to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:30 | 24.05.2021

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Σε κάθε της επιλογή η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποβαθμίζει τη Θεσσαλονίκη

«Η Θεσσαλονίκη είναι ξεχασμένη και υποβαθμισμένη στο πολιτικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας», επεσήμανε ο Σ. Φάμελλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


Την αιφνιδιαστική τροπολογία και τις αλλαγές που προωθεί για το Μουσείο Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης, συζήτησε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Status FM».

Σημείωσε ότι η τροπολογία εντάχθηκε σε εντελώς διαφορετικού περιεχομένου νομοσχέδιο και μπήκε στη Βουλή χωρίς διαβούλευση. Από την αλλαγή χωροθέτησης του μουσείου και την ανταλλαγή οικοπέδων ανάμεσα σε ΓΑΙΑΟΣΕ και στον Δήμο Θεσσαλονίκης προκύπτουν σοβαρά ζητήματα και προβληματισμοί. Τίθενται διάφορα ερωτήματα, ανάμεσά τους και ο προβληματισμός για την αλλαγή χρονοδιαγράμματος και την καθυστέρηση του έργου, καθώς δεν έχει απαντηθεί αν απαιτείται νέα στρατηγική μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, επεσήμανε ο Σ. Φάμελλος.

Ένα άλλο ερώτημα που ακόμη δεν έχει απαντηθεί από την κυβέρνηση, είναι αν αναφορικά με τα δύο προς ανταλλαγή οικόπεδα έχουν συνταχθεί οι εκτιμήσεις για την αξία τους και αξιολόγηση της αποζημίωσης που αξιώνει η ΓΑΙΑΟΣΕ, ανέφερε στη συνέχεια.

Ιδιαίτερος λόγος έγινε πως από την τροπολογία απαιτείται η ίδρυση ενός νέου φορέα του Μουσείου, ενώ υπάρχει ήδη νομικό πρόσωπο που εξαρχής συνέλαβε, προώθησε, σχεδίασε και φρόντισε για την χρηματοδότηση του Μουσείου Ολοκαυτώματος. Το δε υπάρχον νομικό πρόσωπο, στο οποίο προεδρεύει ο κ.Μπουτάρης και απαρτίζεται από διεθνείς προσωπικότητες του εβραϊκού κόσμος, δε συμφωνεί με το παρόν άρθρο της τροπολογίας και στην ουσία με την κατάργηση του Ιδρύματος Μουσείου Ολοκαυτώματος.

Επίσης, ιδιαίτερος σχολιασμός έγινε σχετικά με το ζήτημα των καθυστερήσεων του μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς, σύμφωνα με τον Σ. Φάμελλο, η κυβέρνηση καθυστερεί σκοπίμως και αδικαιολόγητα, ενώ με το χρονοδιάγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τώρα θα χρησιμοποιούνταν η βασική γραμμή και θα είχε ολοκληρωθεί η γραμμή της Καλαμαριάς. Ταυτόχρονα, έθιξε τη σπουδαιότητα των αρχαίων συνόλων που έχουν ανασκαφθεί στον σταθμό Βενιζέλου και τη στήριξη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για την ανάγκη διατήρησης και διάσωσής τους.

Τέλος, αναφορικά με τη Θεσσαλονίκη και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, ο Σ. Φάμελλος επεσήμανε πως δεν υπάρχει σχεδιασμός να μπει στο Ταμείο Ανάκαμψης κανένα έργο της πόλης, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ακυρώσει σημαντικά για την πόλη έργα, όπως το διαμετακομιστικό κέντρο στη Δυτική Θεσσαλονίκης, τη σύνδεση του σιδηρόδρομου με το λιμάνι, τη διαπλάτυνση και βελτίωση με service road και ηχοπετάσματα του δρόμου της Χαλκιδικής από τον Κόμβο της Περιφερειακής μέχρι την Καρδία, ενώ την ίδια στιγμή παρέδωσε την περιφερειακή οδό σε ιδιώτη. «Η Θεσσαλονίκη είναι ξεχασμένη και υποβαθμισμένη στο πολιτικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας» είπε κλείνοντας ο Σ. Φάμελλος.   ​

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)