to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σ. Φάμελλος: Προωθούμε σχέδιο νόμου για την προστασία του περιβάλλοντος

«Το ΥΠΕΝ θα προωθήσει ένα σχέδιο νόμου για την προστασία του περιβάλλοντος που θα στηρίζεται στους τοπικούς φορείς και θα περιλαμβάνει την πλειοψηφία των περιοχών Natura της χώρας», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλος, σε ημερίδα για τα 25 χρόνια της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ του δικτύου Natura 2000.


25 χρόνια μετά την υπογραφή της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, η Ελληνική Εταιρεία για την προστασία της φύσης πραγματοποίησε μια ενδιαφέρουσα ημερίδα για την αποτίμηση της μέχρι τώρα εφαρμογής της.

Εστιάζοντας στα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλος, τόνισε πως «έχουμε επιταχύνει τις προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος, των υγροτόπων της άγριας πανίδας, υποστηρίζοντας ωστόσο, ότι «αισθανόμαστε ότι είμαστε πίσω από τις ανάγκες ως χώρα».

«Η χώρα μας σε περίοδο κρίσης έχει ελλείματα σοβαρά και θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση», σημείωσε υπογραμμίζοντας πως μέσα στο επόμενο διάστημα το ΥΠΕΝ θα προωθήσει ένα σχέδιο νόμου για την προστασία του περιβάλλοντος που θα στηρίζεται στους τοπικούς φορείς και θα περιλαμβάνει την πλειοψηφία των περιοχών Natura της χώρας.

«Έχουμε αναλάβει τη δέσμευση να υπάρχει ένας δημόσιος προϋπολογισμός δίνοντας τη δυνατότητα στους φορείς να συμμετέχουν σε προγράμματα για έργα του περιβάλλοντος, αλλά και ένα μεγάλο βαθμό του προϋπολογισμού να συνδέεται με τους τοπικούς πόρους», είπε ο κ. Φάμελλος.

Δήλωσε άλλωστε πως «το δίκτυο προστασίας περιβάλλοντος δεν μπορεί να είναι εργαλείο ανάπτυξης αν δεν συνδέεται με τους τοπικούς φόρους».

Στο ίδιο μήκος κύματος η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη τόνισε πως από το 1992 έχουν γίνει πολλά βήματα για την προστασία του περιβάλλοντος, επισημαίνοντας πως οι περιβαλλοντικές υποχρεώσεις θα πρέπει να αποτελούν κορμό της εθνικής πολιτικής και υποχρέωση του κράτους, καθώς στηρίζουν πολλούς τομείς της οικονομίας.

Να αναφέρουμε ότι στο πρόγραμμα Natura 2000 εντάσσονται 419 περιοχές και έχουν ιδρυθεί 28 φορείς διαχείρισης, που χρηματοδοτούνταν το διάστημα 2006-2015 από τα προγράμματα ΕΣΠΑ και τα τελευταία δύο χρόνια από Πράσινο Ταμείο. Τα οφέλη δε από τις οικοσυστημικές υπηρεσίες ανέρχονται σε 200- 300 δις. ευρώ, και αποτελεί ένα φιλόδοξο πανευρωπαϊκό εγχείρημα.

Από την πλευρά της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Κομισιόν ο κ. Φώτης Παπούλιας τόνισε πως η οδηγία Natura 2000 στηρίζεται σε ένα πλαίσιο που παρέχει ευελιξία στα κράτη για την εφαρμογή των κανόνων και την ενεργό ανάμιξη μεγάλου εύρους φορέων. Παράλληλα υποστήριξε, ότι οι επενδύσεις στα οικοσυστήματα μπορούν να είναι πολλαπλά ανταποδοτικές, γι’ αυτό και τα οικοσυστήματα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, πως η Ελληνική Εταιρεία για την προστασία της φύσης, ιδρύθηκε το 1951 και έκτοτε παρεμβαίνει σε δημόσιες υπηρεσίες όταν διαπιστώνει περιβαλλοντικές παραβάσεις, ενώ εφαρμόζει σε συνεργασία με άλλες ΜΚΟ ή μόνη της, διάφορα προγράμματα περιβαλλοντικής προστασίας.

Δημήτρης Αβαρλής

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)