to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:18 | 05.01.2016

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Προτείνουμε ένα δίκαιο, δημόσιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα

Η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, που θα τεθεί στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, «είναι καλύτερη από ότι περιμέναμε, αφού περιλαμβάνει την υπεράσπιση των συντάξεων και την διασφάλιση ενός δημόσιου, δίκαιου, αναλογικού και βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος, στοιχεία που δεν ήταν δεδομένα έως σήμερα»


 Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, που θα τεθεί στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, «είναι καλύτερη από ότι περιμέναμε, αφού περιλαμβάνει την υπεράσπιση των συντάξεων και την διασφάλιση ενός δημόσιου, δίκαιου, αναλογικού και βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος, στοιχεία που δεν ήταν δεδομένα έως σήμερα».  Υπενθύμισε δε, ότι πριν έναν χρόνο, «η υποχρέωση της χώρας να εφαρμόσει τον ν.3863/10 σήμαινε μείωση των συντάξεων, διακοπή του ΕΚΑΣ και ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ενώ τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων είχαν λαφυραγωγηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και οι συντάξεις τα επόμενα χρόνια δεν ήταν εξασφαλισμένες».

Παράλληλα, προσέθεσε ότι η «κυβέρνηση σεβόμενη τη δημοκρατία κατέθεσε τις προτάσεις της εγκαίρως, αρχικά στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στη συνέχεια ενημερώνοντας το σύνολο των πολιτικών κομμάτων και φυσικά την κοινωνία. Έτσι δίνεται ο απαραίτητος χρόνος για διάλογο και κατάθεση προτάσεων πριν διαμορφωθεί το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, αλλά και για διαμόρφωση μιας ευρείας συμμαχίας ενόψει της διαπραγμάτευσης».

Επιπλέον, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι  το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «δεν αμφισβητεί τα αποθεματικά των ταμείων και χαρακτηρίζεται από δίκαιη λογική αναλογικότητας». Για παράδειγμα, «οι εισφορές των επιστημόνων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των εμπόρων θα συνδέονται εφεξής με το πραγματικό εισόδημα», ενώ και στους αγρότες συζητείται κάτι ανάλογο, με χαμηλότερες εισφορές ανάλογες του πραγματικού εισοδήματος.

Ως προς τις επικουρικές συντάξεις, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι η υπεράσπιση των επικουρικών ταμείων αποτελεί επίσης στοιχείο της διαπραγμάτευσης. «Όταν κάποιος γνωρίζει ότι πριν από τρεις μήνες οι αναλογιστικές μελέτες έδειχναν πλήρως υποθηκευμένο το μέλλον των ασφαλιστικών ταμείων ενώ η σημερινή πρόταση υπερασπίζεται τις συντάξεις 2 εκατομμυρίων πολιτών, άρα και την αγοραστική τους δύναμη και τη λειτουργία της αγοράς, εθνικής και τοπικής, καταλαβαίνει την τεράστια προσπάθεια της κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν παρέλειψε βέβαια να τονίσει ότι η λύση του ασφαλιστικού συνδέεται με την εργασία, και επιπλέον ότι η πρόταση της κυβέρνησης προς τους δανειστές «περιλαμβάνει δύο σημαντικές παραμέτρους που είναι η αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής. Οι παρεμβάσεις μας είναι συνολικές». Άρα, τα βήματα για την ανασυγκρότηση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, περιλαμβάνουν καταρχάς την δημιουργία ενός «δημόσιου, δίκαιου, αναλογικού και βιώσιμου ασφαλιστικού», την «διασφάλιση της κατώτατης εθνικής σύνταξης που να καλύπτει και τους μακροχρόνια άνεργους», αλλά «και όλων των κύριων συντάξεων», καθώς και την διασφάλιση «των επικουρικών συντάξεων, κυρίως για τους νυν συνταξιούχους».

Ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε την σπουδαιότητα του επικείμενου νομοσχεδίου, «το οποίο ανοίγει την πόρτα και στην διαπραγμάτευση του χρέους». Όσο για την συζήτηση περί της αύξησης 1% των εργοδοτικών εισφορών, είπε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του: «Πρέπει ως κοινωνία να κρίνουμε και να αποφασίσουμε με βάση αυτά που έχουμε στη διάθεσή μας. Θα επιλέξουμε να μειωθεί 10% η αγοραστική δύναμη της κοινωνίας και να διαταραχθεί η κοινωνική λειτουργία ή θα επιλέξουμε να μειωθεί το 1 % των κερδών των επιχειρήσεων»;

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)