to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:35 | 26.11.2019

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Συνταγματική οπισθοχώρηση και όχι αναθεώρηση, με ευθύνη του Ελληνικού Κοινοβουλίου(βίντεο)

«Απογοητευμένος» δήλωσε από το πολιτικό σύστημα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1 για την διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.


"Σήμερα, αισθάνομαι ιδιαίτερα απογοητευμένος από το πολιτικό σύστημα, γιατί δεν περίμενα ότι η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θα αφυδατωθεί τόσο πολύ. Δεν περίμενα ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα ψήφιζε κατά της ίσης αμοιβής για ίση εργασία για τους έλληνες πολίτες, ότι θα αρνείτο να ψηφίσει το δικαίωμα της κοινωνικής ασφάλισης και ότι θα δεχόταν να υπάρχουν διακρίσεις με βάση το φύλο, την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Ούτε περίμενα πως το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα επέτρεπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται με λιγότερες από 151 ψήφους, όπως και την παραγραφή  της ευθύνης των Υπουργών για την περίοδο πριν το 2015, ούτε ακόμη ότι θα ήταν αντίθετο στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να συμπεριληφθεί στο Σύνταγμα ειδική πολιτική για τα νησιά μας, δεδομένου μάλιστα ότι υπάρχει νησιωτική πολιτική στην Ευρώπη.  Δυστυχώς η Νέα Δημοκρατία στάθηκε απέναντι σε όλες τις προτάσεις που τέθηκαν στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση οι οποίες είχαν προοδευτικό πρόσημο. Πρότεινε ακόμη να συνταγματοποιήσουμε Μνημόνιο, ενώ παράλληλα αρνήθηκε να στηρίξει πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την κατοχύρωση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για τους έλληνες πολίτες. Και βέβαια, δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για ενίσχυση της χώρας μας και της οικονομίας, χωρίς να επιμένουμε να υπάρχει ίση αμοιβή για την ίδια δουλειά. Και αυτό είναι κάτι που λειτουργεί κυρίως εις βάρος των νέων παιδιών", δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ 1 και την εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα".

Σημείωσε επιπλέον, ότι η μη αποδοχή του περιορισμού των τριών θητειών για τους βουλευτές, από τη ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα, αποτελεί σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας καθώς επιτρέπει την αναπαραγωγή του πελατειακού συστήματος  και του επαγγελματισμού στην πολιτική.

Επισήμανε στη συνέχεια πως η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την ψήφο των αποδήμων δεν εξασφαλίζει το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το μοναδικό πολιτικό κόμμα που έθεσε το ζήτημα ψήφου ων αποδήμων, με ρύθμιση που περιελάμβανε ο νόμος "Κλεισθένη". Σημείωσε ότι, από τη μεριά της Νέας Δημοκρατίας, δεν είναι ξεκάθαρο αν οι απόδημοι θα έχουν το δικαίωμα να εκλέγουν τους δικούς τους αντιπροσώπους, αλλά παρ' όλα αυτά δεν απέκλεισε την πιθανότητα να βρεθεί κοινός τόπος με τη ΝΔ για το θέμα.

Ο Σ. Φάμελλος αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση, ήδη στον προϋπολογισμό του 2020, μειώνει τα επιδόματα των ΑΜΕΑ κατά 20%, τα οικογενειακά επιδόματα και το επίδομα στέγασης, ένα επίδομα  που στηρίζει ιδιαίτερα τα νέα ζευγάρια και τις νέες οικογένειες, ενώ ταυτόχρονα δεν δέχτηκε να ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εξασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για όλους.

Τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι υπόδουλη της μικροκομματικής της προεκλογικής πολιτικής και στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. "Η Νέα Δημοκρατία μιλάει υποκριτικά για "τάξη και ασφάλεια" ενώ, είναι η ίδια που, το 2014, έκλεισε όλες τις αστυνομικές σχολές όπως στο Διδυμότειχο, την Κομοτηνή κ.ά.. και κάνει λάθος επιμένοντας ότι μπορεί να γίνει αποτροπή στα σύνορα του Έβρου". Έκλεισε λέγοντας ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα που εντείνεται διαρκώς με τις πολεμικές συρράξεις και την κλιματική κρίση και ότι η υιοθέτηση ακροδεξιών αντιλήψεων εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, την οδηγεί στο να υιοθετεί τελικά τη στάση των Όρμπαν και Σαλβίνι ενώ, θα πρέπει, σε ευρωπαϊκό επίπεδο,  να μιλήσει για δίκαιο καταμερισμό των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών.​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)