to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:52 | 28.08.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Σήμερα περιορισμός της φωτιάς, αύριο δορυφορική οριοθέτηση για αναδάσωση - Μπλόκο στο κυνήγι και τη βόσκηση

Υπογράφεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος η ΥΑ με οδηγίες για άμεση κήρυξη κάθε περιοχής που κάηξε ως αναδασωτέας, με χρήση δορυφόρων, ουσιαστικά εντός ημέρας, ενώ σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ θα υπάρχει πλήρης επίβλεψη ώστε να μην επιτευχθούν αλλαγές χρήσης γης, τόνισε ο αρμόδιος υπουργός Σωκράτης Φάμελλος. Ειδική μέριμνα για την βόσκηση και το κυνήγι σε καμένες περιοχές.


Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στη Ζάκυνθο που βρίσκεται και πάλι σε κλοιό πυρκαγιών, σημειώνοντας ότι «αυτό το Καλοκαίρι στη Ζάκυνθο καταγράφηκαν ως τώρα πάνω από 80 εστίες φωτιάς ... πολλές μέσα στη μέση της νύχτας, όχι από κλαδιά, χωματερές, αμέλεια. Επιβεβαιώνεται η ανθρωπογενής προέλευση ... δεν είναι απλή αμέλεια, επιβεβαιώνει την παρέμβαση ανθρώπων που επιβουλεύονται τη χρήση της γης, ή επιδιώκουν την αλλαγή χρήσης της», όπως εκτίμησε.

Ο κ. Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι «οι δασικοί χάρτες δεν θα καθυστερήσουν εξαιτίας πυρκαγιών ή εμπρησμών. Θα ολοκληρωθούν και μάλιστα στις περιοχές των δασικών χαρτών που είχαμε πυρκαγιά, θα υπάρχει αυτομάτως και κήρυξη των περιοχών που έχουν καεί ως αναδασωτέων ... είναι συνταγματική επιταγή». 

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη «σήμερα, υπογράφεται ΥΑ στο υπουργείο Περιβάλλοντος που δίνει οδηγίες για όλη την Ελλάδα για την άμεση κήρυξη μίας περιοχής ως αναδασωτέας με χρήση δορυφορικής πληροφορίας, ουσιαστικά ακόμη και της επόμενης ημέρας. «Αν σήμερα καταφέρουμε και περιορίσουμε τα μέτωπα στη Ζάκυνθο, θα έχουμε αύριο το δορυφορικό στίγμα για να οριοθετηθεί η περιοχή», τόνισε ο υπουργός.

Επίσης, στη συνέχεια, «θα υπάρχει επίβλεψη ώστε να μην τροποποιηθεί τον επόμενο μήνα οποιαδήποτε χρήση, σε συνεργασια και με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Αστυνομία, ώστε μέχρι την κήρυξη της περιοχής ως αναδασωτέας να μην έχει κανείς τη δυνατότητα να παρέμβει στις εκτάσεις αυτές», όπως είπε ο κ. Φάμελλος.

«Το υπόβαθμο των δασικών χαρτών θα χρησιμοποιηθεί και θα υπάρχει απαγόρευση βόσκησης και κυνηγιού σε αυτές τις περιοχές, για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει καμία τροποποίηση χρήσης γης που θα οφείλεται στην πυρκαγιά ... Για όλες τις περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές, οι Διευθύνσεις Αναδασώσεων και τα τοπικά Δασαρχεία θα εκπονήσουν μελέτες αντιδιαβρωτικές, για τον πλημμυρικό κίνδυνο του Χειμώνα, αλλά και αναδάσωσης, είτε φυσικής είτε τεχνητής», ξεκαθάρισε ο ίδιος.

Ακούστε στο Κόκκινο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)