to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σ. Φάμελλος: Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι οι δασικοί χάρτες, αλλά αυτά που αποκαλύπτουν οι δασικοί χάρτες

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κλήθηκε να απαντήσει σήμερα σε δύο επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με τα θέματα που έχουν ανακύψει με τους δασικούς χάρτες.


Η κυβέρνηση τόλμησε αυτό που δεν τόλμησαν για δεκαετίες όλες οι προηγούμενες, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, απαντώντας σχετικά με τα θέματα που έχουν ανακύψει με τους δασικούς χάρτες. 

Ο υπουργός που κλήθηκε να απαντήσει σήμερα σε δύο επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών για το θέμα αυτό, υπογράμμισε ότι «η επιλογή να προχωρήσει η Ελλάδα μπροστά, είναι για την κυβέρνηση μια μονοσήμαντη επιλογή». Για τα προβλήματα με την ανάρτηση των δασικών χαρτών ζήτησαν απαντήσεις οι βουλευτές, Αθανάσιος Δαβάκης (ΝΔ) και Βασίλης Κεγκέρογλου (Δημοκρατική Συμπαράταξη). 

«Η κυβέρνηση κλήθηκε και ανέλαβε την ευθύνη να υλοποιήσει κάτι που έχει νομοθετηθεί στη χώρα μας από το 1976 και καμία κυβέρνηση δεν είχε την τόλμη και την πολιτική βούληση να το υλοποιήσει», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος, σημειώνοντας ότι το πολιτικό σύστημα δεν τόλμησε να υλοποιήσει νόμους και το Σύνταγμα του 1975, να προστατεύσει το δάσος, να θέσει κανόνες, να αποτυπώσει νομιμότητα και κανονικότητα. 

«Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι οι δασικοί χάρτες. Είναι αυτά που αποκαλύπτουν οι δασικοί χάρτες, διότι έρχονται να επιλύσουν προβλήματα που δημιούργησε η μεταπολίτευση στη χώρα μας» είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και πρόσθεσε ότι «το χτύπημα στην πλάτη του Έλληνα αγρότη, ότι “μην ανησυχείς, δεν θα γίνουν οι δασικοί χάρτες” σήμαινε ότι δεν θα λυθεί το πρόβλημα της αγροτικής καλλιέργειας, δεν θα αποτυπωθεί η γη του, δεν θα εκσυγχρονιστεί η καλλιέργεια του». 

Ο κ. Φάμελλος είπε επίσης, ότι και αυτή ακόμη η πιθανή συνδιαλλαγή για την καθυστέρηση των δασικών χαρτών, οδήγησε σε μια χρεοκοπία του συστήματος, που είχε ως αποτέλεσμα το 2017 να μην γνωρίζουμε ακόμη ποια δάση έχει η Ελλάδα και να περιμένουμε τους ΟΤΑ να δώσουν τα όρια των οικισμών τους για να προστατευθεί η κατοικία. 

«Η δική μας επιλογή ήταν μονοσήμαντη. Η Ελλάδα προχωράει μπροστά. Δεν κοιτάει πίσω. Βλέπει αυτό που πρέπει να κάνει. Είναι ευρωπαϊκή υποχρέωση εδώ και πολλά χρόνια να έχουμε Κτηματολόγιο», είπε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στην αποκατάσταση της νομιμότητας και της κανονικότητας και να προχωρήσει και σε βελτιώσεις όπου χρειαστεί. 

Ο υπουργός επισήμανε ότι μειώθηκε το τέλος αντιρρήσεων κατά 80% για τις μικρές εκτάσεις και 60% - 70% για τις μεσαίες και ότι αυξήθηκε ο χρόνος αντιρρήσεων στις 105 ημέρες. Υπογράμμισε επίσης ότι με το νόμο του 2016 για τους δασικούς χάρτες προστατεύεται η κατοικία και η οργανωμένη ανθρωπογενής δραστηριότητα. Είπε ακόμη, ότι οι δασικές υπηρεσίες έχουν την ευθύνη της θεώρησης των χαρτών που οι μελετητές δημιουργούν και πρόσθεσε ότι υπάρχει και το ηλεκτρονικό εργαλείο της σελίδας του Κτηματολογίου, που μπορεί ο πολίτης από δορυφορική εικόνα να βλέπει τον χάρτη, να βλέπει το αγροτεμάχιό του και τον χαρακτηρισμό, χωρίς να χρειάζεται ειδικό και να πληρώνει συμβόλαια. 

Υπάρχει εξάλλου, όπως ανέφερε και υπουργική απόφαση για τα πρόδηλα λάθη, έτσι ώστε ατελώς να επιλύονται ζητήματα, που δημιουργούνται είτε λόγω θέματος της φωτοερμηνείας του παλιού χάρτη με τον καινούργιο, είτε λόγω θέματος ορίων, όπως για παράδειγμα ένας φυτοφράχτης μεταξύ δύο αγροτεμαχίων που έχει μετατοπιστεί κατά τρία μέτρα, είτε ένας ελαιώνας σε μεγάλη πλαγιά που έχει νέφωση και φαίνεται σαν δάσος. «Αυτά θα λυθούν χωρίς ευθύνη των πολιτών, είναι πρόδηλα λάθη και χωρίς κόστος και υποχρεούνται πλέον οι υπηρεσίες με αυτήν την υπουργική απόφαση, που θα βγει στην αρχή της επόμενης εβδομάδας, να επιλυθεί και αυτό», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)