to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:40 | 13.05.2021

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Πολιτικές μνημονίου και επιστροφής στο 19ο αιώνα υπηρετούν Μητσοτάκης - Χατζηδάκης με το αντεργατικό νομοσχέδιο

Το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη που προωθεί εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης, το οποίο και παρουσίασε χθες ο κ. Χατζηδάκης, κλήθηκε να σχολιάσει, μεταξύ άλλων, ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στο κεντρικό Δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού “Kontra Channel” με τον δημοσιογράφο, Γ. Μελιγγώνη.


Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, σημειώνοντας τα εξής: «Το αντεργατικό νομοσχέδιο μάς οδηγεί σε ένα εργασιακό Μεσαίωνα. Είναι κάτι που επιδίωκε η Τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού την περίοδο των μνημονίων. Και παρότι το αποφύγαμε, έρχεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη να απορρυθμίσει πλήρως την εργασία και να δημιουργήσει συνθήκες γαλέρας στους εργασιακούς χώρους. Το νομοσχέδιο καταργεί το 8ωρο και κάνει τα ωράρια εργασίας λάστιχο, όπως συμφέρει τον εκάστοτε εργοδότη, εισάγει τη δυνατότητα για απλήρωτες υπερωρίες αλλά και απλήρωτη εργασία, προωθεί τις ατομικές συμβάσεις για να καταργήσει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τη λειτουργία των σωματείων, καθώς επίσης διαλύει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στην εργασία. Παρέχει στον εργοδότη τη δυνατότητα να μην προσλάβει ξανά εργαζόμενο ακόμη και εάν έχει δικαιωθεί στα δικαστήρια, οδηγώντας τον δηλαδή στην ανεργία, με αποτέλεσμα φυσικά ο εργαζόμενος να σκεφτεί πολλές φορές εάν θα μιλήσει και εάν θα διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Χρησιμοποιεί, δε, διατάξεις που είναι αναγκαίο να ενσωματώσει η Ελλάδα, όπως για τη βία και την κακοποίηση στην εργασία και τις γονικές άδειες, ως προκάλυμμα για να κρύψει ότι μάς γυρνάει στον 19ο αιώνα όσον αφορά στα εργασιακά δικαιώματα».

Αναφέρθηκε ειδικότερα σε τραγικά αποτελέσματα που μπορούν να οδηγήσουν η υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών και η επιβολή ωραρίων-λάστιχο, όπως τα πρόσφατα τραγικά δυστυχήματα στον ΔΕΔΔΗΕ και στη ΔΕΗ, στην Εύβοια και στη Δυτική Μακεδονία, που κόστισαν πολύ πρόσφατα πέντε (5) ζωές και τον σοβαρό τραυματισμό ενός (1) εργαζόμενου και σημείωσε ότι ένας από τους λόγους που επιβλήθηκε το 8ωρο ήταν για να εξασφαλιστεί και η ασφάλεια των εργαζομένων από την κόπωση και την παρατεταμένη εργασία, κάτι που ο κόσμος της αγοράς και η επιστήμη εντόπισε πριν από σχεδόν 140 χρόνια, αλλά η ΝΔ δεν έχει καταλάβει ακόμα.

Όσον αφορά στην καθαρογραμμένη δικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για τις σχέσεις της “Siemens” με τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ που αποφάνθηκε ότι η γερμανική εταιρία χρηματοδοτούσε σταθερά, συστηματικά και διαχρονικά τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα σχολίασε: «η απόφαση αυτή καταδεικνύει αυτό που έλεγαν, όλα τα προηγούμενα χρόνια, η Αριστερά και ο προοδευτικός κόσμος. Ότι δηλαδή η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα πολιτικά κόμματα του παλαιού πολιτικού συστήματος είχαν στήσει ένα τρίγωνο διαπλοκής και διαφθοράς με τις τράπεζες και συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Το ίδιο κατέδειξε και η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, στη οποία είχα την ευθύνη και την τιμή να προεδρεύω. Αυτό όμως που με ανησυχεί είναι ότι είτε για τη SIEMENS είτε για τα «δάνεια με αέρα» η σχετική εισαγγελική έρευνα ή οι αποφάσεις των δικαστηρίων παραμένουν παγωμένα και οι υπαίτιοι δεν έχουν ακόμα καμία ποινή».

Συνδυάζοντας, δε, το θέμα με την πρόσφατη μεταστροφή της στάσης της ΝΔ για τη φαρμακευτική κάνναβη, όπου ο κ.Γεωργιάδης παραδέχτηκε ότι η ΝΔ κακώς ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα αυτό, δήλωσε «μήπως τώρα θα βγει η ΝΔ να αναγνωρίσει ότι και στην περίπτωση της χρηματοδότησης από τη  “Siemens” ήταν ένα λάθος και δεν πειράζει; Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα από όλα τα επεισόδια πολιτικής εξαπάτησης της ΝΔ: Η ΝΔ στα πολιτικά εργαλεία έχει μόνο το ψέμα και τη σύνδεση με τη διαπλοκή και τα μαύρα ταμεία. Αυτά όμως αποτελούν αποδείξεις ότι δεν μπορεί να υπηρετήσει και να εξυπηρετήσει το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον της κοινωνίας».

Ο Σ.Φάμελλος ερωτηθείς επιπλέον για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την περίληψη του οποίου δημοσιοποίησε τον Απρίλιο η κυβέρνηση στη Βουλή, τόνισε ότι: «Ενώ η πράσινη μετάβαση που αποτελεί  και κεντρικό πυλώνα του Ταμείου Ανάκαμψης, πρέπει να αφορά ολόκληρη την κοινωνία και να την οδηγεί σε ένα μέλλον βιώσιμο και ανταγωνιστικό, βλέπουμε δυστυχώς ότι το σχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ αφορά μόνο λίγους. Δεν περιλαμβάνει ούτε ένα (1) ευρώ για τις Ενεργειακές Κοινότητες, τον πλουραλισμό δηλαδή στην παραγωγή καθαρής ενέργειας με αποκεντρωμένο τρόπο, ούτε ένα (1) ευρώ για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, καθώς και ούτε ένα (1) ευρώ για την κυκλική οικονομία. Θα έπρεπε λοιπόν να ενισχύει την παραγωγική βάση της Ελλάδας, που δεν το κάνει, όπως θα έπρεπε να προβλέπει και έναν ισχυρό ρόλο για το Δημόσιο. Αντί αυτού, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προωθεί την παραχώρηση του δικτύου φυσικού αερίου σε έναν ιδιώτη, την ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, τον ΔΕΔΔΗΕ, και μόλις την Μεγάλη Πέμπτη, με τη δική της ανοχή, το Ελληνικό Δημόσιο, μέσω εκπροσώπων του μάλιστα στο Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του Ομίλου, αποφάσισε να απεμπολήσει το δικαίωμά του Δημοσίου να ορίζει την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ στα Ελληνικά Πετρέλαια, χωρίς η να έχει αποτιμηθεί καν η απομείωση αυτή της αξίας της συμμετοχής του Δημοσίου»

Κλείνοντας, δήλωσε πως η ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας δεν μπορεί να γίνει «χάρισμα» σε λίγους κολλητούς του κ. Μητσοτάκη που κινούνται γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου. Η πράσινη μετάβαση πρέπει να είναι κτήμα όλης της κοινωνίας και των παραγωγικών δυνάμεων της οικονομίας. Δεν μπορεί να οδηγεί σε ακριβό ρεύμα για τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες, ούτε στην ερημοποίηση και στην ανεργία τη Μεγαλόπολη και τη Δυτική Μακεδονία. Το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη ωφελεί δυστυχώς, όπως έχει αναφέρει και ο ίδιος στην εφημερίδα “Bild”, μόνο κάποιες γερμανικές εταιρείες που σχεδιάζουν να επενδύσουν σε αυτές τις περιοχές. Αυτό όμως δεν είναι μετάβαση αλλά αποικιοκρατία και για αυτό πρέπει να αλλάξουμε γρήγορα ρότα».​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)