπολογισμός της χώρας μας να συντάσσεται με βάση το κλιματικό αποτύπωμα, δηλαδή τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και διοξειδίου του άνθρακα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε έργα και υποδομές που αυξάνουν το ανθρακικό αποτύπωμα. Οφείλουμε να αλλάξουμε το ενεργειακό μοντέλο προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να μειώσουμε τις απώλειες ενέργειας με έργα εξοικονόμησης κυρίως στα κτίρια και να αλλάξουμε και το μοντέλο των μεταφορών». Ιδιαίτερα για το τελευταίο, τόνισε πως «αν εφαρμοστεί στη Θεσσαλονίκη ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης της ηλεκτροκίνησης με απόσυρση για όλες τις επαγγελματικές μεταφορές, ταξί, λεωφορεία, επαγγελματικές μεταφορές, τουρισμός, βανάκια, θα βοηθήσει και το σύνολο των επαγγελματιών και εμπόρων αλλά και θα αλλάξει το περιβάλλον της Θεσσαλονίκης, ώστε να γλιτώσουμε την καταδίκη από το ευρωπαϊκό δικαστήριο, από το οποίο έχουμε ήδη καταγγελία για υπέρβαση των οδηγιών περί ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη.

Επεσήμανε πως το πιο επιτυχημένο ευρωπαϊκό μοντέλο για την αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου είναι εκείνο των ενεργειακών κοινοτήτων, εγχείρημα που είχε στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση και αποτελεί και αντικείμενο στήριξης από ειδική ευρωπαϊκή οδηγία. Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να χρηματοδοτηθούν οι ενεργειακές κοινότητες, οι συνεταιρισμοί παραγωγών ενέργειας δηλαδή, και να υπάρχει αυτόνομη τοπική παραγωγή ενέργειας, με χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές και με τη σύμφωνη γνώμη της κοινωνίας για την χωροθέτηση των μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Για να προχωρήσει αυτή η αναγκαία επιλογή πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση, που δε δείχνει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση, αλλά και ο χωροταξικός σχεδιασμός για την επιλογή των κατάλληλων χώρων για τις ΑΠΕ. Δεν μπορεί να συνεχίσουμε με αυτή την άναρχη και αδιέξοδη λογική χωροθετήσεων που δημιούργησε ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος Μητσοτάκη-Χατζηδάκη».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)