to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:28 | 06.03.2016

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: «Πιο δυνατή η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο, επιβεβαιώνει τη στρατηγική της κυβέρνησης το κοινό ανακοινωθέν»

“Δεν θα κάνουμε Γκουαντάναμο στην Ελλάδα, ούτε συνθήκες Αμυγδαλέζας”


Θετική αποτίμηση του χθεσινού Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών έκανε νωρίτερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο μεσημβρινό μαγκαζίνο του Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 FM.  Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, “ο στόχος του Πρωθυπουργού επετεύχθη και η χώρα θα πάει πιο δυνατή στην προσεχή Ευρωπαϊκή Σύνοδο, με κοινό ανακοινωθέν των πέντε από τα κόμματα που συμμετείχαν, πλην του ΚΚΕ και της Ένωσης Κεντρώων”. Επιπλέον, οι άξονες της κοινής ανακοίνωσης είναι “οι άξονες που είχε εισάγει η κυβέρνηση ήδη από την συμφωνία του Οκτωβρίου στο Συμβούλιο Κορυφής με την Ευρωπαϊκή Ένωση”, και αφορούν στην “ανθρώπινη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης με ενίσχυση της αλληλεγγύης, τη μείωση των προσφυγικών ροών, την αναλογική κατανομή των βαρών και του κόστους στις Ευρωπαϊκές χώρες, με συνέπειες για τις χώρες που δεν τηρούν τις κοινές αποφάσεις, αλλά και με συνεργασία με την Τουρκία για την ασφαλή μετακίνηση των προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη”. Επίσης αναφέρθηκε θετικά στις προβλέψεις της ανακοίνωσης “για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και το σεβασμό των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων”.

“Όλα αυτά είναι κομμάτια της στρατηγικής της κυβέρνησης τα οποία έχουν εισαχθεί με δική μας πρωτοβουλία στα κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο”, τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος.  Και συμπλήρωσε: “Εχθές, επετεύχθη ένα καλό αποτέλεσμα για την χώρα μας, αλλά και για την κυβέρνηση”. Ιδιαίτερα, στο σημείο εκείνο του κοινού ανακοινωθέντος, όπου προσυπογράφεται “ο τερματισμός του πολέμου, η εκεχειρία και η ειρήνη στην περιοχή, κάτι που αποτελεί την ουσία του προβλήματος και για το οποίο χρειάζονται κεντρικές πρωτοβουλίες αλλά και η δυνατή φωνή του κάθε πολίτη”.

Ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε πως “η Ελλάδα ήταν και παραμένει αυστηρή απέναντι στις χώρες που εμποδίζουν την τήρηση των διεθνών συνθηκών στην «Βαλκανική οδό», αλλά και προς την Τουρκία που δεν μπορεί να ελέγξει τα κυκλώματα της λαθραίας μετακίνησης των προσφύγων”. Και πρόσθεσε: “Δεν έχει γίνει καμία παραχώρηση από την κυβέρνηση στο επίπεδο των διεθνών σχέσεων και της διπλωματίας. Υπάρχει ζήτημα καθυστέρησης της πολιτικής προετοιμασίας και της επιχειρησιακής ικανότητας της Ευρώπης. Και η Ελλάδα είναι πιο μπροστά από την Ευρώπη”.

“Δεν θα κάνουμε Γκουαντάναμο στην Ελλάδα, ούτε συνθήκες Αμυγδαλέζας”

Διευκρίνισε επίσης ότι, “είναι εντελώς ψευδές αυτό που λέγεται ότι η κυβέρνηση πιέστηκε προκειμένου να εφαρμόσει συστήματα κλειστής φιλοξενίας για τους παράτυπους μετανάστες. Υπάρχουν ήδη χώροι κράτησής τους και σήμερα, αλλά με σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, των διεθνών συνθηκών και της αξιοπρέπειας. Σαφέστατα τηρούμε και υλοποιούμε τα προβλεπόμενα των διεθνών συνθηκών. Υπάρχουν και κανόνες επανεισδοχής που δεν τηρούνται από τις άλλες χώρες. Επίσης, παραποιήθηκαν οι δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που κατήγγειλαν τις απαράδεκτες συνθήκες του παρελθόντος στην Αμυγδαλέζα. Η Ελλάδα θα είναι το προπύργιο της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων”.

Όσο για δημοσίευμα που κάνει λόγο για μαζικές ελληνοποιήσεις μεταναστών και εγκλωβισμό προσφύγων στην Ελλάδα, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ήταν σαφής: “Κάτι τέτοιο δεν έχει εκφραστεί από κανένα κυβερνητικό στέλεχος. Δεν αποτελεί κυβερνητική πολιτική. Προφανώς, κάποιοι μπερδεύουν τον νόμο για την ιθαγένεια παραμορφώνοντας την πραγματικότητα. Πρόκειται για φανταστικά και ακραία δημοσιογραφικά σενάρια”.

“Είναι απόφαση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών της χώρας η επιστροφή των προσφύγων στον τόπο τους, και επιδιώκουμε άμεσα τη λήξη του πολέμου”, συνέχισε ο Σωκράτης Φάμελλος. “Θα φιλοξενήσουμε τους πρόσφυγες όσο χρειαστεί,  με δίκαιη και αναλογική κατανομή των βαρών από το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών. Η χρηματοδότηση αυτής της φιλοξενίας θα προέρχεται από ευρωπαϊκούς πόρους, κάτι που συμπεριλαμβάνεται ρητά στο κείμενο της Προεδρίας. Άρα, η χώρα μας  που βρίσκεται ήδη σε κρίση, δεν θα επιβαρυνθεί περαιτέρω”.

Επιπλέον, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος διευκρίνισε και τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Μουζάλα: “Αυτό το νόημα είχαν οι δηλώσεις του. Ο κ. Μουζάλας είπε ότι, έως ότου επιτευχθεί η επίλυση του προσφυγικού και η επιστροφή όλων των προσφύγων, μπορεί να χρειαστούν δύο και τρία χρόνια. Δεν είπε ότι θα παραμείνουν στη χώρα μας για 3 χρόνια όλοι αυτοί οι φανταστικοί αριθμοί προσφύγων και μεταναστών που ακούγονται από τρίτους και αποτελούν μόνο υποθέσεις. Δεν είναι λύση η επ’ αόριστον παραμονή των προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας, παρόλο που δεν έχουμε πρόβλημα με τη φιλοξενία αυτή καθαυτή. Μετά τις αποφάσεις της Συνόδου της ΕΕ και την εφαρμογή τους θα εξετάσουμε την εξέλιξη αυτή”.

Όσοι διακόπτουν το διάλογο δεν λειτουργούν προς όφελος των αγροτών

Τέλος, ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε και στα χθεσινά επεισόδια στο Αμφιθέατρο της Π.Ε. Καβάλας, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συζήτησης - εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ: “Επειδή δεν προέρχομαι από την περιοχή της Καβάλας, δεν γνωρίζω ακριβώς εάν πρόκειται για συνδικαλιστές και τι εκπροσωπούν. Διέκοψαν τη συζήτηση, ζήτησαν να παρέμβουν, τους δώσαμε το λόγο, στη συνέχεια αρνήθηκαν να ακούσουν τις απαντήσεις μας και έφυγαν. Επέστρεψαν και απαίτησαν να μην κάνουμε την εκδήλωση παρότι εμείς θέλαμε να κάνουμε συζήτηση. Η διακοπή του διαλόγου ήταν αντιδημοκρατική κίνηση και επέμειναν σε αυτή. Αυτό που έχω να δηλώσω είναι ότι κατά τη συζήτηση των εκπροσώπων των μπλόκων με τον Πρωθυπουργό, κατακτήθηκαν από την πλευρά των αγροτών μέτρα προς όφελος του αγροτικού κόσμου. Όσοι διακόπτουν το διάλογο -και με εισαγωγή της βίας- δεν λειτουργούν προς όφελος των αγροτών”.

Και ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του λέγοντας: “Πρέπει όλοι να λειτουργήσουμε προς όφελος της κοινωνίας και της δημοκρατίας. Έχουμε αναλάβει το καθήκον να κρατήσουμε τη χώρα όρθια, διότι δεν υπάρχει καμία άλλη πολιτική πρόταση διεξόδου από την κρίση”.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)