to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:20 | 08.06.2023

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δίνει προοδευτική διέξοδο και ευημερία όλων των πολιτών

«Τείνει να επικρατήσει η αντίληψη ότι τίποτα δεν γίνεται, ότι τα κόμματα δεν μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας και ότι όλοι είναι ίδιοι. Αυτό δεν ισχύει. Υπάρχουν διαφορετικές επιλογές και το χαρακτηριστικότερο – και τραγικό – παράδειγμα είναι τα δύο πρόσφατα περιστατικά με τραγική απώλεια ασθενών σε Κω και Νέα Μάκρη»


«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδεικνύει ότι υπάρχει προοδευτική διέξοδος για να ζουν όλοι οι πολίτες καλύτερα. Αποτελεί μια ολοκληρωμένη και επεξεργασμένη πρόταση που δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις για την ευημερία όλων των πολιτών. Και είναι επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ το πρόγραμμά μας να παρουσιαστεί με απλό και κατανοητό τρόπο στην κοινωνία και η προεκλογική συζήτηση να γίνει πάνω στα προγράμματα για να ενημερωθούν οι πολίτες. Και θέλουμε η κοινωνία να το κάνει κτήμα της και να ενσωματώσει στοιχεία του στις διεκδικήσεις της, να το κάνει δικό της», υπογράμμισε ο υποψήφιος βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Kontra Channel» με τον Γ. Μελλιγγώνη.

Ο Σ.Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι μονόδρομος: «Τείνει να επικρατήσει η αντίληψη ότι τίποτα δεν γίνεται, ότι τα κόμματα δεν μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας και ότι όλοι είναι ίδιοι. Αυτό δεν ισχύει. Υπάρχουν διαφορετικές επιλογές και το χαρακτηριστικότερο – και τραγικό – παράδειγμα είναι τα δύο πρόσφατα περιστατικά με τραγική απώλεια ασθενών σε Κω και Νέα Μάκρη. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε την περίοδο 2015-2019 ότι και σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες η δημόσια υγεία μπορεί να είναι προτεραιότητα, δίνοντας πρόσβαση στη δημόσια υγεία στους ανασφάλιστους, ενισχύοντας με 300 άτομα τους διασώστες και αντικαθιστώντας στην πλειοψηφία τους τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Η Νέα Δημοκρατία από την άλλη δηλώνει ότι επέλεξε την τετραετία ‘19-’23 να ασχοληθεί με την οικονομία και όχι με τη δημόσια υγεία. Άρα όλα είναι θέμα επιλογών και δεν είναι όλοι ίδιοι. Και υπάρχει προοδευτική διέξοδος», σημείωσε.

Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει το ιδιαίτερα αρνητικό αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου και τη δύσκολη εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου αλλά τίποτε δεν έχει τελειώσει, τίποτα δεν έχει κριθεί κανείς δεν μπορεί να προκαταβάλει τη βούληση των πολιτών και η καινούργια κάλπη θα είναι και πάλι άδεια: «Δεν πρόκειται για δεύτερο ημίχρονο και εμείς έχουμε την υποχρέωση να προτείνουμε λύσεις με βάση τα συμφέροντα των πολιτών, τα οποία δεν έχουν αλλάξει, και τα οποία ικανοποιούμε μέσα από το πρόγραμμά μας. Τα συμφέροντα της κοινωνίας δεν μπορεί να εξυπηρετηθούν με το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη. Εξάλλου οι δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη για 180 βουλευτές και αλλαγή του Συντάγματος προμηνύουν πολύ αρνητικές αλλαγές αν το πετύχουν. Όμως δεν είναι ανίκητοι! Ο πολίτης θέλει να ζει καλύτερα και εμείς, ως Αριστερά, καταθέτουμε την πρότασή μας για αυτό. Και τη βασίζουμε σε αξίες που είναι κατοχυρωμένες στην ελληνική κοινωνία, όπως η πρόσβαση όλων στην πρόοδο και στην προκοπή, η διατήρηση των δημόσιων αγαθών, όπως το νερό, η δημόσια υγεία, η δημόσια παιδεία. Αλλά σαφώς και πρέπει να ανακτηθεί η ηγεμονία και σε άλλες προοδευτικές αξίες και ιδέες μέσα στην ελληνική κοινωνία, να διευρύνουμε αυτή τη συζήτηση», υπογράμμισε.

Κατόπιν, ο Σ.Φάμελλος εξήγησε τη νέα προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως προς τις παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας: «Οι μεγάλες αλλαγές στην ενέργεια δεν μπορούν να γίνουν μόνο από μία κυβέρνηση. Πρέπει αυτοί οι στόχοι να υπάρχουν και σε μία νέα κοινωνική συμφωνία, να είναι στόχοι της πλειοψηφίας της κοινωνίας, όπως η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ και να πιέζει και να στηρίζει η κοινωνία σε αυτή την κατεύθυνση”.

“Χρειαζόμαστε διπλή παρέμβαση στην αγορά ενέργειας: Η Πολιτεία οφείλει να ρυθμίσει την αγορά και να επιβάλλει κανόνες, όπως π.χ. με τον ανώτατο συντελεστή κέρδους, αλλά και να δώσει, μέσω της επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ, το μήνυμα ότι η ΔΕΗ θα παραμείνει κρατική, δεν θα κινδυνεύει από μία επιθετική εξαγορά, και ότι θα δίνει ρεύμα στην αγορά και στην κοινωνία ώστε να επιβιώνει και η αγορά και η κοινωνία, αντί να αισχροκερδεί όπως γίνεται σήμερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πιστεύει ότι η ΔΕΗ οφείλει να είναι ισχυρός πυλώνας, της ανάπτυξης και της κοινωνίας, ο οποίος θα ανήκει για πάντα στην Πολιτεία και θα εξασφαλίζει την πρόσβαση στο αγαθό της ενέργειας, για όλους, από την πιο μεγάλη βιομηχανία έως το πιο φτωχό νοικοκυριό. Και αυτό αποτελεί το ενοποιητικό στοιχείο στην πολιτική μας πρόταση: ότι δίνει απαντήσεις που αφορούν όλη την κοινωνία, και για τα καθημερινά ζητήματα, όπως η ακρίβεια, αλλά και για τις μεγάλες προκλήσεις, όπως η κλιματική κρίση και η πράσινη μετάβαση», υπογράμμισε.

Τέλος, ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε στην επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να προτάξει το πρόγραμμά του στην πολιτική συζήτηση: «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα απόκλισης απομάκρυνσης από την Ευρώπη, στο επίπεδο ζωής, στην οικονομία, με τις πολιτικές του κ. Μητσοτάκη. Εμείς επιλέγουμε να στρέψουμε τη συζήτηση στο πρόγραμμά μας, ενώ ο κ. Μητσοτάκης απειλεί με τρίτες εκλογές, γιατί το ζητούμενο για τη ΝΔ και η προτεραιότητά τους είναι οι καρέκλες και ειδικά η ισχυρή καρέκλα της εξουσίας. Σήμερα ο πολίτης πολλές φορές είναι μόνος και αθωράκιστος απέναντι στην επικοινωνιακή υπεροπλία που έχει το οικονομικό και πολιτικό σύστημα εξουσίας. Η πολιτική, ο συνδικαλισμός, η αυτοδιοίκηση το συνεταιρίζεσθαι έχουν απαξιωθεί. Έτσι μπορεί η προπαγάνδα να δημιουργεί και φόβο και αμφιβολίες και έλλειμμα εμπιστοσύνης. Όμως υπάρχει προοδευτική διέξοδος για να ζούμε όλοι καλύτερα, για να υπάρχει ευημερία για όλους και μια δίκαιη κοινωνία, μέσω του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», κατέληξε.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)