to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σ. Φάμελλος: Προέχει η αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Βόλο και όχι οι πολιτικές εντυπώσεις

«Το ζητούμενο είναι να σταματήσουν η δυσοσμία και η ρύπανση της ατμόσφαιρας του Βόλου και να δοθούν απαντήσεις στην τοπική κοινωνία» σημείωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας για τις εξελίξεις μετά την πρόσφατη άσκηση δίωξης από την Εισαγγελία Βόλου στη «Χαλυβουργία» για αέρια ρύπανση.


«Το ζητούμενο είναι να σταματήσουν η δυσοσμία και η ρύπανση της ατμόσφαιρας του Βόλου και να δοθούν απαντήσεις στην τοπική κοινωνία» σημείωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα 15.02.2021, στον Σωτήρη Πολύζο και στην εκπομπή της TRT "Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα", με κύριο θέμα τις εξελίξεις μετά την πρόσφατη άσκηση δίωξης από την Εισαγγελία Βόλου στη «Χαλυβουργία»  για αέρια ρύπανση.

Ο Σ. Φάμελλος σημείωσε ότι, εδώ και 18 μήνες, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με συνεχείς ερωτήσεις των βουλευτών του στη Βουλή, ασκεί πολιτική πίεση προς το ΥΠΕΝ και την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τα θέματα των σταθμών παρακολούθησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας και της δημοσιοποίησης των περιβαλλοντικών ελέγχων και μετρήσεων στις βιομηχανίες της περιοχής.

Ήδη, από το 2017, είχαν υπάρξει πρωτοβουλίες για να αποκατασταθεί το σύστημα online μετρήσεων της ΑΓΕΤ Ηρακλής, που ήταν κλειστό από το 2011, να γίνουν ανεξάρτητες μετρήσεις των αέριων εκπομπών της εταιρείας από το Δημόκριτο, οι οποίες, σύμφωνα και με τον νυν Υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Σκρέκα, είναι εντός ορίων και να γίνουν εκτεταμένοι περιβαλλοντικοί έλεγχοι στις βιομηχανίες της περιοχής, τα αποτελέσματα των οποίων ωστόσο καθυστέρησαν και δεν έχουν δώσει αποτελέσματα μέχρι σήμερα.

Κατά τη συζήτηση της τελευταίας επίκαιρης ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το θέμα στη Βουλή, στις 01.02.2021, προέκυψε επίσης ότι, ενώ η ΑΓΕΤ Ηρακλής έχει υποβάλει, ως όφειλε βάσει και της Εθελοντικής Συμφωνίας, τις απαιτούμενες εκθέσεις περιβαλλοντικού αποτυπώματος προς το Υπουργείο, οι εκθέσεις αυτές δεν παρουσιάστηκαν ούτε συζητήθηκαν με την τοπική κοινωνία. Και αυτή η εκκρεμότητα πρέπει να καλυφθεί με τρόπο αποτελεσματικό για την τοπική κοινωνία.

Φαίνεται επιπλέον, ότι τα δύο προγράμματα για τα οποία η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει δεσμευθεί από το 2019, δηλαδή το πρόγραμμα με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την ταυτοποίηση της πηγής της δυσοσμίας και το πρόγραμμα της ολφακτομετρίας για τη διερεύνηση των επιπτώσεων των οσμών, καθυστερούν και δεν υπάρχει ακόμη χρονικός ορίζοντας ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων.

Όσον αφορά στο ζήτημα των περιβαλλοντικών ελέγχων, ο Σ. Φάμελλος σχολίασε ότι οι ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας προφανώς επιτάχυναν τις πρόσφατες δικαστικές εξελίξεις, σημειώνοντας ότι, ορθά, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας είχε καταθέσει το φάκελο στην εισαγγελία το 2019. Ο Σ. Φάμελλος επεσήμανε επίσης ότι, όπως προκύπτει από τα έγγραφα, ο πρώτος έλεγχος του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) Μαγνησίας-Σποράδων στη Χαλυβουργία πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 2018, όταν και ζητήθηκε ορθά από το ΚΕΠΠΕ η θεωρημένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την αρμόδια Δ/νση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ. Ακολούθησε νέος έλεγχος από μικτό κλιμάκιο του ΚΕΠΠΕ και των επιθεωρητών περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, τον Οκτώβριο του 2018, με πρακτικό αυτοψίας που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2019, και όπου αναφέρεται παράβαση συγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων από τη Χαλυβουργία.

Πέρα από το ζήτημα των πολιτικών ευθυνών, παραμένει ζητούμενο το τι συνέβη από το 2018 μέχρι σήμερα, καθώς χρειάστηκαν πάνω από δύο χρόνια για να μάθει η κοινωνία του Βόλου μέσω της επίκαιρης ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ, ότι από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς έχει διαπιστώθηκε το φθινόπωρο του 2018 στη συγκεκριμένη βιομηχανία διαφυγή μεγάλων ποσοτήτων καπναερίων και οσμή που προσομοιάζει αυτή που παρατηρείται στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου. Και μάλιστα, ζητήματα ανεπάρκειας των συστημάτων αντιρρύπανσης όσον αφορά τις αέριες εκπομπές, διαπιστώθηκαν ξανά το 2020, από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, άρα η ρύπανση συνεχίζεται. Εκτός από την αναστολή της ρύπανσης προκύπτει και ζήτημα μεγάλης καθυστέρησης, όσον αφορά στην ολοκλήρωση του ελέγχου και στην επιβολή προστίμων από τις αρμόδιες υπηρεσίες ή ακόμη και παύση λειτουργίας, με ανάκληση της σχετικής άδειας, για την οποία αρμόδια είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

«Πρέπει να λυθούν τα προβλήματα της δυσοσμίας και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, και εμείς αναδεικνύουμε πολιτικές ευθύνες προκειμένου να επισπευσθούν οι δράσεις και να έχουμε αποτελέσματα. Όπως δείχνουν και οι πρόσφατες δικαστικές εξελίξεις, οι κινήσεις μας έχουν αποτέλεσμα. Αυτό όμως που προέχει είναι η επίλυση του προβλήματος γιατί, παρόλες τις πυκνές πολιτικές δηλώσεις, η κοινωνία δεν έχει ακόμα ενημερωθεί ποιο είναι το πρόβλημα και πώς θα αντιμετωπιστεί. Και τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τον ενδιαφέρει κατά προτεραιότητα να λυθούν τα θέματα της ρύπανσης και της δυσοσμίας στο Βόλο», επεσήμανε συμπερασματικά ο Σ. Φάμελλος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)