to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σ. Φάμελλος: Προνομιακό πεδίο για τη χώρα η περιβαλλοντική διπλωματία

«Το περιβάλλον και η ενέργεια αποτελούν βασικά στοιχεία της ανασυγκρότησης της χώρας. Συνδέεται με την εργασία νέων ανθρώπων και νέων επιστημόνων της χώρας. Το περιβάλλον μπορεί να είναι η ταυτότητα της Ελλάδας. Θέλουμε η Ελλάδα να είναι γνωστή και να δημιουργεί στηριζόμενη στα περιβαλλοντικά της χαρακτηριστικά», δήλωσε ο κ. Φάμελλος τονίζοντας ότι «η συζήτηση για το 2030 θα δώσει τέτοια στοιχεία».


«Μετά την COP21 και την COP22 στο Μαρόκο, ανοίγονται πολύ σημαντικές δυνατότητες για τη χώρα μας να ασκήσει σημαντικές πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνάντηση με διαπιστευμένους δημοσιογράφους. «Η χώρα μας ήταν η ένατη σε όλη την Ευρώπη που ενσωμάτωσε στο εθνικό δίκαιο τις αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής της Συνόδου των Παρισίων», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «είναι προνομιακό πεδίο για τη χώρα μας να ασκήσει περιβαλλοντική διπλωματία, σε ό,τι αφορά τα θέματα της κλιματικής αλλαγής».

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, «η συγκεκριμένη πολιτική πρωτοβουλία ενσωμάτωσης, δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να ασκήσει πολιτική στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και να έχει μία πρωτοπορία στα θέματα της κλιματικής αλλαγής», συμπληρώνοντας ότι «αυτό θα έχει μία γενικότερη αντανάκλαση στα θέματα της περιοχής της Μεσογείου».

Όπως έκανε γνωστό, στο ΥΠΕΝ πρόκειται να προσδιοριστούν δύο μεγάλα σχέδια, με βάση και τις ευθύνες που απορρέουν για τη χώρα μας από τη σύμβαση του Παρισιού:

«Το σχέδιο πρόληψης και μείωσης των επιπτώσεων», με ορίζοντα το 2030, στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της δίκαιης ανάπτυξης της χώρας, σε συνδυασμό με την συζήτηση της κυκλικής οικονομίας, «προκειμένου να υπάρξει ένα συνεκτικό πλάνο σε σχέση με την περιβαλλοντική και την ενεργειακή πολιτική», όπως είπε.

Τόνισε δε, ότι «η χώρα για το 2020 έχει εκπληρώσει τους στόχους και μπορεί να έχει και κάποια οικονομικά οφέλη πλέον, καθώς έχει πλεονάσματα, κάτι το οποίο οφείλεται σε έναν μεγάλο βαθμό και στην κρίση. Το σχέδιο θα συνδυαστεί και με την αντιμετώπιση του φαινομένου το οποίο το βιώνουμε με τις βροχοπτώσεις, με τις πλημμύρες, με τις πυρκαγιές», ενώ όπως είπε «θα υπάρξει και μία διακριτή πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής».

«Το περιβάλλον και η ενέργεια αποτελούν βασικά στοιχεία της ανασυγκρότησης της χώρας. Συνδέεται με την εργασία νέων ανθρώπων και νέων επιστημόνων της χώρας. Το περιβάλλον μπορεί να είναι η ταυτότητα της Ελλάδας. Θέλουμε η Ελλάδα να είναι γνωστή και να δημιουργεί στηριζόμενη στα περιβαλλοντικά της χαρακτηριστικά», δήλωσε ο κ. Φάμελλος τονίζοντας ότι «η συζήτηση για το 2030 θα δώσει τέτοια στοιχεία».

Όπως έκανε γνωστό ο αναπληρωτής ΠΕΝ, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των θεσμών, συζητήθηκαν εκτενώς ζητήματα υδατικών πόρων, δασικών χαρτών και η διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Όπως διευκρίνισε, κατά τις συζητήσεις τέθηκαν θέματα τιμολόγησης, και κοστολόγησης του νερού, και των υπηρεσιών που σχετίζονται με αυτό, με βάση τις κατευθύνσεις της γενικής διεύθυνσης περιβάλλοντος της ΕΕ, ενώ όπως ξεκαθάρισε, δεν τέθηκε κανένα θέμα ιδιοκτησίας των φυσικών πόρων. «Έχουμε ακόμα έναν μήνα συζητήσεων με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, και δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα» δήλωσε σχετικά ο κ. Φάμελλος. Συμπλήρωσε δε, σχετικά με το ζήτημα του νερού ότι «έχουν γίνει πολλά βήματα και θα γίνουν και ακόμα περισσότερα». Ειδικότερα, όσον αφορά τις επικαιροποιήσεις των σχεδίων διαχείρισης των λεκανών απορροής ποταμών, όπως είπε, οι αναθέσεις τους βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και αφορούν σε τέσσερις τομείς: την ανάρτηση πιέσεων και επιπτώσεων, το πρόγραμμα παρακολούθησης, τη βελτίωση του ελέγχου απολήψεων και την τεκμηρίωση των εξαιρέσεων.

Όσον αφορά τα απόβλητα, σε εξέλιξη βρίσκεται η κατάθεση των νέων ΠΕΣΔΑ, ενώ υπογράφηκαν ήδη νέες ΚΥΑ για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων σχετικά με τα έργα στα ΠΕΣΔΑ της Αττικής, των Ιονίων νήσων, και του Νοτίου Αιγαίου, ενώ την Τετάρτη έχει οριστεί σχετική συνάντηση με την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου.

Ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να δοθεί το προσεχές διάστημα στη διαχείριση των επικίνδυνων στερεών αποβλήτων, μέσω της δημιουργίας του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων. Μάλιστα, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συναντήσεις με τον ΣΕΒ, και ο ΣΒΒΕ, ενώ όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, «δεν θα μείνουμε μόνο στους ΧΥΤΕΑ, αλλά θα κατευθυνθούμε στην ανάκτηση υλών και την αδρανοποίησή τους».

Επιπλέον, στόχο αποτελεί η πάταξη της παραοικονομίας που αναπτύσσεται και η λειτουργία αδειοδοτημένων μονάδων, χωρίς να αποκλείεται η δυνατότητα συνεργειών μεταξύ του ιδιωτικού τομέα, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της πολιτείας.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τον κ. Φάμελλο, το επόμενο τρίμηνο ολοκληρώνεται η αναθεώρηση της νομοθεσίας για την ανακύκλωση, η ενσωμάτωση οδηγίας για την πλαστική σακούλα, καθώς επίσης και ο προσδιορισμός των προδιαγραφών και τα τεχνικά χαρακτηριστικά για τα πράσινα σημεία.

Από 1ης Ιανουρίου ξεκινάει και η λειτουργία του μητρώου αποβλήτων, το οποίο, «θα αποτελέσει ένα μεγάλο εργαλείο και αδειοδότησης και ελέγχου», όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ακόμα, στόχο αποτελεί η κωδικοποίηση και ψηφιοποίηση περιβαλλοντικής νομοθεσίας, καθώς και η αποτύπωσή της σε ψηφιακούς χάρτες, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα «σημαντικό εργαλείο για την οικονομία και την κοινωνία».

Όσον αφορά τους δασικούς χάρτες, ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι σε ποσοστό 37%, έχουν θεωρηθεί και είναι έτοιμοι για ανάρτηση, ενώ αναμένεται άμεση κύρωση για όσους χάρτες δεν υπάρχουν ενστάσεις.

Ο κ. Φάμελλος επεσήμανε, ύστερα από συνάντηση που είχε με τους Φορείς Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, ότι σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις για τη διασφάλιση της χρηματοδότησής τους, με παράλληλη θέσπιση ενός θεσμικού και διοικητικού πλαισίου, προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργία τους και να προσδώσουν αξία τοπικής ανάπτυξης.

Τέλος, ανέφερε ότι στο υπουργείο έχουν ήδη γίνει συναντήσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης.

 
 
 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)