to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:13 | 20.05.2021

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Σοβαρές καθυστερήσεις στην κυκλική οικονομία και τη στήριξη της πράσινης επιχειρηματικότητας

Στην διαδικτυακή απονομή των βραβείων για το Περιβάλλον του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος συμμετείχε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Σ. Φάμελλος - «Οι τεχνολογίες που στηρίζονται στο περιβάλλον, ο ολιστικός εκσυγχρονισμός και μετασχηματισμός της παραγωγής και η χρηματοδότηση από την Πολιτεία μίας ανάκαμψης με κυκλική πράσινη και καινοτόμο κατεύθυνση είναι αναγκαιότητες», δήλωσε χαρακτηριστικά


«Οφείλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια στην επιχειρηματικότητα που μέσα στην πανδημία, με αυτό το μεγάλο πλήγμα που έχει δεχθεί η παγκόσμια οικονομία, σχεδιάζει προϊόντα και παράγει με πράσινες τεχνολογίες και με καινοτομία. Η στήριξη της πολιτείας σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να είναι το μήνυμά μας απέναντι στους ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας, μαζί με την ουσιαστική και πραγματική μας στήριξη στην πράσινη επιχειρηματικότητα και τον πράσινο μετασχηματισμό», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διαδικτυακή απονομή των Βραβείων για το Περιβάλλον που διοργάνωσε εχθές ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ).

Ο Σ.Φάμελλος σημείωσε ότι το 2018 εγκρίθηκε θεσμικά η Εθνική Στρατηγική για την Κυκλική Οικονομία, η οποία στη συνέχεια, στο Φόρουμ Κυκλικής Οικονομίας, το 2019 είχε την καθολική αποδοχή όλων των φορέων και της επιχειρηματικής κοινότητας. «Είναι λυπηρό για μένα, δύο χρόνια μετά, να διαπιστώνω ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις, και ότι τίθεται σε διαβούλευση ένα Εθνικό Σχέδιο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με περίπου το ίδιο περιεχόμενο. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρξε πρόοδος τόσον καιρό, και ότι μένουμε πίσω, ενώ το 2018/2019 είχαμε ήδη κάνει βήματα που μας είχαν καταστήσει από τους πρωτοπόρους στην Ευρώπη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια για να ενισχυθούν η πράσινη επιχειρηματικότητα και ο πράσινος μετασχηματισμός και να δοθούν περαιτέρω οικονομικά κίνητρα και μέσω ΕΠΑνΕΚ, αλλά και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, καθώς η ανάπτυξη της παραγωγικής βάσης στην Ελλάδα που να στηρίζεται στην κυκλική οικονομία και στην αξιοποίηση των δευτερογενών υλικών είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα. «Οι τεχνολογίες που στηρίζονται στο περιβάλλον, ο ολιστικός εκσυγχρονισμός και μετασχηματισμός της παραγωγής, αλλά και η χρηματοδότηση από την Πολιτεία μίας ανάκαμψης με κυκλική πράσινη και καινοτόμο κατεύθυνση είναι αναγκαιότητες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σ.Φάμελλος, και αυτό σήμερα δεν συμβαίνει καθώς η πρόταση που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Κυβέρνηση για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν περιλαμβάνει έργα στον τομέα της κυκλικής οικονομίας.

«Η δική μας διεκδίκηση είναι για περισσότερη πράσινη επιχειρηματικότητα, για περισσότερες και ουσιαστικότερες χρηματοδοτήσεις, αλλά και για ενημέρωση για όλα τα οικονομικά εργαλεία που είναι διαθέσιμα στην επιχειρηματικότητα, μιας και στον τομέα της διαφάνειας επισημαίνουμε επίσης ελλείψεις. Η κυβέρνηση κρατάει κρυφά τα χαρτιά της για το ταμείο Ανάκαμψης και η επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα η πράσινη, η οικολογική, πρέπει να έχει και πληροφόρηση, να συμμετέχει στο διάλογο, να έχει ισότιμη πρόσβαση στις χρηματοδοτήσεις και η μετάβαση αυτή να αφορά όλη την παραγωγική βάση της χώρας και τη διεύρυνσή της. Οφείλουμε όλοι μαζί να πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Σ.Φάμελλος, κλείνοντας την τοποθέτησή του.​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)